138370779_holme.jpg
Jan Ove Holmen, Tines tidligere konsernsjef

Stakkar konsernsjefen

Publisert: 26. mars 2009 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Han måtte gå fordi Tine hadde brutt konkurranseloven og forsøkt å tilrane seg monopol i butikkhyllene.

Men nå sier Oslo tingrett i en dom at Konkurransetilsynet tok skammelig feil. Tine har ikke gjort noe ulovlig.
- Surt for Jan Ove Holmen som fikk sparken, og for Tine som har tapt millioner på redusert salg og omdømme, skriver redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse.

Han fastslår at Tine ble utsatt for en massiv forhåndsdømming i mediene. Synnøve Finden triumferte. Forbrukerne straffet Tine ved å boikotte Tine-ost.

Konsernsjef Jan Ove Holmen bedyret at Tine ikke hadde gjort noe galt. Man kan diskutere hvor godt han taklet krisen, men i alle fall ble presset på Tine såpass stort at de så seg tjent med å rydde Holmen av veien for å få på plass en som kunne «rydde opp». De gikk ikke over elva etter vann. Det ble Hanne Refsholt, som var i Tine-ledelsen, som rykket opp som toppsjef.

Dommen i Oslo tingrett innebærer en fullstendig renvaskelse av Tine. Konkurransetilsynet må dekke saksomkostninger på 13 millioner kroner, poengterer Lerø.

- Jeg gleder meg nå enormt på Tines vegne. Men også personlig er det godt for meg å få bekreftet at jeg ikke hadde gjort noe galt, sier Jan Ove Holmen til Nationen. Han sier han ikke går rundt med bitterhet, men at saken er et bevis på at verden ikke er rettferdig.

- Det er bare noe en må ta inn over seg og leve med. Ikke minst må en det når en sitter i en slik posisjon som jeg da gjorde som konsernsjef i Tine, sier Holmen.

Saken fortsetter under annonsen

Lerø synes det er en klok profesjonell holding Holmen viser, fordi han ikke faller for fristelsen til å gyve løs både på Konkurransetilsynet og Tine-styret som ikke ga ham den støtten han var avhengig av for å kunne fortsette som konsernsjef.

Lerø mener saken bør føre til en debatt om Konkurransetilsynets arbeidsmetoder. Etter at Konkurransetilsynet i flere uker hadde jobbet med saken, fikk Tine en mandag morgen kl. 10 beskjed om at Konkurransetilsynet mente de hadde brutt konkurranseloven og at de ville få en bot på 45 millioner for å ha inngått en avtale med Rema 1000 om at de skulle få bli eneleverandør av osteprodukter. De fikk tre timer til å summe seg på før mediestormen brøt løs.

Det ble rått parti.