Status: Afrikansk luksus
Kort sagt har afrikansk luksus aldri vært billig, og prisnivået minner om det vi husker fra Spania i charterturenes barndom helt tilbake på 1960-tallet. Til forskjell fra andre land i den tredje verden, er Sør-Afrikas hotell- og turistnæring i hovedsak basert på det nasjonale markedet, noe som forklarer at prisene er i sørafrikanske rand. Selvsagt finnes de også her, stedene som ønsker å tjene sine penger i dollar, slik blant andre Amanresort gjør det i lutfattige Indonesia og Victoria Falls Hotel i det tragiske nabolandet Zimbabwe. Det beste eksemplet fra Sør-Afrika er Orient Express Hotels flaggskip I Afrika, det høykoloniale Mount Nelson Hotel i Cape Town. Her koster det minste dobbeltrommet 410 dollar.
VAKREST PÅ JORDEN
Dette betyr at det ikke er så dumt å vende kolonitiden ryggen, og heller ta inn på Tabel Bay Hotel, dersom det er slik at reisen begynner i Cape Town. Du havner i godt selskap også her: Michael Jackson bodde her for noen år siden, neppe av økonomiske grunner, men likevel. Prisen ligger på under 1500 kroner.
Dersom også dette er i dyreste laget, kan Cape Grace, et av verdens aller beste hoteller, sågar kåret som det aller beste i 2000 av leserne av Condé Nast Traveller. Ingen andre hoteller i verden har så høy «staff-to-guest-ratio» - det vil si så mange ansatte pr. gjest. Resultatet er et komfortnivå som er betydelig høyere enn det våre topphoteller i Skandinavia, Grand Hotel i Stockholm og d´Angleterre i København, kan by oss for nesten dobbel pris.
Et tredje alternativ med umiddelbar nærhet til både byen og badestrendene er Blue Peter Hotel i Blouberg. Utsikten er flott over en by med en beliggenhet som Sir Francis Drake betraktet som «den vakreste på hele jorden». Losji og utsikt får du for drøyt 300 kroner, inklusive frokost. Det finnes mange personlige og velutstyrte trestjernes hoteller i og rundt Cape Town, men skal du virkelig nyte livet er det bare å sette kursen mot Ellerman House.
Dette er en gammel edwardiansk villa høyt oppe over Atlanteren og Sea Point. Gastronomien, salongene, poolen, plenene, terrassene, balustradene og utsikten er «simply the best! « Og beliggenheten i forstaden Bantry Bay kunne ikke vært verken tryggere eller mer eksklusiv. Betjeningen besitter butler-kvaliteter, og fasilitetene inkluderer bibliotek, gym og badstu, i tillegg til ni rom og to suiter. Prisen godt under 2000 kroner. Og tilsvarende standard i London, Paris, eller New York ville være minst det tredobbelte.
DET BLÅ TOGET
Men Sør-Afrika kan så avgjort by på mer enn dype senger og fantastisk utsikt. Skulle det friste kan The Blue Train, fra Cape Town til Pretoria, by på «verdens mest luksuriøse togtur». Det finnes flere rivaler, men det blå toget kjører fortsatt med flagget til topps, nå med oppgradert materiell og dekoren har fått en mer afrikansk ambiance. Kupeene har vunnet seg så vel estetisk som komfortmessig.
Reisen tar 25 timer, og prisen for herligheten, all-inclusive, er rundt 3500 kroner. For det får du reisebillett, alle måltider, viner til maten, drinker i baren og til og med det du bestiller til kupeen av din «steward». Og synes du dette er bra, er det mulig å ta en 48-timerstur opp til Victoria-fallene på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.
Det er greit å sammenligne dette med den klassiske Orient-ekspressen, Venice-Simplon-Orient-Express, som i sin moderne utgave, i motsetning til The Blue Train, verken byr på egen dusj og toalett eller all-inclusive. Derimot en pris på minst 15 000 kroner for en 21 timers togtur mellom Paris og Venezia. Måltidene inngår riktignok i prisen, men drikke, softe som stive koster ekstra.
Heller ikke The E&O, Eastern Oriental Express mellom Bangkok og Singapore kan konkurrere prismessig, og heller ikke The Great South Pasific Express fra Brisbane til Sidney. Der koster herligheten, 18 timer gjennom det flotteste landskap, rundt 8000 kroner pr. snute, uten at alt er inkludert, og er omtrent på samme nivå som Sør-Afrikas andre store togopplevelse - Rovos Rail.
Denne togreisen markedsføres som «The Pride of Africa», men er her hjemme mest kjent som kulisse for TV-kokken Keith Floyd. I barvognen, iført hvit smoking, mixet han store sterke drinker og satte punktum for sitt kulinariske eventyr fra Sør-Afrika. Og har du behov for virkelig å flotte deg, har Rovos Rail så avgjort mer enn en velutstyrt barvogn. Etter en drink eller to kan du søke tilflukt i «De Luxe»-kupeer store som en tredjedels Pullmanvogn, og er det for trangt å sove der, kan du bestille en «Royal» - store som en halv jernbanevogn.
Rovos tar deg med fra Cape Town til Durban, Kimberly, Pretoria, Victoria Falls og Kruger Park, men det finnes også spesialturer til Dar-es-Salaam i Tanzania og til Swakopmund i Namibia.
SAFARI
Er man først i Sør-Afrika er det nærmest helligbrøde å komme hjem uten å ha vært på en safarilignende utflukt. Og med det tilbudet som finnes er det ikke snakk om en enkel campingtur. De høyeksklusive viltreservatene ligger gjerne i tilknytning til den berømte nasjonalparken Kruger. Og mens mye sørafrikansk luksus er oppnåelig for en billig penge, er det bare å glemme 60-tallets Mallorca-priser når vi nå snakker om viltreservatene. Dyrt er det, men for mange handler det om en «once in a lifetime»-opplevelse, og da er det greit å sikte seg inn mot Singita Private Game Reserve. Ifølge de reise- og luksusvante leserne til Condé Nast Traveller finnes det ikke noe bedre lodge i hele Afrika. Stedet fikk i fjor full score i alle kategorier; beliggenhet, standard, service, kjøkken og aktiviteter.
Anlegget har to lodger, Ebony og Boulders, begge med ni villasuiter med egen pool. Prisen ligger på drøyt 8000 kroner døgnet, men det inkluderer tre daglige «game drives» samtlige måltider og snacks, viner, litt å drikke fra baren i tillegg til «sundowners», klesvask, og transfer til og fra flyplassen Skukuza.
Skulle du mot formodning ikke synes campinglivet må leves på Hollywood-vis, finnes det selvsagt utallige andre alternativer. Det beste er Olifant Camp. Her inngår ingen måltider, drikke eller «gamedribves», men beliggenheten er perfekt på en klippe over Olifantsfloden, og en rondavel-hytte for to, med airconditioning og tilgang til felles kjøleskap, utløser ingen større utgift enn et par hundrelapper. Om du så leier en egen bil for tilsvarende sum, ligger Kruger Park åpen for deg. Riktignok får du ikke «The Big Five» - elefant, løve, leopard, neshorn og bøffel, servert på sølvfat.