Status: Hos Dr. Holms

Publisert: 1. august 2002 kl 10.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Året er 1926. Det nygifte paret ankommer den lille fjellbygden en sen ettermiddag i mars. De er på bryllupsreise.
Den hvite trebygningen ligger der i all sin prakt - midtveis mellom Oslo og Bergen - omgitt av frisk luft og eventyrlig natur. Stort mer romantisk kan det ikke bli. Rom 320 er reservert til de nyforelskede, og i spisesalen får de det flotteste bordet - på balustraden over dansegulvet. De oser av lykke, de to. Hun har riktignok blitt advart mot den sjarmerende, galante unge mannen - kjent som en notorisk kvinnejeger - men alt er annerledes nå. For han elsker henne. Virkelig. Det er hun skråsikker på.
Etter middag åpner nattklubben «Cirkus» sine dører og den unge damen får sitt ballkort fulltegnet på et blunk. Mannen unnskylder seg - sier han må en tur på toalettet - og blir borte. Etter en stund savner den nyforelskede sin makes nærvær og går for å lete etter ham. Hun finner ham omsider på rom 320 - til sengs med av en av tjenestepikene. Den unge, vakre bruden stormer ut av rommet og blir borte. Det arrangeres omfattende leteaksjoner, men uten resultater - kvinnen er sporløst forsvunnet. Så, tre dager senere, går en stuepike opp en trapp via rom 320 og opp på loftet. Der finner hun den unge vakre bruden. Død.
Hun har tatt sitt eget liv.
Saken fortsetter under annonsen

Fire år etter begynner hotellets eminente gjester å treffe på henne - i korridoren, i peisestuen eller på rom 320. Hun er fortsatt et syn - vakker, kledd i en sid gråblå silkekjole og med en aura av noe overjordisk og uvirkelig rundt seg. Etter hvert har hun fått navnet Den grå damen, og hun fortsetter å leve sitt liv på Dr. Holms Hotel på Geilo den dag i dag. Skulle du være så heldig å treffe på henne under et besøk på hotellet, kanskje lykkes i å få et bilde av henne, får du ingen regning ved avreise, men en konvolutt med 10 000 kroner fra hotellets direksjon.
DR. HOLM
Det er ikke bare Den grå damens ånd som aldri riktig forlater Dr. Holms Hotel på Geilo. Det finnes neppe et norsk høyfjellshotell med mer sjel og atmosfære i veggene.
Saken fortsetter under annonsen
Det hele startet i 1909. Den 27 november - samme dag som Kong Haakon VII åpnet Bergensbanen - var det åpningsfest på hotellet, eller rettere sagt sanatoriet . Mannen som skapte institusjonen Dr. Holms Sanatorium var den høyt dekorerte legen, spesialist på lungesykdommer, Ingebrigt Chr. Lund Holm. En arbeidskapasitet med stort talent for livets sosiale sider og tilsvarende interesse for menneskers velvære og helse. Dr. Holm bygget en rekke kurbad i Norge, men mest kjent ble han for Christiania Bad, senere Torvgatens bad, der han innførte badstubadet for første gang i 1883. Dr. Holm var også mannen bak Holmenkollen Sanatorium (1891) som etter hvert ble til Holmenkollen Park Hotel. Det var for øvrig også han som oppdaget Farriskilden i Larvik. Idéen til et hotellsanatorium på Geilo fikk han etter å ha besøkt diverse sanatorier i Sveits og fått innblikk i fjelluftens gode innvirkning på helsen. Rundt århundreskiftet lå den vesle fjellbygden Geilo omkring syv dagsreiser fra Christiania, men Dr. Holm kjente til NSBs planer om utbygning av Bergensbanen.
Så i 1909 var Dr. Holms Hotel et faktum.
Men doktorens tid som hotelleier varte bare i syv år. Skremt av planer om et nytt storhotell like ved sitt eget solgte han i 1916 sin øyesten og reiste fra Geilo. Landets største hotellkjede på den tiden, Norsk Hotelcompagnie, overtok med hotellbrødrene Klem, forhenværende statsminister Christian Michelsen og Sonja Henies far, Wilhelm Henie, i spissen. Dr. Holms Hotel opplevde en blomstrende periode og befestet sin posisjon som et av landets ledende høyfjellshoteller. Knut Hamsun kom både titt og ofte på besøk. Han hadde ikke alltid penger så han betalte gjerne for seg ved å holde foredrag for de lungesyke pasientene. Kulturpersonligheter som Arnulf Øverland, Nordahl Grieg, Olav Duun og Alf Prøysen ble også etter hvert hyppige gjester. Det samme ble norske og utenlandske kongehus, den engelske adelen, amerikanske filmstjerner og norske politikk- og næringslivstopper. Trygve Lie var særdeles glad i stedet så da han, på nyttårsaften i 1968, døde ved hotellets koldtbord var det sikkert ikke det verste stedet han kunne ende sine dager. Lies tragiske skjebne kunne for øvrig umulig ha hatt noe med maten å gjøre for hotellet har alltid hatt de beste kjøkkensjefer. En av dem - Tora Skjæveland - ble etter mange år på Dr. Holms «headhuntet» til Slottet av Kong Olav.
FINTFOLK
Saken fortsetter under annonsen

