Stjerne i shipping

Publisert: 3. oktober 2002 kl 12.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

SENKET RCL

Dagen før 11. september i fjor anbefalte Hild F. Kinder sine kunder å selge seg ned i cruisekjempen Royal Caribbean Cruises. Ikke fordi hun var utstyrt med krystallkule, og kunne forutse terroranslagene mot USAs finans- og maktsentre.

Kinder var bekymret for utsiktene i amerikansk økonomi. Signalene pekte mot en svakere utvikling enn forventet, og scenariene ble endret fra en myk (soft) til en hard landing. Royal Caribbean Cruises har høy operasjonell gearing (høye faste kostnader), og også en høy finansiell gearing, og ville rammes hardt med bare litt skvis på priser og belegg.

Hun konkluderte med at RCL-kursen var på et nivå der aksjonærene tok mer risiko enn det som var fair. Mandag 10. september 2001 nedgraderte Kinder RCL, og gikk ut med sin «reduce»-anbefaling.

Så kom 11. september, og terroranslagene som rystet en hel verden, og samtidig sendte RCL-aksjen på vei ned mot kjelleren.

- I ettertid er det ikke vanskelig å se at jeg hadde flaks med timingen, sier Hild Kinder. Gjennom fjoråret var hun også veldig negativ til tankmarkedet, en oppfatning som holdt vann.

Det har da også vanket heder på Hild F. Kinder. To år på rad har Marine Money kåret Kinder til beste shippinganalytiker.

Saken fortsetter under annonsen

VENI, VIDI, VICI

Hild F. Kinder er født i Oslo, og vokste opp på Korsvoll. Likevel har hun en umiskjennelig skarre-r, noe hun gir sin mor skylden/æren for (en mor som kommer fra Haugesund).

Hild, som bar pikenavnet Pedersen, tok edb-fag og naturfaglinjen på Berg Videregående skole før hun begynte å jobbe på Steen & Strøm der hun har vært både hyggelig resepsjonist og innkjøper for klesbutikken Marc O’Polo.

- Jeg ble veldig motivert til å studere videre, sier hun, og tok diplomøkonomstudiet på Handelshøyskolen BIs filial på Schous Plass. Underveis jobbet hun som edb-veileder for BI-studentene.

I 1989 gjorde hun seg ferdig med diplomøkonomstudiet. Med spesialisering i markedsføring og internasjonal bedriftsledelse skulle hun ut i et arbeidsmarked der jobbene ikke akkurat vokste på trær. Hild F. Kinder lot seg registrere hos tre-fire vikarbyråer, og tok ulike korttidsengasjementer.

Storebroren hennes, Thorbjørn F. Pedersen, som hadde en sentral lederposisjon i tankrederiet Ambra (som senere gikk over ende), hadde irritert seg over at aksjeanalytikerne ikke baserte sine analyser på sammenlignbare kriterier

Irritasjonen ble starten på analysebyrået Vici AS, som nettopp skulle utvikle sammenlignbare analysedata (navnet er tatt fra Keiser Julius Caesars berømte «Kom, så og vant» (Veni Vidi Vici). Firmaet startet opp tidlig i 1990. Og dataferdighetene til Hild F. Kinder kom til sin rett.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg var sinnssykt heldig. Det var utrolig spennende å få være med å starte sin egen butikk.

MESTER I REGNEARK

Hild F. Kinder var en kløpper i regneark, og brukte sine edb-ferdigheter til å utarbeide analyser av KS-selskaper og børsnoterte rederier. Analysene ble solgt videre til spesialiserte investorer og et aksjemeglerfirma.

Vici AS hadde ikke laget så mange analysene før de landet en betydelig kontrakt med Oslo Securities.

- Det var virkelig overveldende.

Hild F. Kinder hadde ikke noe problem med å samarbeide med storebror. Aldersforskjellen er stor, 11 år skiller søsknene. En fordel i business.

- Han syntes det var spennende med min datakunnskap. Vi jobbet bra sammen. Jeg har en flink, dyktig og ryddig storebror, og vi kunne jobbe profesjonelt sammen uten å blande inn familietrivialiteter.

Saken fortsetter under annonsen

Vici AS produserte analyser på løpende bånd, og solgte sine rapporter. - Det var ikke fett. Men vi kunne leve av det, sier Kinder.

