Status: Fyrig Ferrari

Publisert: 22. juli 2002 kl 16.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Ferrari er så mye mer enn andre sportsbiler, og i mange tilfeller er nok eiergleden like stor som kjøregleden. På norske veier freser nå 150 personer omkring i en Ferrari. Og flere vil det bli, skal vi dømme etter den økende interessen for å kjøpe det italienske fartsvidunderet. At den tyske Formel 1-kjøreren og verdensmesteren Michael Schumacher sitter bak rattet på en rød Ferrari, og at Formel 1-løpene vises på TV, har uten tvil gitt bilmerket verdifull oppmerksomhet de siste årene.

- Å kjøpe en Ferrari er så mye mer enn bare å kjøpe bil. Man kjøper et ikon, et historisk merke og blir del av en «klubb». Å kunne kjøre seg en tur med denne bilen etter en hard dag, nyte lyden, veigrepet og lukten av skinn er ubeskrivelig. Det er rekreasjon, sier daglig leder av La Strada (veien på italiensk) Paal Christian Myhre. - De andre sportsbilene har ikke prikken over i-en som denne bilen har.

På rekke og rad står millionklassebilene parkert og speiler seg i hverandre hos importøren på Billingstad. Den norske forhandleren solgte i fjor 25 Ferrarier til en gjennomsnittspris på to millioner kroner. Ni av bilene var splitter nye, og flere av kundene hadde ventet tålmodig på å bli Ferrari-eier i flere år. Allerede nå har La Strada solgt hele den norske kvoten frem til år 2004. I forrige uke omsatte butikken hele fire Ferrarier.

- Det var en noe spesiell uke, understreker Myhre. Men interessen er utvilsomt økende. Også i år fikk den norske importøren ni nye Ferrarier. Alle er for lengst solgt ut. I tillegg selges minst 25 bruktbiler videre i løpet av året. Myhre mener at det ikke ville vært noe problem å selge 30 nye biler i år fordi det står 25 personer på venteliste. Mange etterspør de dyreste modellene som koster inntil tre millioner kroner. For den mest ettertraktede av de fire modellene, 360 Spider, må den kommende Ferrari-eieren vente opptil fem år på sitt nye kjøretøy.

Fra og med oktober i år har Ferraris ledelse gitt La Strada status om importør av Ferrari. Det betyr økt omsetning. Og Myhre har i år budsjettert med en omsetning på 70 millioner kroner, 15 millioner kroner mer enn i fjor.
Ferrari-importøren Paal Christian Myhre trekker frem flere eksempler på kjente norske Ferrari-sjåfører. Pop-stjernen Espen Lind har nylig solgt sin Ferrari. Men hotellinvestor Petter Stordalen kjører fremdeles rundt i sin. Det samme gjør eiendomsmegler Odd Kalsnes og fotballspiller Thomas Myhre.

Kvinner får ikke full tenning av Ferrari på samme måten som menn. Det er flest menn i aldersgruppen 35 til 55 år som hittil har sikret seg den friske italieneren. Blant de 150 norske Ferrari-eierne, er det kun én bil som er registrert på en kvinne. - Det er jo et maskulint produkt, sier Myhre. Ifølge ham er det knapt noen som kjøper Ferrari for å vise seg frem. Interessen for bil er drivkraften bak de fleste Ferrari-kjøp. Og for å få det til, må man ha en velfylt bankkonto. Fra 1,8 til tre millioner kroner for en ny bil. En brukt Ferrari kan bytte eier fra 300.000 kroner og oppover.

- Nesten alle kundene er menn som har tjent sine penger på tradisjonelle virksomheter. Jeg har ingen IT-millionærer blant mine kunder. Men kjøperne tjener bedre enn gjennomsnittet selv om mange strekker privatøkonomien langt for å få råd til en Ferrari, sier Myhre.

Saken fortsetter under annonsen

FERRARI ER KUNST

Det kan være vanskelig å argumentere rasjonelt for å kjøpe seg en Ferrari, fordi mye ligger i den ubeskrivelige følelsen man får når man setter seg bak rattet og fyrer opp bilen, sier eiere som Økonomisk Rapport har snakket med.