Under den andre verdenskrig ble Dr. Holms Hotel okkupert av tyskerne. Et mørkt kapittel i hotellets historie. Som ikke ble lystigere av at tyskerne etablerte en av sine Lebensbornanstalter der. Under krigsårene ble det født 199 barn på Dr. Holms Hotel.
Da hotellet ble frigitt den 9 mai 1945 gjenopptok Norsk Hotelcompagnie driften og etablissementet ble igjen et viktig møtested for den norske samfunnseliten.
De landskjente Geilomøtene hadde funnet sted på Dr. Holms Hotel siden 1912. Nå begynte de kristelige landsorganisasjoner som tilhører Den Norske Kirke igjen å samle seg til møter her - noe de fortsatte med helt frem til 1979. Disse møtene representerer historie. Her ble alt fra striden om helvete til spørsmål om kvinnelige prester skulle ha adgang til aktiv tjeneste i Den Norske Statskirke, om regjeringens forslag til oppheving av straff for homoseksualitet virkelig var forsvarlig og om samboerskap mellom ugifte kunne aksepteres diskutert.
Saken fortsetter under annonsen
Og tatt stilling til.
Hva som i dag diskuteres blant gjestene på Dr. Holms Hotel er ikke godt å si. Men at folk med innflytelse - og fremfor alt penger - fortsatt ferdes her er et faktum. Kanskje for å gjøre forretninger. Kanskje for å slappe av. Og svært ofte - for å vise seg frem. Gjerne i elgskinnsnikkers og minkpels.
Eierkonstellasjonene har vært mange etter at Norsk Hotelcompagnie solgte i 1977. Og alle har ikke hatt like gode forutsetninger for å drive hotell. Siden 1993 har det Trondheimsbaserte familieforetaget Fische ASA holdt i tømmene og sammen med hotelldirektør Rasmus Sandnes virker Dr. Holms å være i trygge hender. Hotellet er fullbooket ut året og ønsker man å tilbringe vinter- eller påskeferien her bør det bestilles et år i forveien. Minst.
- Vi har haugevis av stamgjester. Noe såkalt fintfolk, men mest vanlige mennesker som kommer fordi de trives her. Hotellet har vært en kilde til rekreasjon i over 90 år. Beliggenheten er fantastisk - man kan boltre seg i naturen både sommer og vinter. Vi har en flott velværeavdeling med svømmebasseng og spa. Men aller viktigst - huset har sjel, historie og en helt unik atmosfære, sier salgssjef Sven Kåre Anfinseth.
Saken fortsetter under annonsen

Og det er jo det.
Hos Dr. Holms kan selv vanlige folk trives i selskap med Røkke, Fredriksen og resten av Norges penge-elite.