SOLGTE SEG

Hild F. Kinder er ikke i tvil om at Vicis forretningsidé var god, men det skulle vise seg å bli vanskeligere å få betalt for rapportene etter hvert som også meglerhusene ble bedre på analyse.

I 1994 tok Vici AS kontakt med flere meglerhus med tanke på å selge firmaet med dataanalyseverktøy og ansatte på kjøpet. Vici fikk tilslag hos meglerhuset Carnegie AS, som i 1994 lå nede for telling.

Stjernemegler Jan Petter Sissener hadde forlatt skuta med sine menn. Den skandaliserte danske sjefmegleren Jan Ihlum Christensen hadde nettopp svidd av flere hundre millioner kroner på sinnssvake spekulasjoner.

Hild F. Kinder var skeptisk til å gå inn i Carnegie. Hun så for seg at det ville bli lange arbeidsdager. Med en sønn på to år var hun ikke veldig keen på å jobbe livet av seg.

Det ble likevel til at Hild F. Kinder tok sjansen på Carnegie, og gikk inn som finansanalytiker. Hun startet ut med shipping, først med ansvar for Norge og senere for hele Norden. I 1998 utvidet hun repertoaret med cruiseindustrien, som ikke har så mye annet felles med shipping enn at virksomheten foregår med utgangspunkt i båter.

Saken fortsetter under annonsen

- Med cruise har jeg fått en bredere kompetanse, og også bedre forutsetninger for å sammenligne aksjer på tvers av bransjer.

Hild F. Kinder har også plukket med seg det anerkjente AFA-studiet (Autorisert Finans Analytiker), som hun fullførte i 2001.

KINDERS LEDESTJERNE

Det finnes kun en kvinnelig shippinganalytiker i norske meglerhus. I starten var det ikke bare greit.

- Som jente kan jeg jo aldri bli en av gutta, konstaterer Hild F. Kinder. Og da er det ikke bare bare å invitere kunden ut på en øl.

- Jeg var redd for at det skulle oppfattes galt, sier hun, og allierte seg gjerne med en av husets meglere når hun skulle ut og sosialisere seg med forretningsforbindelser.

Hild F. Kinder ser også at det å være eneste kvinne gjør at du blir lagt merke til: - Har du noe å fare med, kan det være en fordel å synes godt. Men går du på trynet, er det ikke mindre tydelig.

Saken fortsetter under annonsen

- Hva er det dårligste rådet du har gitt dine kunder?

- Du mener at jeg har sagt kjøp, og så har selskapet gått konkurs? Det har ikke skjedd. Jeg har absolutt tatt feil. Jeg gir stadig dårlige råd, og jeg gir også stadig gode råd. Jeg er opptatt av å være tydelig på hvilke forutsetninger jeg bygger scenariene på. Du må lage deg en ledestjerne. Du må være åpen på risikobildet. Du må ikke holde tilbake opplysninger selv om de ikke passer inn i scenarioet ditt. Kundene liker at du har et klart syn. Og så må du vurdere når du skal sette ned foten, og endre anbefalingen din.

- Hva tror du om Frontline i dag?

- Vi har reduce-anbefaling på Frontline. Markedet er ekstremt svakt. Det kommer nye leveranser. Frontline har høy finansiell gearing og utfordringene står i kø. Det vil komme en tid der du kan se på Frontline igjen. Men ikke nå. Det finnes andre aksjer som også er billige, og som har langt mindre risiko.


Hild Fjærtoft Kinder

Finansanalytiker i Carnegie ASA, med ansvar for shipping- og cruiseindustrien.

Født: 5. mars 1967 i Oslo.

Utdanning: Autorisert FinansAnalytiker (AFA)-studiet, 2001. Diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI, 1989.

Fritid: Være sammen med sønnen, Markus. Glad i å trene. Går turer i marka og på fjellet. Langrenn og slalåm. «Deilig å kjenne at kroppen funker». Leser mye (Milan Kundera, Agnar Mykle, Jan Kjærstad). Kjempeglad i musikk. Venner. Teater og kino. Fest og spetakkel er gøy.

Sivil status: Skilt, 1 sønn (Markus som nærmer seg 10).

Aktuell: To år på rad har anerkjente Marine Money kåret Hild F. Kinder til beste shippinganalytiker.