Status: Kvinne for sin drakt
Moter blir skapt for å bli umoderne, sa legendariske Gabrielle «Coco» Chanel, grunnlegger av The House of Chanel. Men det skulle vise seg at hun ikke fikk helt rett. For hennes egen klassiske drakt, den har overlevd tiår etter tiår uten synlige alderstegn eller kosmetiske forandringer.
I dag, snart et århundre etter at de første designerdraktene til kvinner så dagens lys, er plaggenes status ikke forandret. Spesielt forretningskvinner over hele verden går kledd i matchende jakke og skjørt eller bukse på jobb og i selskapslivet, gjerne fra et av de store motehusene.
GUTTEAKTIKE DRAKTER
I dag regnes Coco Chanel som en av verdens mest innflytelsesrike og innovative designere. Og hun får æren for at drakten har fått sin plass både i motebildet og i klesskap. Chanels klær forandret ikke bare kvinnenes utseende, men også den måten de så på seg selv. Ikke uten grunn blir hennes design sett på som en del av kvinnefrigjøringen tidlig på 1900-tallet.
For allerede for snart 80 år siden blandet hun freidig inn et typisk mannlig snitt i plaggene hun designet for datidens kvinner. Foreldreløse Chanel vokste opp i et fransk barnehjem drevet av nonner. Nonnenes enkle og stilrene klesdrakter inspirerte senere hennes klesdesign. Hennes enkle, firkantede og nesten guttaktige drakter var annerledes enn den tidens kvinnemote som blant annet hyllet tettsittende korsetter og lange, nesten litt vulgære kjoler. Hun brøt inn i motebildet og ga sosietetskvinnene en ny «uniform» som av mange ble karakterisert som chic. Fra midten av 20-tallet økte etterspørselen etter Chanels praktiske og komfortable arbeidsantrekk til kvinner.
Allerede i 1913 åpnet hun sin første butikk, men gjennombruddet på klessiden kom under depresjonen på 20-tallet med den legendariske butikken på 31 rue Cambon i motemetropolen Paris. I tillegg til å være berømt for sine klassiske drakter, er hun minst like kjent for parfymen Chanel No 5 og «den lille, sorte» kjolen.
I 1931 ble Chanel hentet av Samuel Goldwin for en million dollar for å dresse opp hans stjerner, Katharine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor og Gloria Swanson. På 1950- og 60-tallet, mens hun jobbet i Hollywood, ble hennes klær svært populære i USA. Hennes klassiske drakter fra 1930-, 1960- og århundreskiftet er alle kjent for sine rette linjer. Draktene er designet slik at den kvinnen som bærer dem, skal se elegant og stilig ut uansett om hun beveger seg eller sitter stille.
I dag er gjennomsnittsprisen for en Chanel-drakt godt over 30.000 kroner, og den kan kun kjøpes i egne Chanel-butikker eller egne avdelinger av eksklusive kjøpesentre som Saks på Fifth Avenue. I USA er det i dag et stort marked for brukte Chanel-drakter, og de selges brukt for omkring 5000 kroner. Selv mente Chanel at hvis hennes produkter kostet mye, først da ville hennes perfekte design bli riktig verdsatt av folket.
Chanel døde i 1971, men draktene hennes har overlevd henne. I Norges selges det ikke Chanel-drakter, men det forhindrer ikke at norske kvinner reiser til utlandet for å gjøre eksklusive innkjøp.
DRAKT= ET MUST
Klassiske drakter til kvinner går aldri av moten. Mange kvinner bærer sin drakt på samme måten som menn går i dress: Med en drakt er de velkledd, men skiller seg ikke ut i klesveien. Daglig leder Mary Halvorson hos den eksklusive dameforretningen Kamikaze Donna i Oslo er ikke i tvil om at draktene overlever tiårene med stilen og sitt gode rykte i behold. I den 100 kvadratmeter store forretningen henger det alltid drakter til salgs, året rundt.
- Klassiske drakter er en bestselger som holder seg, så salget av drakter går alltid bra, sier Halvorson. Hun har 15 års erfaring fra arbeid med eksklusivt dametøy.
For kvinner i næringslivet, er drakt ofte et must på jobben.
- Disse kvinnene skal jo være enkelt og nøytralt kledd. Med en drakt er de alltid velkledde. Klassiske plagg er viktige i en kvinnes garderobe, sier Mary Halvorson.
Hos Kamikaze koster draktene til kvinner fra rundt 10.000 for den rimeligste opp mot 19.000 kroner for de dyreste draktene av merket Yves Saint Laurent (YSL).
- Hvilken type kvinner kjøper drakter hos dere?
- Kvinner i absolutt alle aldre. Men først og fremst dem som trenger en drakt til å bære på jobben, sier Halvorson. Hun mener en drakt passer til de fleste kvinnekropper, og med en drakt kan man variere bluse og topp inni og dermed alltid være velkledd. Og kundene er bevisste kleskjøpere. De vet ofte nøyaktig hvilken drakt de vil ha.
- Hvilke drakter gir mest status?
- Drakter fra Gucci er alltid på topp. For tiden er også drakter fra YSL i skuddet og brukes mye i motereportasjer verden over. For ikke å glemme Prada da, sier Halvorson.
FREMHEVER PERSONLIGHETEN
Tidligere Playboy- og Mann-redaktør, Miss Europa og nåværende redaktør av kvinneportalen og magasinet Femme, Wenche Steen, er selv begeistret for drakter. Selv har hun en drakt fra Gucci.
- Hvordan vil du karakterisere en Gucci-drakt?
- Det enkle, klassiske, kvalitetsproduktet som bare føles riktig å ha på seg og som jeg føler fremhever min personlighet. Det er veldig viktig når man kler seg at det er ens egen personlighet som skal frem og at man ikke går rundt som en «kleshenger» for et hvilket som helst merke som er «in» eller trendy i tiden.
- Hva slags type kvinner er det som bruker drakt?
- Drakt blir vel ofte brukt av kvinner i ledende stillinger da man er «riktig» kledd til de fleste situasjoner man kan komme opp i.
- Gir drakter fra kjente motehus en slags form for status?
- For dem som ønsker og som behøver å «flagge» hva slags drakt de bruker så gjør det sikkert det. Det er vel heller deres problem hvis de trenger sin drakt for å oppnå status. Personlig vil jeg vel synes at den form for status er rimelig tynn, sier Steen.
Moteredaktør i magasinet HENNE, Lisbeth Guldbrandsen, sier at drakten er, og sikkert også i fremtiden vil være, et sentralt plagg i en forretningskvinnes garderobe. En drakt bæres ofte av kvinner i konservative deler av forretningslivet, kvinner som representerer eller har møter med utenlandske forbindelser og som cocktail-antrekk er drakten en sikker vinner, mener moteredaktøren.
- Spesielt i enkelte bransjer, for eksempel finansbransjen, er drakten fremdeles det vanlige plagget for kvinner. Likevel har det også her skjedd en oppmykning i retning av mer «feminine» plagg, for eksempel bluse og skjørt i stedet for drakt. Gulbrandsen sier at draktens storhetstid var på 1980-tallet, da var det «power dressing» som gjaldt, man skulle ligne på gutta.