Status: Funklende forfører
Bvlgari ba den amerikanske forfatteren om et festskrift til en middag i forbindelse med at firmaet åpnet en ny butikk i London. Festskriftet ble trykt i 750 nydelige eksemplarer og skulle gis i gave til middagsgjestene. Ifølge kontrakten skulle firmanavnet nevnes 12 ganger. Boken endte med firmanavnet på tittelbladet og 39 referanser. Fay Weldon hadde skrevet en roman spunnet rundt rike mennesker og deres Bvlgari-juveler. Juvelene fremstilles som en art narkotikum, og Weldon henger juvelene systematisk på skurken, ikke på heltinnen i boken. Fay Weldon ler av kritikken om at hun er en kjøpt og betalt kunstner. Nå utgis boken på Weldons forlag i USA og England - trolig akkurat hva Bvlgari håpet på.
MIKSER DYRT OG SIMPELT
Fay Weldon er langt fra den eneste stjernen som ha latt seg forføre av juveler fra det italienske firmaet som i mer enn 130 år har tilbudt sofistikerte smykker til pengeeliten verden over. Det ryktes at stjernene foretrekker Bvlgari på grunn av den dristige designen. Hva er det med disse tutti-fruttifargede, ofte overdådige edelstensmykkene og klokkene som trollbinder så ulike personer som Madonna og Bill Gates? For pasjonerte samlere og fans ligger det en aura av mystikk rundt smykkene som får rivaler som Rolex og Chanel til å blekne, skriver avisen Financial Times.
Bvlgari har tatt seg friheten til å tøye reglene for hvordan juveler kan brukes som dekorasjon på smykker og klokker. Det var det første juvelérfirmaet som plasserte dyrebare steiner på stål. Tilbake på 1950-tallet, da reglene sa at bare rubiner, safirer og diamanter skulle brukes i de beste smykkene, plasserte Bvlgari halvdyre steiner i hallusinatoriske farger ved siden av. Simple innfatninger og halvdyre steiner er brukt for å fremheve det vakre i sjeldne juveler, som for eksempel ved fjorårets Oscar-utdeling. Da bar skuespiller Sharon Stone et Sassi halskjede som var verdt én million dollar og var laget av sjeldne, spesialslipte, havfargede steiner som hang på et ytterst ordinært kjede. Blandingen av kostbare råmaterialer og elementer som gummi, lær og stål virker sjokkerende på mange. Andre mener miksen signaliserer originalitet og nesten skjødesløs rikdom. Kanskje er det er derfor Madonna tiltrekkes av Bvlgari smykker, derfor Kong Juan Carlos av Spania er en ivrig samler av klokkene og derfor Bill Gates ofte flasher et Bvlgari-Bvlgari (B-B) armbåndsur når han opptrer offentlig? Den avdøde Richard Burton sa en gang at mens han introduserte Elizabeth Taylor for øl, introduserte hun ham for Bvlgari.
BVLGARI-BABES
Smykkesalget har svingt opp og ned gjennom 1900-tallet. Under begge verdenskrigene gikk markedet dramatisk tilbake. I 1975 ble en av arvingene, Gianni Bvlgari, kidnappet og holdt fanget i én måned. Hendelsen fikk oppmerksomhet over hele verden.
Selskapet har skjønt at de må synes for å realisere sitt potensial. Nøkkelen har vært å få innpass hos de rike og suksessfulle menneskene: På et middagsselskap for 750 mennesker arrangert av juveleren i fjor høst, var Bvlgari-ambassadørene «dekorert» med smykker som fikk øynene til tilskuerne til å poppe ut av hodene. Middagen var til ære for den nye butikken i London og for publiseringen av Fay Weldons bok «The Bvlgari Collection». Juveleren låner også stadig ut smykker til kvinner som skal opptre for eksempel på Oscar-utdelingen eller veldedighetsarrangement.
Det hjelper også på oppmerksomheten at Bvlgaris forbindelser med Hollywood er tette: Sharon Stone ble ifølge ryktene hektet på Bvlgari etter at hun i filmen Casino bar juveler derfra. Susan Sarandon, Isabella Rossellini, Catherine Zeta-Jones og Winona Ryder elsker også å pryde seg med Bvlgari, ifølge motemagasinene. Dagens juvelglitrende kvinner følger i fotsporene til blant annet tidligere «Bvlgari-babes» Sophia Loren, Audrey Hepburn og Elizabeth Taylor som oppdaget Bvlgari på 1960-tallet da Fellini satte Roma på kartet med filmen La Dolce Vita. Det sies også at Taylors fjerde ektemann, Eddie Fisher, lærte seg hvilken terapeutisk verdi disse edelstenene kunne ha, og at han i et siste forsøk på å redde ekteskapet forærte henne et diamantbekledd halskjede.
