Slik takler du vanskelige sjefer
Teknisk Ukeblad gir tips fra US News i sakens anledning, og dette er ifølge bladet måten man kan gjøre det på:
Sjefen er urimelig kritisk.
Ikke bli sint, selv om det er vanskelig å la være. Spør i stedet om hva du kan gjøre annerledes. Ethvert menneske vil legge merke til at du møter kritikk med en åpen holdning i stedet for å gå rett i forsvarsposisjon.
Sjefen driver med detaljstyring.
Fortell at du ønsker å løse oppgavene på en bedre måte. Legg vekt på at den beste måten å få det til på, er hvis du er i stand til å gjøre jobben uten at sjefen blander seg inn hele tiden. Spør også om det er noe du kan gjøre for at sjefen skal få bedre tiltro til deg.
Sjefen er hissig.
Ikke rop tilbake hvis sjefen roper til deg. La ham heller skrike seg ferdig. Når det blir stille, sier du at du vil tenke nøye gjennom det han har sagt. Be også om et møte. Slik får dere snakket om sakene når sjefen har roet seg. Går du når han blir sint, kan det oppfattes som mangel på respekt. Hvis sjefen har raseriutbrudd ofte, bør du vurdere å ta det opp med hans overordnede. Vurder også om du rett og slett bør bytte jobb.
Sjefen er lat og ineffektiv.
Ikke tro at sjefen din vil forandre seg. Trenger du sjefens kompetanse, råd eller hjelp, uten å få det, bør du be om å få å søke råd hos andre i systemet - hos kolleger eller noen av sjefens overordnede.
Sjefen er uetisk.
Hvis sjefen ikke opptrer slik han skal, nytter det sjelden å konfrontere ham med det, konkluderer US News. Du stiller da spørsmål ved hans ærlighet, og det er noe de færreste setter pris på. Å snakke om dette til andre, kan føre til represalier. Ifølge bladet gjenstår det da to alternativer: Å leve med det eller å si opp.
Et tredje alternativ er imidlertid å varsle. Dette er ikke et ukomplisert alternativ, men en del bedrifter og organisasjoner har opprettet egne kanaler hvor varslere kan melde fra om ting. I Norge har vi også fått lovendringer som skal styrke vernet av varslerne i arbeidslivet.
Artikkelen er hentet fra Ukeavisen Ledelse.