SAS: Tøff kamp mot tiden
Det er ekstremt sterkt fokus på disse problemstillingene i SAS nå, innrømmer Robin Kamark, som er ny SAS-sjef i Norge, etter at Bjørn Lunde nylig gikk over i pensjonistenes rekker.
- Kostnadskuttene er kommet godt i gang, men vi står fremdeles foran store strukturelle utfordringer. Det legger et voldsomt press på oss alle, sier han.
Det er nærliggende å anta at den interskandinaviske floraen av fagforeninger i konsernet utgjør en av de store bøygene. Har alvoret i tilstrekkelig grad gått opp for dem?
Kamark er enig i at ikke alle fullservice-flyselskaper vil mestre kampen mot tidsfaktoren, fordi endringer i krav og adferd skjer mye raskere enn tidligere. Forbrukerne har fått alternativer og forretningsmarkedet er plutselig blitt svært fokusert på pris. Samtidig stagnerer verdensøkonomien, og det er ufred i luften. Det setter svært store krav til organisasjonens dynamikk. Kamark mener at det finnes tilstrekkelig evne, realitetsorientering og vilje blant ledere og medarbeidere i SAS til å kunne klare dette raskt nok. Utfordringen er å både kutte kostnader tilstrekkelig og samtidig oppnå en balansert blanding av segmenter og billettpriser. SAS har finansiell styrke, men hvor lenge kan konsernet se på at flere millioner går ut enn inn?
- Det vi er vitne til, er ikke noe sær-fenomen for Skandinavia eller Norge, slår Kamark fast, uten at han tror det er noen stor trøst.
LAVPRIS SKUMMER FLØTEN
Lavprisselskapene skummer fløten av markedet, i det de utelukkende går inn på de mest trafikksterke strekningene, gjerne kombinert med billigere flyplasser. Kamark synes det er negativt at myndighetene bidrar til dette ved å gi konkurransevridende vilkår. Han registrerer at denne type flyselskaper nå får økende konkurranse, både fra etablerte flyselskaper og fra charterselskaper.
Det er liten tvil om at vi har noe å lære av lavprisselskapene, men vi vil aldri komme til å behandle kundene som de gjør. Vi vil alltid sette kunden først, slår SAS-sjefen for Norge fast.
Det kostet innpå tre milliarder olje-fete, norske kroner for SAS, Braathens og Color Air å gjennomføre bikkjeslagsmålet om markedsandeler fra 1999. En av dem omkom, den andre ble spist. Å slåss om markedsandeler ble en dyr erfaring.
Vil SAS la Norwegian få lov til å realisere sitt forsøk på å oppnå en markedsandel på inntil ti prosent?
Om Norwegian vil overleve er ikke godt å si, men personlig tror jeg det, selv om det blir tøft.
- SAS har et enormt problem, og alle regner med at det blir betydelige reduksjoner i personale og ruter meget snart. Likevel vil fremdeles selve konseptet være en utfordring i seg selv i forhold til det markedet etterspør nå, sier Rolf Forsdahl, direktør i HSHs Reiselivsseksjon.
Flinkeste gutten i klassen i SAS-konsernet er Braathens med sine rekordresultater, og adm. direktør Knut A. Solberg synes selvsagt det er hyggelig å bidra til et ellers så magert konsernresultat,- forøvrig sammen med lille, men stadig mer suksessrike Widerøes Flyveselskap, som også er SAS-datter.
Han overtok et selskap i fjor som allerede hadde gjort mye innen kostnadskutting og restrukturering de siste årene, noe som har bidradd pent til de gode resultatene som oppnås nå. Men Solberg legger ikke skjul på at det er potensial til mer; mange flere steiner skal snus for å være tilstrekkelig konkurransedyktig. Flyene må være mer i luften (de nye rutene bidrar i så måte), kabinfaktoren må betydelig opp (var 57,8 prosent i fjor), og produktiviteten til de ansatte i alle ledd må økes. Solberg gir altså ingen lov til å hvile på laurbærene.
BRAATHENS BLIR HYBRID?
Når vi antyder at det han beskriver kan føre til et Braathens som blir en hybrid av lavprisselskap og fullservice-selskap, så vil han helst ikke svare på annen måte enn at organisasjonen må bli i stand til å snu seg meget raskt i den retning kundenes behov går; lavpris eller fullservice. Uansett mener han at måten Braathens oppfattes på, og den styrken man har lokalt er en verdi som skal tas vare på.
Pris blir altså en av de viktigste faktorene i tiden fremover. Den nye prisstrukturen for de nye Braathens-rutene til Sør-Europa ville ikke vært mulig uten de kuttene Braathens allerede har gjort. Informasjonsdirektør Anne Grethe Ellingsen sier at 50 000 seter ble solgt de første to ukene, og at andelen som booket på internett raste opp fra 10 til 40 prosent. Det er 12 kategorier priser. Eksemplet Palma har priser fra 960 til 6 800 kroner pluss avgifter på 310 kroner, og man kan booke og reise når man vil i alle kategorier unntatt den billigste.
Solberg sier at de nye rutene bidrar pent til å utnytte flyparken. Han har Lisboa øverst på ønskelisten for flere ruter, men noen beslutning er ikke tatt.