SmallTalk: Vidunderlig vin

Publisert: 5. desember 2006 kl 22.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Det sier Merete Bø, vinkelner på Bagatelle. Hun mener at man må utfordre seg selv, først da får man oppleve vinens vidunderlige verden.

- De fleste liker instinktivt søte viner, det minner om morsmelken, smiler Bø.

Det er sukkeret i druene som gjæres til alkohol. I søte viner stoppes gjæringsprosessen litt tidligere enn i tørre viner, dermed er søte viner normalt litt lavere på alkohol.
Saken fortsetter under annonsen


- Vinkjennerens neste skritt er tørre viner, gjerne noe fruktig, som Sancerre eller Chablis. De videregående tar steget over på de bitre typene, som ved første test kan smake som en umoden banan. Det er tanninene som sitter i drueskallet som gir denne smaken, sier Bø.

Klangbunn
Saken fortsetter under annonsen

Favorittmaten og favorittvinen går sjelden i lag. Hvordan vet vi hva som passer sammen?

- Du må tenke på de fire basissmakene: søtt, salt, surt og bittert. Vinen skal harmonere, spille på lag med maten, sier Bø. - Hvis du har mat med sart smak, som kylling, vil en bitter vin ødelegge alt. Til kylling er det best med en lett vin, uten mye tanniner. En lett Burgunder passer bra, avhengig av tilbehøret.

Saken fortsetter under annonsen
Hvis du nå i disse julebordstider skal spise pinnekjøtt, kan det ifølge Bø være lurt å spandere på seg en ekstra 100-lapp, og gå for en portugisisk vin. De har en god sødme som harmonerer godt med det salte og røkte, forklarer hun.

Til lutefisk foreslår Bø en hvit Riesling.

- Den er søt og takler mange smaker. Lutefisk har mye tilbehør, som bacon. Igjen vil det søte og salte spille godt på lag.
Saken fortsetter under annonsen


Uansett mener Bø at du bør trene opp ganen ved å smake på en vin to-tre ganger til forskjellige typer mat.

- Du vil merke at vinen endrer karakter, sier Bø.
Saken fortsetter under annonsen

- Men bruk gode råvarer. Med Toro smaker alt likt.

Kunsten å drikke

En vinkjenner drikker av tulipanformede glass (litt trangere øverst), og snurrer litt på det før leppene spaltes for å slippe vinen inn.

- Det er viktig å frigjøre duften; den skal ikke ligge på bånn av glasset, forklarer Bø.

Dessuten, når vinen er inni munnen skal du snappe etter luft, det bringer frem aromaen. Til slutt skal du skylle hele munnhulen godt med vinen før du svelger.

- Alle smaksløkene i munnen skal i kontakt med vinen, avslutter Bø.