Status: Georg Jensens fristelser
Du finner navnet hans på eksklusive gaveartikler i butikker og flyplasser over hele verden, på smykket eller firmagaven du fikk til jul. Mulig dekker du bordet ditt med Georg Jensen-bestikk, henger Georg Jensen-pynt på juletreet, åpner pilsen din med Georg Jensens «øllefant», har visittkortene dine i et Georg Jensen-etui og har en Georg Jensen-klokke rundt håndleddet eller hengende på veggen. Hvis du da ikke har gått til anskaffelse av «Fusion», Georg Jensens eksklusive svar på et «kinderegg». Designer-ringen som er puslespill, smykke og skulptur i ett, som symboliserer dynamikk og utført i hvitt, rødt og gult gull.
KONSEPT
Men visste du at merkevaren Georg Jensen har eksistert siden 1904? Og at den danske sølvsmeden - som i dag forbindes med minimalistiske, hypermoderne designvarer, ofte i sølv eller stål - alt i 1935 ble omtalt som «den største sølvsmeden på 300 år» i New York Herald Tribune?
For Georg Jensen er multikunstneren som i levende live ikke bare ble profet i sitt eget land, men også i resten av verden. Og fortsatt er det. Fordi han raust delte sitt artistiske talent med andre er en hel hærskare av berømte skandinaviske kunstnere og designere fortsatt tilknyttet den verdensomspennende business som forbindes med hans navn.
«Han strakte seg etter månestrålene og endte opp med å favne stjernene», blir det sagt om den kreative danske kunstneren som i 100 år ikke bare har klart å friste trendbevisste kunder over hele verden, men fortsatt trekker til seg de aller beste designerne som lager produkter under hans signatur.
SKULPTØR
Han var født i 1866, sønn av en smed som holdt til i Raadvad, like nord for København. 14 år gammel begynte han i gullsmed-lære, men fritiden brukte han på å modellere skulpturer av leire. Han ville så gjerne bli billedhugger. Og så fort han var ferdig med læretiden begynte han på det kongelig danske kunstakademiet i København hvor han tok eksamen i 1892. Hans første store skulptur står fortsatt plassert utenfor Georg Jensens sølvsmie ved Royal Copehagens hovedkvarter i Fredriksberg, København.
Men - det var vanskelig å leve av å lage skulpturer, så unge Jensen startet et lite keramikkverksted sammen med en annen dansk kunstner som siden ble kjent for sin fajanse. Og i år 1900 mottok Georg Jensen et stipend som ga ham muligheten til å studere to år i Frankrike og Italia. Her ble han kjent med nye stilarter og oppdaget hvordan artistisk styrke og kreativitet kan hentes fra naturen og dagligdagse hendelser.
EGEN SØLVSMIE
Etter noen år som leder i en sølvsmie, leide han lokaler og startet han sin egen workshop i Bredgade 36. Georg Jensen Sølvsmie var blitt en realitet. Her produserte han beltespenner og brosjer i sølv, inspirert av datidens stil Art Noveau. Utstillingsmonter laget han av en kasse med glasslokk som han hang opp på veggen. Det var heller ikke vanlig på den tiden.
«Impulsene kan komme fra et gresstrå eller et barn. Men inspirasjonen må komme innenfra, som en kraft som må ut», sa Georg Jensen. Hans arbeider ble karakterisert som høyst personlige, inspirert av hans kreative fantasi. Georg Jensen fulgte aldri moten, han produserte den, ble det sagt. Og smykkene hans ble fort høyeste mote blant sosieteten i København. Kundene strømmet på, særlig til hans første utstilling på det danske kunstmuseet.
Det var særlig smykkene hans som skapte sensasjon. Fantasifulle sølvsmykker med blomster og frukter og fargerike edelstener.
«Sølv er det beste materialet. Og sølv har et fantastisk skinn, som månestråler...tatt rett fra en dansk sommernatt», sa han.
Han var også den første som brukte oksideringer for å få frem en estetisk effekt, han laget skygger for å få frem kontrastene i det skinnende sølvet.
Etter hvert begynte han også å lage større sølvarbeider som skåler, kanner, tallerkener og lysestaker.
NY TRADISJON
Da Georg Jensen åpnet sin beskjedne butikk i 1904, hadde han bare en assistent til å hjelpe seg. Men etter hvert omga han seg med en stab av kreative kolleger og la helt fra begynnelsen av grunnlaget for en helt ny artistisk og kunstnerisk håndverkstradisjon.
Ikke lenge etter startet ekspansjonen. Først i Bredgate, så et sted til før han i 1917 bygde sitt berømte verksted i Østerbro, stort nok til å romme hundrevis av ansatte. Men hver og en av dem opplært i hans spirit og høye kunstneriske standard.
Da Georg Jensen døde i 1935 hadde hans lille workshop utviklet seg til å bli et verdensomspennende selskap hvor artister og talentfulle håndverkere bar videre tradisjonen. Hans idéer overlevde gjennom de ansatte han hadde i lære, som igjen har lært opp nye generasjoner. Han forlot en etablert virksomhet med levedyktige tradisjoner hvor kunstnere og håndverkere med forskjellige talenter og temperament både kunne inspirere og respektere hverandre og samtidig få utfolde sine talenter.
VERDENSNAVN
Det hvitkalkede huset på Amagertorv i København er i dag kjent for alle som besøker Strøget i København. Og Georg Jensen-butikker finnes over hele verden. Særlig japanerne er ville etter «hans» design. For det er jo ikke bare Georg Jensen selv som har gjort navnet berømt. Over hundre anerkjente smykkekunstnere, arkitekter og designere har videreført merkevaren i årenes løp. Som for eksempel Arne Jacobsen, den verdenskjente, prisbelønnede arkitekten og designeren som feirer 100-års jubileum i år. Mannen bak designstolen «Egget» og de andre klassikerne som ble laget til åpningen av det første SAS-hotellet i 1957. Inklusive det legendariske AJ-bestikket og kakespaden «Congratulations», som med sine enkle strenge linjer er mer moderne enn noensinne.
I dag er det moderne designere som Regitze Overgaard, Nina Koppel, Vivianna Torun Bülow-Hübe, Henning Koppel, Lene Munthe, Torsten Thorup, Andreas Mikkelsen, Nanna Ditzel og Bo Bonfils som sørger for at merkevaren Georg Jensen er stadig like attraktiv.
Profesjonell markedsføring av Georg Jensen som eksportvare har også skutt fart de siste årene. I 1973 kjøpte Den Kongelig Danske Porcelensfabrik opp Georg Jensens sølvsmie. I 1985-1987 ble også Holmegaard glass og Bing & Grøndahl porselen fusjonert inn under den kongelig danske som nå fikk navnet Royal Copenhagen. Og i 1997 ble også tradisjonsrike svenske designmerker som Orrefors og Kosta Boda, Boda Nova og Höganäs samlet under navnet Royal Scandinavia, for å beskytte og fremme dansk og svensk kunsthåndverk og design på verdensmarkedet.