Status: Med fast plass på første klasse

Publisert: 29. mai 2002 kl 16.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Vil du ha bagasjen din stjålet, er du godt på vei om kofferten din er av merket Louis Vuitton. I snart et og et halvt århundre har reiseeffekter prydet med den kjente LV-logoen vært synonymt med stil, eleganse og velfylt lommebok.

At hans kofferter skulle bli reiseeffektenes Rolls-Royce, det hadde nok ikke den unge koffertmakeren Louis Vuitton Malletier regnet med. I 1854 etablerte han designermerket Louis Vuitton; hans fremste og mest revolusjonerende bidrag til markedet, var en koffert innredet som et garderobeskap. Her kunne kjolene henge og buksene ligge i press - til den franske overklassens store glede. Louis Vuittons posisjonerte seg raskt som besteborgernes favoritt, og kunne snart tilby sin svært så velstående kundekrets et bredt sortiment av sminkepunger, håndvesker og kofferter.

KVALITET OG TRADISJON

Louis Vuitton er i dag et merkenavn i samme klasse som Chanelle, Gucci og Dom Perignon. Siden 1987 har Louis Vuitton vært en del av det enorme luksuskonglomeratet Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). I sjefsstolen sitter franskmannen Bernard Arnault og omsetter for over 90 milliarder årlig. Kanskje ikke så rart med tanke på at LVHM også huser kjente navn som Dior, Guerlain, Kenzo og Givenchy.

De franske koffertene er med andre ord i godt selskap. Likevel får ikke det fine bekjentskapet ta æren for Louis Vuittons ubestridte posisjon som rikfolkets foretrukne reisefølge. Solid håndverk, elegant design og praktisk utforming har alltid vært Louis Vuittons fremste varemerke.

- Louis Vuitton-eiere er opptatt av tradisjon, kvalitet og helhetsmessig design, forklarer Lisbeth Guldbrandsen, moteredaktør i HENNE.

En veske fra Louis Vuitton er likevel ikke så enestående som da Louis selv satt og snekret i verkstedet. I dag lønner foretaket nesten 8000 arbeidstakere, fordelt på 14 produksjonsverksteder og 287 butikker. Vesker og kofferter er med andre ord blitt big business. Veien er likevel lang til «allemannsmerkene» Samsonite og Carlton, både hva pris og tilgjengelighet angår.

Saken fortsetter under annonsen

EN (PRIS) KLASSE FOR SEG

En Louis Vuitton-koffert er mer verdt enn en busslast charterbagger. Tom. Når kofferten alene kan koste nesten 19 000 US dollar, sier det seg selv at den i løpet av første runde på bagasjebåndet er gjenstand for lange blikk. I noen tilfeller også for lange fingre. Victoria Beckham fikk erfare nettopp det, da hennes Louis Vuitton-kofferter, til en samlet verdi av 42 000 norske kroner, forsvant fra Heathrow flyplass i april 2000. Også kriminelle kan ha nese for stil og kvalitet.

Men fortvil ikke, du trenger ikke være millionær for å kunne plassere en bit fransk motearv ved siden av deg på flysetet. Louis Vuittons «toppmodell» opererer riktignok i hundretusenkroners-klassen; en liten håndveske kan du derimot skaffe deg for drøye 400 US dollar.

- Mange er opptatt av mote og dyre statusmerker, og anskaffer seg derfor en sminkepung eller den rimeligste vesken, mener Lisbeth Guldbrandsen.

Å eie det komplette koffertsett er likevel fremdeles forbeholdt Mastercard-eliten. Et raskt regnestykke viser at om du vil fylle bagasjetrallen med en mellomstor koffert, en bag og en håndveske, blir prislappen fort 20-30 000 kroner.

HISTORISK

Utenfor Paris ligger Vuitton-familiens hjem i fem generasjoner. I dag er dette museum og produksjonslokale for Louis Vuitton. Kjente navn som Sharon Stone og Elton John har sine Louis Vuitton-eiendeler fra nettopp dette verkstedet. Frankrike er et land hvor mote er en del av den felles kulturarven – en vandring gjennom Vuittons liv og produksjon slik som en tur til Vuitton Museum byr på, gir samtidig et innblikk i fransk historie.

Saken fortsetter under annonsen

Louis Vuittons historiske betydning har medført at produktene ofte har spilt en rolle i filmverdenen som bygger av autentisitet. I Titanic ble Louis Vuitton-effekter benyttet for å forsterke filmens historiske troverdighet.

NORGE, ET LITE LAND

Louis Vuitton er ikke å få kjøpt i Norge. Selv om flere norske designerbutikker har meldt sin interesse overfor LVHM, har de foreløpig ikke fått napp. Louis Vuitton vil ha sine egne butikker, men har enn så lenge ikke latt seg friste av det norske markedet. Kontoret i Paris melder at en etablering i Norge ikke er aktuelt før om tidligst 5 år. Hos Söta bror kan Louis Vuitton imidlertid feire toårsjubileum til sommeren. I København har franskmennene vært representert i over et tiår. Bor du i Norge og vil reise med stil, må du altså foreta en litt mindre stilfull reise først, enten østover eller sørover.

I Norge er Louis Vuitton hovedsakelig et begrep blant spesielt interesserte. Lisbeth Guldbrandsen tror hovedgrunnen er nettopp at produktene ikke er å få kjøpt her til lands.

- Det blir de som reiser mye som får anskaffet seg godsakene. At det bare er mulig å få tak i utenlands, høyner eksklusivitetsfaktoren ytterligere, sier hun.

NYE JAKTMARKER

Inntil for få år siden fantes LV-logoen kun på ulike reiseeffekter og enkle accessoarer. I 1997 huket så Bernard Arnault tak i den amerikanske designeren Marc Jacobs, og ba han utvikle en egen Louis Vuitton sko- og kleskolleksjon. Nå er unge Jacobs selskapets Artistic Director og har gitt koffertene selskap av eksklusive drakter, dresser og stiletthæler. Utsøkt design, en høy prisklasse, god kvalitet og et tungtveiende navn har gjort at også disse produktene er blant de beste i klassen.

Saken fortsetter under annonsen

Tross innovasjon og nytenkning; Louis Vuittons flaggskip er fremdeles lastet med bagasje. Blant verdens fornemme er lille Louis et seiglivet hjertebarn. Franskmannen har overlevd to verdenskriger, noen børskrakk og konstant svingende oljepriser. I en verden i forandring er det tradisjonen som består, eksklusiviteten kjenner ingen alder.

Tar man utgangspunkt i omsetningstallene fra LVHM, skulle man tro min mors oppfatning av kvinners rettigheter var tilnærmet universell; man skal aldri nekte en dame vesker og sko. Med denne filosofien og penger på bok, bidrar verdens velstående kvinner og menn til at Louis Vuitton stadig befester sin posisjon som verdens mest fornemme reisefølge.