Status: Rikfolks leketøy
Verdenspremieren for dette tiårets toseter var lørdag 13. oktober. Importør Bertel O. Steen forsøker ikke engang å gi snusfornuftige begrunnelser for hvorfor man skal kjøpe den nye generasjonen Mercedes-Benz SL. Det er allerede lang ventetid. De ivrigste beundrerne i Norge tegnet kontrakt for tre år siden. 28 nordmenn hadde signert kjøpsavtale før demonstrasjonsbilen kom til Norge i oktober. Intent mindre enn et kjøperush ifølge importøren. Den norske kjøpelysten er lagt merke til i Tyskland.
Fire personer får bilen i år. Noe flere kan glede seg over stoltheten til neste år, mens resten må vente enda lenger. Sniking i køen nytter ikke. De frelste vet om hverandre. Ledelsen i Bertel O. Steen bedyrer at bilene vil bli porsjonert ut etter når kontraktene ble underskrevet.
VIP-BIL
Gamle og nye penger står på ventelisten. Felles for kjøperene er at de er entusiaster. Ut fra det Økonomisk Rapport har klart å røke ut, er dette røkkefri sone. Derimot har fire kvinner trengt seg inn i mannsbastionen. 11. oktober var 280 VIP-er fra Oslo invitert til å være de første til å beføle det nye vidunderet. Dagen etter fikk 200 VIP-er fra resten av landet se dansende kvinner innhylle sportsbilen i hektiske rytmer. Lionel Richie har for anledningen laget en egen Mercedes-CD som SL-eierne kan høre på når de raser av gårde i 250 kilometer timen nedover E18 mot sørlandsidyll en gufsete novemberdag.
SL fås fra V6-er til V12-er. Det betyr svært jevn gange på svært sterke motorer. Det er V8 som kommer på markedet nå. Spilleragenten Erik Soler var den smarte mannen som sikret seg demonstrasjonsmodellen. Selv om hans bil var den første på norsk jord, må han vente til nærmere jul før han kan disponere bilen. Modellene er SL 350, SL 500, SL 600 og SL55 AMG. De to siste koster rundt to millioner kroner.
«Bilen over alle biler» skryter Mercedes. De hevder at teknologien i denne bilen vil være retningsgivende for bilbransjen. Da fartsvidunderet ble lansert, var det slett ikke fart Mercedes la vekt på. Bremsene, skrøt de, maken har ikke verden opplevd.
NYTT BREMSESYSTEM
SBC-systemet (sensotronic break control) lukter trøbbel på lang avstand. Det kjenner veiens underlag og føler hvor bremseeffekten er størst. Fordeling av bremseimpulser til hjulene og endring av motorens dreiemoment retter opp skrenser, endringer i bremsetrykk fører bilen trykt gjennom svinger. Systemet reagerer ekstra hvis føreren flytter foten raskt fra gass- til bremsepedal. Raske bevegelser betyr fare og systemet klargjør seg til bråstopp på en måte som kutter bremsestrekningen i forhold til konvensjonelle bremser. Dessuten er småslagene på bremsepedalen borte. ABS og antispinn er primitive forgjengere. Det nye bremsesystemet videreformidler førerens kommandoer elektronisk via kabel fremfor mekanisk eller hydraulisk, slik det har vært vanlig frem til nå. Ikke engang fuktig vær skal kunne redusere bremseeffekten. Systemet tørker skivene når det kommer fukt. Selv ved avslått motor er det full bremsevirkning.
Setene er like mye luksuriøse som sportslige. Den eneste anstrengelsen bilen krever av deg, er når du skal ut. Det er ikke som å gå ut av en buss. Teknisk sjef Jørgen Lærum skryter av at ingen drøm om en helautomatisk bil er nærmere enn dette. Når regnet gir seg, og du vil la vinden ruske i håret, er et trykk på tenningsnøkkelen nok til at taket folder seg ned. Bagasjelokket åpner seg selvfølgelig automatisk. Du slipper det vanlige problemet med at kalesjen er i veien når du skal legge noe stort ned i bagasjerommet. Trykk inn en knapp og kalesjen løfter seg de få centimeter som skal til.
Vidunderet på to tonn trekker seg fra 0 til 100 på seks sekunder.
MYSTISKE MERCEDES
Det var død og lidenskap som fikk utviklingen til å akselerere for drøye 100 år siden. En ukjent «Monsieur Mercedes» vant et racerløp i. Den mystiske herren kjørte en Daimler-Phönix. Bak pseudonym «Mercedes» sto den styrtrike, østerrikske forretningsmannen Emil Jellinek. Året etter var en annen Daimler-bil med i racet. Racerbilen ble kjørt av fabrikkens sjef, Wilhelm Bauer. Bilen kom for fort inn i en sving og krasjet i en murvegg. Bauer omkom. Ulykken fikk Daimler-fabrikken til å innse at den måtte gjøre større konstruksjonsforandringer. Jellinek, som var omgangsvenn med Daimler, tilbød seg å dele den økonomiske risikoen mot at han fikk bli eneforhandler i Belgia, USA, Frankrike, Østerrike og Ungarn. Jellinek fikk også innfridd et annet ønske. Det var at bilene skulle selges under hans datters navn. Jellineks nest yngste datter het Mercedes. Hun var tre år da moren døde. Sorgen knyttet faren sterkt til sin datter. I 1901 kom Daimler med en bil under navnet Mercedes. Den triumferte på banen og ble verdensberømt. Daimler-fabrikken ville utnytte populariteten, og bestemte at alle senere modeller skulle ha navnet Mercedes. Jellinek gikk det ikke så bra med. Han var jøde og fikk mye av eiendommen sin inndratt under første verdenskrig. Mercedes var godt gift med en østerriksk baron. Bryllupet hennes var en av årets mest omtalte begivenheter på de kanter. Men hun skilte seg til fordel for en fattig billedhugger, som hun også forlot. Mercedes ble utstøtt fra Wiens sosietet. Hun måtte leve på almisser fra søsteren inntil hun døde av benkreft i 1929. Da var hun 39 år gammel. Mercedes eide aldri noen bil. Men 19 millioner ganger har navnet hennes stått på kjøpekontrakten for en bil.
MÅKEVINGEN
Sportsambisjonene til Mercedes var i dvale noen år, inntil 1951. Da satset fabrikken på nytt. Året etter tok racerbilen Mercedes-Benz 300 SL andreplassen i velkjente Mille Miglia. I 1954 kom «Måkevingen», en gateversjon av racerbilen der dørene ble slått opp så det så ut som om bilen hadde vinger. Måkevingen ble til roadster i 1957. Dette er en åpen sportsbil som skal kunne kjøres i all slags vær. Roadsteren ble filmstjernenes og kjendisenes bil. Zsa Zsa Gabor og Elvis Presely kjørte roadster. Femte generasjon i denne satsingen kommer nå. Det som startet som et leketøy for de privilegerte, er fremdeles forbeholdt de få. SL er ikke deres eneste bil. De har en eller to fra før. Gjerne en Ferrari eller noe annet sprekt.