Slik sjekker du kvaliteten på en utdannelse
1. Hvis penger er et problem, kan du glemme USA, delvis Storbritannia og de fleste private høyskoler i Europa, med mindre du får et stipendium. De fleste offentlige universitet er gratis i Europa, mens koster penger i USA. Noen amerikanske universiteter er delvis subsidiert av delstaten, slik at de er rimeligere enn andre, relativt sett. Ellers er regelen at du i stor grad får det du betaler for.
2. Ring NOKUT, seksjon for utenlandsk utdanning (telefon 21 02 18 60) og spør om lærestedet er en godkjent del av utdanningssystemet i det landet du skal studere (se egen sak om akkreditering). Her er det mange feller. NOKUT gir råd om godkjenning og fatter vedtak om generell godkjenning av høyere utdanning i utlandet.
3. Sjekk med Statens lånekasse for utdanning om de gir stipend og lån for studier på det aktuelle sted. De kan også gi deg en brosjyre over godkjente utdanningssteder for siviløkonomer. Selv om denne tittelen er på vei ut, er brosjyren fremdeles en god veileder. Men ikke tro at alt du får stipend til nødvendigvis er bra.
4. Se på rankinger. De lærestedene som skårer høyt på de rankinger som er presentert i denne utgaven av Økonomisk Rapport gir god utdannelse. Vær kritisk, og undersøk premissene bak rankingen. Det finnes mange flere rankinger.
5. Skaff deg informasjon om mulige læresteder, ikke nøy deg med første og beste anbefaling. Spør ressurspersoner du tilfeldigvis har tilgang til, enten det er moren din, en lærer eller en tidligere student. Let litt på internett og andre steder for å sirkel deg inn på aktuelle læresteder.
6. Kontakt ANSA, som er en interesseorganisasjon for utenlandsstudenter. Surf først på hjemmesidene deres, www.ansa.no. Spør om hva de synes om navngitt læresteder. ANSA innhenter systematisk informasjon på egen maskin og gjennom informasjon fra studenter fra ulike steder. De kan også svare arbeidsgivere.
7. Sjekk fagtilbud, bredde og hvor lenge et studieprogram har eksistert. ANSA-president Aleksander Askeland poengterer at dette forteller om lærestedets prioriteringer, om de virkelig satser på det aktuelle området eller ikke. Askeland anbefaler at du også sjekker hvor ofte lærekreftene på de aktuelle fakultetene/skolene publiserer økonomistoff i fag- og vitenskapelige tidsskrifter. Det sier noe om skolen intellektuelle kapital. Dette kan du finne på internettsidene til akademiske journaler. Som du skjønner, krever det mye arbeid å kvalitetssikre et sted.
8. Spør BI og NHH hvilke læresteder de har utvekslingsavtaler med. Du kan regne med at det er bra steder.
9. Hvis du skal ta en del av utdannelsen din i utlandet og resten i Norge, må du kontakte det aktuelle norske lærestedet og be om råd, men også her kan NOKUT være rådgivende.