138428711_stran.jpg
TURNÉ: Coop-sjef Ola H. Strand starter sin gjerning med å besøke medlemmer og ansatte over hele landet

Starter toppjobb med Norges-turné

Publisert: 4. januar 2010 kl 11.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Gründer Økonomisk Rapport møter Strand i Coop Norges lokaler i Kirkegata i Oslo. Her har han så vidt rukket å stikke innom etter at han tiltrådte som administrerende direktør 1. desember. Etter 12 år i SAS har han gått rett til en toppjobb der mesteparten av tiden hittil har gått med til reising. Én uke senere har han allerede vært på årsmøte i Troms. I dag går ferden til Kristiansand.

- Jeg skal bruke de to første månedene på å snakke med folk over hele landet. Det gjelder ledelsen i Oslo, ledelsen for regionene og ikke minst samvirkelagene, sier han.

Strand har reist mye. Han pendler også mellom Oslo og Trondheim.

- Jeg har reist mye, og har pendlet i 12 år. Det er ikke lett, men vi har kommet til en enighet om dette hjemme, og det har heldigvis fungert for oss. Jeg skjønner likevel at dette kan være vanskelig for mange familier, sier han.

Nå skal han sette fokus på medlemmene i organisasjonen. Han skal legge til rette for prestasjon, som han sier. Det skal skapes rammer for suksess. Redsel og begrensninger er det første han vil ta bort fra en organisasjonskultur. Potensialet skal utnyttes.

- Jeg tar fatt på ledergjerningen ved å gå i gang med tre prosesser: Vi skal definere hvilken vei vi vil gå videre, ved å utforme strategien til selskapet. Vi skal også se på organiseringen vår, det vil si hvordan vi er satt opp og skrudd sammen. I tillegg skal vi igjennom en governance-prosess, der vi ser nærmere på hvordan selskapet styres i dag. Målet er å skape trygghet, samt å definere roller og konsekvens, sier Strand.

Lidenskap

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for at Ola Henrik Strand etter eget utsagn er en svært arbeidsom mann, har han evnen til å omstille seg.

- Jeg jobber når jeg er på jobb, og jeg tar fri og er til stede når jeg er hjemme, sier han. Han har forståelse for at ikke alle behersker denne kunsten like godt.

Når han har fri bruker han mye tid på hobbyer. Skientusiasten fra Trondheim forteller at han allerede som 14-åring fikk sin første jobb med lederansvar.

- Selv om jeg ikke gikk aktivt på ski selv, har jeg alltid hatt en brennende interesse for sporten. Dette gjelder både langrenn og alpint. Og jeg hadde noe å bidra med. Derfor ble jeg skiinstruktør, antakeligvis en av de yngste i Trøndelag, sier han.

Han er fortsatt lidenskapelig opptatt av skisporten. Også der liker han å håndtere utfordrende situasjoner.

- Jeg elsker å gå på de høyeste toppene. Følelsen av å slite seg opp dit gir meg et kick. Jeg trives best i brytningstiden mellom vinter og sommer. Da er det også en risiko forbundet med dette. Det er spennende å utfordre naturkreftene. Faren for ras, det å måtte ta høyde for sikkerhet og å tøye grensene helt ut, men ikke over, gjør at jeg får brynt meg også på hobbyen min, sier han.

Strands kone er også skiinteressert. Heldigvis.

Saken fortsetter under annonsen

- Heldigvis har jeg og kona skiinteressen til felles. Det hadde vært trist om vi ikke hadde hatt noe morsomt å gjøre sammen når jeg først er hjemme, smiler han.

Sorterer kaos

Mange viktige ledelsesbeslutninger blir tatt mens Strand bedriver en annen av hobbyene sine. Den klarner hodet.

- På joggeturer får jeg sortert tankene. Der tar jeg viktige beslutninger. Jeg sorterer kaoset i hodet, og får roet meg ned. For meg er jogging rett og slett en mekanisme og et virkemiddel for å håndtere viktige situasjoner. Når jeg er ute og jogger før kvelden, får jeg min terapi, sier han.

Jens er forbildet

På spørsmål om hvilken leder han ser opp til trenger Strand litt betenkningstid. Etter å ha grublet litt er han imidlertid klar på at det må bli statsminister Jens Stoltenberg.

- Stoltenberg har klart både å leve i et politisk skisma og samtidig få til fornyelse. Når vi vet at han administrerer en skjør samarbeidskonstellasjon mellom de rød-grønne partiene, synes jeg han er flink til å få til ting, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han beskriver Stoltenbergs arbeidsforhold som en terrorbalanse.

- Det synes som om han håndterer det ledelsesmessige på en svært god måte, sier han.

Når det gjelder sin egen lederstil beskriver Strand seg som en utholdende leder.

- Det var viktig for min utvikling at jeg fikk prøvd meg i en salgsfunksjon etter at jeg hadde fullført utdannelsen i forsvaret. Der fikk jeg lært mye om motivasjon, som er så viktig innen ledelse, sier han.

Han mener at folk må være motiverte til å handle riktig, og at det bare er da du oppnår gode resultater.

- Det må gis rom til utvikling. En riktig hovedretning må meisles ut, påpeker han.

Strand mener at en leders stil utvikles i takt med hva lederen har blitt vant med å håndtere.

Saken fortsetter under annonsen

- Det må modning og erfaring til for at det skal kunne skapes en trygghet i rollen. Uansett er det viktigste at en leder får lov til, og tør, å være seg selv. En leder må vise ærlighet, tydelighet og forutsigbarhet samt at han er oppriktig opptatt av sine medarbeidere, sier han.

Han tror ikke lederegenskaper er medfødt. De kan læres.

- Men du må være opptatt av at det du gjør kommer til å påvirke andre, legger han til.

Endringsprosesser

Med sin lange ledererfaring har Strand satt i verk flere endringsprosesser i organisasjonene han har hatt lederroller i. Han har en klar formening om hvordan endringer skal implementeres.

- Endringsprosesser starter med en god analyse. Man må først finne organisasjonskulturen. Hvilken kultur eksisterer, og er den felles? Deretter må man få bekreftet om de ansatte har tillit til ledelsen eller opinionen. Den sammensatte kompetansen i bedriften må kartlegges. Man må også gå igjennom økonomien, for å finne ut om den er effektiv eller byråkratisk. Det er viktig med kostnadseffektive løsninger for å skape konkurransekraft, understreker han.

Kort sagt summerer Strand opp med at ledelsen må vite hvor organisasjonen er i dag, og hvor den skal.

Saken fortsetter under annonsen

- Når både ledelsen og organisasjonen forstår, og er enige om dette, kan det settes mål, sier han.

- Verdens beste jobb

Coop, med sine 18.000 ansatte og 34 milliarder i omsetning, er en stor organisasjon. Kooperasjonen har preget samfunnsutviklingen. Kundene er medeiere i kooperativet.

- Det gjør at det er lettere å tilpasse organisasjonen og eierstrukturen til samfunnet, sier han, og blir entusiastisk.

- Jeg har verdens beste jobb. Dette er en folkebevegelse. Jeg har kun ett oppdrag; å gi folk et bedre liv. Vi tilbyr gode varer til en rimelig pris. Det kan oppsummeres som samfunnsnytte, men med et kommunalt perspektiv, sier han.

Han forteller at medlemsmøtene er spennende.

- På møtene er det tillitsvalgte, forbrukere, miljøaktivister og advokater. Alle er med på å påvirke. Det er dette som gjør jobben unik og spennende. Det er kraft i dette selskapet, legger han til.