- Å kjøpe en Ferrari er som å investere i kunst. Istedenfor å ha en Munch hengende i stua har du en Ferrari i garasjen. For mange er ikke valget mellom hytte eller en Ferrari så vanskelig, sier Paal Christian Myhre.

Ikke alle bilmerker har sin egen klubb, The Owners´ Clubs, som Ferrari har. Den første klubben så dagens lys for over 33 år siden i Storbritannia og totalt har klubbene nå over 40.000 medlemmer over hele verden.

I sommer har klubbens norske medlemmer hatt tre treff. Påtroppende leder av den eksklusive bilklubben, Trond Obrestad, mener at de beste grunnene til å eie en Ferrari er kjøreegenskapene, veigrepet, bremsene og ikke minst lyden. Ikke noe er som lyden fra en Ferrari. - Men det viktigste for meg er at jeg liker bilen og dens utseende, legger han til på mobiltelefon mens han kjører sin syv år gamle røde Ferrari 348 GTB med 320 hester under panseret. - Noen av våre medlemmer vil helst ha bilen stående i garasjen og bare pusse litt på den, men jeg vil bruke den. Fordi det er en veldig bra bil, sier Obrestad. Han er en av landets yngste Ferrari-eiere med sine 31 år og mener at Ferrari bør være et kjøretøy for entusiaster, ikke bare for dem med full lommebok. Men dessverre begrenser prisen antall kjøpere, sier Obrestad.

STEILENDE PANSER-HEST

I over 50 år har det italienske bilmerket Ferrari bygget biler som selskapet mener kombinerer lidenskap, design og teknologisk perfeksjon. Grunnlegger Enzo Ferrari fra Modena begynte med å hjelpe utøvere som konkurrerte med racerbiler på 1920-tallet. Fra midten av 1940-tallet startet produksjonen av de første sportsbilene, som like etter vant Rome Grand Prix. Etter det har selskapets biler vunnet mer enn 5.000 seire på bane og vei. Ferrari kan skilte med 10 Formel 1 verdensmesterskap, de har vunnet Le Mans 24 Hours race og Formel 1 Grand Prix. For å møte etterspørselen solgte Enzo Ferrari 50 prosent av selskapet i 1969 til Fiat-Gruppen. I dag eies 90 prosent av Fiat, men deler av fabrikken ligger fremdeles i Modena. Og årlig produseres nærmere 4000 sportsbiler, hovedsakelig til USA, Tyskland, England og Sveits.

Saken fortsetter under annonsen

Kjennemerket, Il cavallino rampante (den steilende hesten) som pryder Ferrarienes panser, har en heroisk opprinnelse. En dekorert italiensk jagerpilot tok under første verdenskrig hesten som sitt personlige emblem og malte den på flyet sitt. Piloten døde, og hans foreldre donerte den steilende hesten til Enzo Ferrari for at han skulle bruke den som skytsengel på sine biler. Ferrari la hesten på det gule våpenskjoldet til sin hjemby Modena. Og alle biler fra Ferrari prydes i dag med hesten flere steder på bilen.

HARRY FERRARI

Til tross for at bilverdens missekåring, Autonis, i år har gitt prisen for både vakreste Spider (kabriolet) og vakreste med fast tak (sportsbil) til Ferraris nye 360 Modena, er det ikke alle som mener at en Ferrari gir like høy status. En pakistansk mann som eier en Ferrari vil nå selge sin bil fordi han er lei av å bli stoppet nesten daglig av politiet.

- Kjører du kjempedyr Mercedes eller Ferrari er du enten pengeinnkrever, narkokonge eller håndverker med Elvis Presley-syndrom, har Trond Blindheim, «bilsosiolog» og amanuensis på Norges Markedshøyskole uttalt. Han er ikke det minste i tvil om at bilen vi velger både viser hvem vi er og hvem vi ønsker å være. Så får heller Ferrari- og topp-Mercedes-eierne heller bli litt sure, mener han.