SmallTalk: Vinens vokabular

Publisert: 10. desember 2006 kl 21.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Mango? Jordbær? Du er på julebord med gode kolleger, og ser spørrende på kelneren. Du vet at man brygger øl på hvete og brenner sprit på poteter. Derfor er det kanskje ikke utenkelig at vinprodusentene tilsetter en mango per drueklase, eller et par bananer, eller en kurv med jordbær eller noen sure sitroner. Men du må for all del ikke spørre om det. Skal du komme gjennom et restaurantbesøk med æren i behold, bør du vite at EU har bestemt at definisjonen på vin er at den er laget på druemost alene, og inneholder minst syv prosent alkohol.

- Druer har en spesiell oppbygning. De inneholder ulike molekylære bindinger som oppfattes som en lukt av jordbær, mango, kaffe, tobakk, lær, roser og smør - for å nevne noe, sier Endre Gaarder Holien, salgssjef i Eurowine og mangeårig vinkelner.

Legg merke til ordet lukt. Nesa er et viktig instrument for vinkjenneren. Tunga smaker nemlig ikke annet enn søtt, surt, salt og bittert.
Saken fortsetter under annonsen


Vin er vitenskap

Å bedømme og beskrive vin er en intrikat vitenskap. Det er helt greit å sende en vin ut på restaurant fordi den er «korket». Men det betyr ikke nødvendigvis at det flyter kork rundt i de edle varene; kork ødelegger ikke vinens smak. Hvis det derimot kommer en bakterie i korken kan vinen lett smake mugg eller våt kjeller. Og hvis korken ikke er tett, vil vinen oksidere, og utvikle seg altfor raskt.
Saken fortsetter under annonsen

- Oksidering kan sammenliknes med modningsprosessen i en ost, hvor effekten er at vinen blir strammere i smaken og endrer farge, forklarer Gaarder Holien.

Eik og murstein

Saken fortsetter under annonsen
Farge, ja. Du ser jo at fargen på vinen du drikker er rød. Men kelneren beskrev den som «kirsebær» i motsetning til alternativet som hadde farge som en «murstein».

Kirsebær er betegnelsen på en ganske ung vin. Den kan også beskrives som «mørk og intens». Eldre viner er ofte litt lysere på farge, med brune og oransje toner, som en murstein, forteller Gaarder Holien.

Murstein, eller ikke. Eikepreg kan vinen ha uansett. Det betyr at den har vært lagret på eik, og da får den gjerne en «aroma av vanilje og brunt treverk». I tillegg har en eikepreget vin ofte mye tanniner, eller garvestoff, som er et konserveringsmiddel. Men det er bare hvis den er lagret på den gamle måten. Hvis du vil ha en fruktig og rund vin, og anerkjennelse fra dine julebordskamerater, spør gjerne etter en «lett eiket vin - som også er moderne».
Saken fortsetter under annonsen