SmallTalk: Kjenn deg selv på lyden

Publisert: 27. august 2006 kl 21.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Radio, TV, internett og mobil. Når du skal presentere budskap og bedrift i hele mediebildet, er det viktig med en lyd som kler logo. Det hjelper (potensielle) kunder å huske bedre.

- Å utvikle en lydidentitet har mange fellestrekk med å lage en logo; vi starter med bedriftens kjerneverdier, sier Stig Rygh-Johansen i Wirkola etermedia.

Rygh-Johansen og partneren Marianne Brevik lager i samarbeid med bedriften en beskrivelse av hvordan selskapet skal oppfattes. Deretter får fem til åtte komponister tilbudet om å oversette ordene til lyd. Bare én lyd vinner frem.
Saken fortsetter under annonsen


- Men lyden må kunne brukes i ulike versjoner. Til web-en passer det med lange, rolige toner, mens lyden kan være tøffere på tv, sier Rygh-Johansen.

DE STORE GÅR FØRST
Saken fortsetter under annonsen

Statoil, Posten og Tusenfryd er selskaper som har lydidentitet. Statoil-lyden er innovativ og menneskelig. Formen er forsiktig jazz. Tusenfryd vil signalisere lek og moro, og har fått en lyd med tivolipreg. Posten bruker slagordet oss mennesker i mellom, og lyden passer fint for en langtur på landeveien.

- Vi bruker sjelden sang; det låser lyden til en sjanger. Lyden bør ha en levetid på rundt ti år, skjønt den må pusses opp på veien som en vanlig logo, sier Brevik.

Saken fortsetter under annonsen
DRØMMEN

Grandiosa-låta skrevet av Lars Kilevold har blitt en landeplage. Folk laster den ned som ringetone, og nynner den på vei hjem fra jobben.

- Det er drømmen, sier Rygh-Johansen.
Saken fortsetter under annonsen


Prisen for å befeste inntrykket av deg og din bedrift gjennom folks ører, er fra 300.000 kroner og opp.

- Men vi ser an kunden, avslutter Brevik.