SmallTalk: Gammel ynde

Publisert: 9. november 2006 kl 20.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Grunnen til å lagre vin - ved siden av å imponere naboen - er å utvikle potensialet i smaken. Dessuten blir det deilig å sprite opp en trist dag langt inn i fremtiden, med en vin full av elegante nyanser. Men, det er ikke alle viner som er ment å ligge. Tre faktorer styrer hvor godt vinen tåler lagring.

1. Konsentrasjon
Jo dyrere vin, desto høyere fruktkonsentrasjon får du (og dermed lagringsdyktighet). Grunnen til at prisen stiger med kvaliteten, er at druene blir best når bonden holder avlingen lav. Når du smaker på vinen, vil kvaliteten gi seg til kjenne med en lang , fruktig ettersmak.
Saken fortsetter under annonsen

2. Tanniner
I de fleste rødviner er tanninene viktig for lagringsdyktighet, særlig når det gjelder de franske druene Cabernet Sauvignon, Syrah og Tannat, og Nebbiolo, Sagrantino og Aglianico fra Italia.

3. Syre
Saken fortsetter under annonsen

For hvitvin er det syre som gir lagringsdyktighet. Riesling fra Tyskland og Østerrike tåler ofte lagring like godt som de beste rødviner. I tillegg bør du se etter Grüner Veltliner fra Østerrike og Chenin Blanc fra Loire, Frankrike.

Flytende dessert
Dessertviner takler lengre lagring, på grunn av det høye sukkernivået i vinene, men generelt er bildet mer sammensatt. Noen dessertviner har friske, rene aromaer (Eiswein, Moscato d’Asti) som sin styrke, og kan med fordel drikkes unge. Andre dessertviner (som Moulin Touchais, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Sauternes) holder seg flott over flere tiår, og utvikler komplekse, dype lagringsaromaer.
Saken fortsetter under annonsen


Perler fra Portugal
Når det gjelder portvin, er Ruby, Tawny og Late Bottled Vintage de beste å drikke unge. Årgangsportvinene (vintage port) har gjerne mye tannin, som med lagring vil binde seg og utfelles som bunnfall i flasken. God kvalitet på druer er også en forutsetning her, og mange portvinshus har vintage som kan lagres i 20 år uten problemer.

Saken fortsetter under annonsen
Kjølige årganger
- Så fremt druene får tilstrekkelig modning i løpet av sesongen, er de kjøligste årgangene de beste; det er også grunnen til at europeiske viner egner seg spesielt godt til langtidslagring, sier Trond Otrebski, varefaglig rådgiver på Vinmonopolet, og trekker frem følgende årganger:

Riesling, Chenin Blanc og Grüner Veltliner: 2001, 2002, 2004 og 2005
Saken fortsetter under annonsen
Chardonnay: 2002, 2004
Nebbiolo, Aglianico og Sagrantino: 1999, 2001, 2004
Cabernet, Syrah og Tannat: 2001, 2004

Neste nummer: Nyt vinen med stil