Status: Grillens Rolls-Royce
Et sikkert vårtegn er duften fra grillmaten som brer seg over landet. Og skal man være med i det gode grillselskap, er det nok ikke hvilken som helst grill kjøtt og fisk skal grilles på. Det snart 50 år gamle grillselskapet Weber mener at det er alle kulegrillenes «mor».
Grillgründer Georg Stephen laget den første Weber kulegrill i 1952. I løpet av de neste 25 årene produserte Weber en grill med et utseende som gjorde at den på folkemunne ble kalt en «Sputnik».
FAMILIESELSKAP
- Etter hvert ble denne grillen en viktig bestanddel av det vi gjerne kaller «American lifestyle», sier Mike Kempster som er visepresident i Weber- Stephen Products Co. Weber er mest kjent for å være oppfinneren bak kulegrillen - den runde grillen med lokket som alltid skal være på. Og kulegrillen er blitt kopiert siden starten. Først i 1976 deltok Weber på sin første europeiske utstilling, og knappe 10 år senere introduserte Weber en serie med gassgriller. Selskapet har i alle år vært familiedrevet, og i dag er det 11 av gründerens 12 barn som driver grillselskapet.
Weber er i dag verden største produsent av griller, og lager både gass- og kullgriller. To fabrikker utenfor Chicago sørger for eksport til inn- og utland. I dag leveres grillene med opp til 25 års garanti. Selv om menneskene har varmet mat over ild i mange millioner år, har grillkulturen ikke så lange tradisjoner i Norge. Først mot slutten av 1970-tallet kom den første Weber-grillen til Norge, og nylig etablerte selskapet sitt eget kontor her. Men grillkulturen fra USA og Australia er på full fart til Norge. Med 400 forhandlere over hele landet, er Weber blant de største leverandørene målt i verdi her i landet. Fra 1999 til i fjor økte volumomsetningen av gass- og kulegriller med nærmere 30 prosent. Norge topper listen over salg av gassgriller i forhold til befolkningen i hele Skandinavia.
HAGEHELTER
- Stadig flere grillere velger gassgrill. Med en gassgrill er man ikke like avhengig av pent vær som med en kulegrill. Men vi selger omtrent like mange av hvert slag målt i verdi, sier markedsdirektør Bernhard Spidsø i Weber Skandinavia A/S.
Drømmen til mannen bak grillene var å skape «backyard heroes» - hage-helter. Han ville at de menn som brukte grillene, skulle bli helter for sine omgivelser på grunn av grillprestasjonene.
- Vi ønsker å skape en kultur for utematlaging. Grilling er en måte å samles sosialt på. I USA flytter hele familien med seg grillen til nærmeste park i helgene. Mye av oppvarmingen til de amerikanske baseballkampene skjer rundt en grill, sier Spidsø.
Tidligere kokkeverdensmester Bent Stiansen på restauranten Statholdergaarden har i mange år hatt et nært samarbeid med Weber. Weber selger ikke bare griller og tilbehør som grillspader, grillbørster, grønnsaksholdere og kebabsett. De har også utgitt en egen grillkokebok som er blitt en bestselger over hele verden.
ROLLS-ROYCE-MODELLEN
De siste årene har fokus på matlaging, kokekunst og ikke minst kjøkkenutstyr økt. Det er ingen tvil om at stadig flere nordmenn liker å omgi seg med eksklusive produkter, også når det gjelder griller. I mange hjem er det i dag menn som har ansvaret for grillmaten. Noe som igjen resulterer i at både grillen og utstyret er av ypperste klasse.
- Det er først og fremst andre- og tredjegangs grillkjøpere som investerer i en Weber-grill. De er lei av at grillen deres ruster og at de må kaste den etter en sesong eller to. Folk er utvilsomt opptatt av å investere i kvalitetsprodukter, sier Bernhard Spidsø. Gjennomsnittskjøperen er ikke uventet en mann over 30 år.
Selv om Weber Scandinavia ikke ønsker å fortelle hvor mange griller de selger årlig, opplyser selskapet at det selges flere hundre gassgriller til over 20.000 kroner i Norge hvert år. På årets hagemesse ble Norges dyreste utegrill lansert, selvfølgelig en Weber. Med en prislapp på 42.000 kroner, er Bernhard Spidsø svært usikker på om nordmenn er modne for en så eksklusiv og stor grill i hagen. Denne stålgrillen, som er blitt en suksess i barbecuens hjemland USA, har ikke mindre enn 25 års garanti. Men fortvil ikke. Webergrillene finnes i mange prisklasser. Fra 600 kroner for en kulegrill og fra 5000 for en gassgrill, mener Spidsø at de billigste modellene absolutt kan konkurrere i pris med variantene fra bensinstasjonen og matbutikken. I dag tilbyr grillselskapet totalt åtte ulike kullgriller og syv varianter av gassgrillene i ulike farger og størrelser.
- Er Weber-grill et statussymbol ?
- På samme måten som folk liker og investerer i ulike biler, ønsker noen å vise frem en fin grill i hagen sin. De liker å ha en ting som venner, familie og ikke minst naboen kan misunne dem, sier Spidsø. Han har flere eksempler på at naboer liker å overgå hverandre, også når det gjelder størrelse og utstyr til grillen. - Vi har hatt episoder der menn har ringt og fortalt oss hva slags grillmodell naboen har, og at han selv gjerne vil ha en modell som er litt større enn naboens hvis det er mulig.