Kunstneren Andy Warhol samlet også på Bvlgari-smykker. Hver gang han besøkte Roma, besøkte han også Bvlgari fordi forretningen hadde «den beste samlingen av samtidskunst».
AVTALE I MONACO
Bvlgari er en av få globale juvelerfirmaer og klokkeskapere som har forblitt et familiedynasti. Alt fra smykker til klokker og et mindre utvalg av tilbehør og parfymer, er i dag et resultat av brødrene Nicola og Paolos påfunn. Brødrene er to av fire tredjegenerasjons etterkommere av Sotirio Bvlgari, en gresk sølvsmed. Sotirio Bvlgari utvandret til Italia på 1850-tallet, og startet sin første butikk i Roma i 1884. Med god hjelp fra sine sønner Constantino og Giotto, åpnet han i 1905 en større forretning i den fasjonable gaten Via Condotti der forretningen fremdeles troner. Gjennom de første tiårene av det forrige århundret utviklet brødrene en genuin interesse for smykker og edelstener. Etter hvert klarte Bvlgari å etablere seg som en spennende produsent av smykker og ur. I 1970-årene ekspanderte selskapet og inntok New York, Paris, Geneve og Monte Carlo. Og vil du handle i Bvlgaris funklende Monaco-forretning bør du helst ha en spesialavtale. Ved inngangen av dette millenniet har Bvlgari 145 egne forretninger rundt i verden. I 2003 åpnes en hotellkjede med Bvlgari-navnet.
I dag blir selskapet drevet med militær presisjon av den energiske Francesco Trapani. Bvlgari er etter Cartier og Tiffanys verdens mest fremgangsrike juvelér. I 1995 skaffet familien penger ved en global ekspansjon og tok selskapet på børsene i Milano og London. I dag er det verdt mer enn 760 millioner dollar. Og fremdeles er det familien som har kontroll over 55 prosent av aksjene. Hvert år øker salget og overskuddet.
SMYKKER SEG I OSLO
Det er kanskje ikke så rart at selskapet tjener penger, for smykkene finnes fra vel 5500 til mange millioner kroner for spesialbestilte smykker. Blant de dyre produktene finnes for eksempel et par øreringer med diamanter på størrelse med små is til over 11 millioner norske kroner. Blant de rimelige produktene finner vi Bzero1-ringene for menn og kvinner som finnes i både gult og hvitt gull til 5500 norske kroner.
For et knapt år siden kom Bvlgari-smykkene til Norge. Inntil da, var det kun utenlandsfarerne som kunne smykke seg med ringer, klokker, armbånd og halskjeder fra juveleren.
- Vi har ført klokkene i flere år, og synes at også smykkene hørte «hjemme» i forretningen vår, sier butikkleder Mickey Brattøy hos Urmaker Bjerke. Hun leder den eneste forretningen i Norge som selger smykkene.
Mange av kundene som kjøper Bvlgari-smykker vet godt hva de vil ha før de kommer inn i forretningen. Andre lar seg friste av vindusutstillingen.
Prisen på smykkene skremmer ikke de norske kundene. Forretningen har solgte flere eksemplarer av den dyreste Bzero1-ringen med diamanter til 53.000 kroner. Ved enkelte anledninger har også forretningen hatt ekstrabestillinger på dyrere produkter. Og mange av kundene er menn som vil overraske sin kjære med en gave.
Foreløpig vil ikke forretningen si noe om størrelsen på det totale smykkesalget i år 2001, men sier at det er et stort marked i Norge.
Fra Urmaker Bjerke søkte Bvlgaris om å få selge deres smykker, til smykkene var på plass i Prinsens gate i Oslo, tok det nesten ett år.
- De er veldig restriktive. Vi måtte neste bygge om forretningen for å få lov, sier Mickey Brattøy. I flere omganger kom representanter fra Bvlgari til Oslo for å se på beliggenheten, vurdere klientellet og se på de andre varene forretningen kan tilby. Det er veldig viktig at forretningen passer inn i konseptet til juveleren.
Eierne av Bvlgari-smykker finnes i alle aldre. - Ren og tidløs design appellerer til alle. De fleste av våre kunder ser ikke på prisen, men på designet, sier Brattøy.