SAS - skolen

Publisert: 28. juni 2002 kl 15.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

I slike tider hjelper det kanskje lite at SAS sparer nærmere 12 millioner kroner årlig på å flytte opplæringssenteret hjem. For det er tøffe tider for reisebransjen, og flyselskapene. Som følge av terroren i USA, USAs bombing av Afghanistan og flyulykken i Milano, er det nyåpnede senteret også blitt et sted der kabinansatte i SAS kan møtes for å snakke. Hele den første uken etter ulykken startet all undervisning med felles informasjon til alle kursdeltakere om hva som var skjedde, hva SAS har gjort og også bekrefte eller avkrefte rykter. Og selv om SAS som følge av den siste tidens hendelser har stoppet nyrekrutteringen av kabinpersonale, er undervisningen i full gang ved den nye senteret.

Når de kabinansatte i SAS nå skal oppdateres, blir de ikke lenger undervist av instruktører, men av inspiratører. Til å drive kompetansesenteret har SAS-ledelsen rekruttert en stab på 16 inspiratører med bakgrunn fra Forsvaret, teatermiljøer, universiteter, sykepleien og politikken. Flygeledere og piloter får ansvaret for deler av undervisningen, og Gastronomisk Institutt bidrar med kunnskap og inspirasjon om råvarer og hvordan tilberede fristende flymat.

TRENER SOM FØR

Terrorangrepet i USA har ikke ført til endringer i undervisningen:

- Det er noen som er blitt syke der inne. Fort dere, roper inspiratør og sykepleier Nina Holm. Syv personer løper inn i klasserommet som fungerer som en kabin i et SAS-fly. De slår på de nye hjertestartermaskinen og får liv i de «døde» personene.

Treningen kommer godt med hvis det en gang blir alvor. - Husk at det er flere personer til stede. Kanskje kona til ham som er blitt syk. Og snakk med pasienten hele tiden. Det siste de mister er hørselen, sier Crew Campus-instruktør Tone Solhaug Riis.

15 kabinansatte er på sin halvårige treningsdag, for første gang i det splitter nye kompetansesenteret i Gardermoen Næringspark, noen kilometer nord for hovedflyplassen. «Security», eller sikkerhet, er et eget punkt på høstens program. Her går inspiratørene gjennom rutiner og repeterer gjeldende prosedyrer.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kjører fortsatt våre fastsatte program, men dersom det kommer opp spørsmål og kommentarer rundt den nye situasjon bruker vi den tiden vi trenger til å diskutere, sier lederen av Crew Campus Tom Espe-Hansen.

SAS-ATMOSFÆRE

Opplæringssenteret er flyttet tilbake til Norge etter å ha vært i Stockholm og København i mange år. Både de ansatte og ikke minst SAS skal tjene på hjemkomsten. Mellom ti og tolv millioner kroner spart årlig, er kjærkomne kroner, mener SAS-ledelsen. Det er ingen hemmelighet at også SAS snur på kronene for tiden. Ikke minst dersom den kriserammede konkurrenten Braathens skal under SAS-vingene, og nylig ble det annonsert at SAS kutter arbeidsstokken med mellom 800 og 1100 personer.

På femten hundre kvadratmeter er det, ifølge Espe-Hansen, skapt en utradisjonell arena for læring, opplevelser og utvikling av dagens og morgendagens cabincrew. - Tidligere sendte vi cirka 30 personer til Stockholm og til København hver dag. Det var ikke spesielt lønnsomt for SAS, sier han.

Senteret er innredet med samme design som passasjerene møter i SAS-lounger over hele verden. Friske farger og små kaffebarer langs veggen. Når de kabinsatte ankommer senteret, «sjekker» de inn ved en disk som til forveksling ligner på et billettkontor. Alle SAS-produktene stilles ut i lokalene og SAS-kampanjene henger på veggene her. Kun skandinaviske designere er brukt for å skape SAS-stilen. Storstua har møteplass til 200 personer og et eget bibliotek.

- Målet er å skape en følelse av hvordan kunden opplever SAS, også utenfor flyet. Vi skal utvikle de medarbeiderne vi har, og gjøre oss attraktive for nye medarbeidere, sier Gry Mølleskog, som er Senior Vice President for Cabin Operations i SAS. For henne er det viktig med en inspirerende atmosfære når de kabinansatte skal trene. - Kunnskap formidles best i et inspirerende miljø.

Det kan ikke bare vært lett å bli inspirert med terror og flykrasj frisk i minnet. Mange frykter sikkert også flyforbud for flere selskaper, nedbemanning og oppkjøp. Da kan gode nyheter om eget selskap være en trøst: Den erfarne luftfartsanalytikeren Anthony Bor fra Merrill Lynch i London sier til Jyllands Posten at antall flyselskaper i løpet av få år vil bli redusert, og at kun de største og sterkeste overlever. Han mener at SAS har gode sjanser for å bli et av de store, selvstendige selskapene. - Det henger blant annet sammen med at skandinavene er blant Europas mest reisende folkeferd, at SAS er et av de mest markante selskapene blant de mellomstore og at selskapet ikke på kort sikt står i fare for oppkjøp og fusjoner, sier Bor.

Saken fortsetter under annonsen

MOCK-UP

Flyvertene og vertinnene skal ha «vedlikeholdsopplæring» to ganger i året. De aller fleste kabinansatte flyr minst to flytyper, og tilbringer altså minimum to dager i året på opplæringssenteret. De skal gjennomgå nød- og brannprosedyrer, førstehjelp og de skal gjøre seg kjent med flytypen.

- Vi arrangerer også kurs i emnet «unruly passengers». Det er viktig med slik kunnskap for at de kabinansatte skal lære seg å takle og kanskje forutse uønskede situasjoner. Dermed kan de kanskje hindre at enkelte personer blir en fare for flygingen, eller skaper utrygghet blant de andre passasjerene, sier Tom Espe-Hansen.

I disse terrortider, er det stor fokus på sikkerheten i SAS. Inspiratørene skal bidra til å styrke sikkerhetsarbeidet. Nesten 70 prosent av opplæringen dreier seg om nødtrening. I løpet av høsten skal 2500 personer på nødtrening på SAS-skolen.

- Det er fint å drive opptrening i nye og moderne lokaler, sier flyvertinnene Benedicte Opsahl og Kristine Tamburplass etter førstehjelptreningen. De norske cabinansatte var lei av Stockholmsturene for å holde seg oppdatert. Nå er de på vei til trening på å møte nødssituasjoner på et DC 9 fly. På nyåret vil kompetansesenteret kunne tilby en mock-up av en Boing 737. Utenfor næringsparken arbeides det med å plassere et ordentlig fly uten vinger. I flykroppen kan de simulere alt som skjer i flyet - til og med skape turbulens.

MANIPULERER RØYKVARSLEREN

Inne i DC 9-flyet får de kabinansatte trene på å åpne nødutgangene i flyet. Det ser ikke ut som om de har glemt «gamle kunster». Dørene fyker ut, og en forteller at det også er viktig å sjekke at EXIT-spaken på nødutgangen er ok fordi det har skjedd at passasjerer som skal på do, har tatt feil av dørene og dratt nettopp i denne spaken.

Saken fortsetter under annonsen

- Trenger dere egentlig denne oppdateringen?

- Vi glemmer sjelden noe, sier flyvertinne Gry Opsvik etter å ha åpnet nødutgangen uten problemer. - Vi kan nok glemme små, ubetydelige ting, men ikke hvordan man åpner nødutgangen eller bruker hjertestarteren. Det er mye å huske på for de kabinsatte. Toalettene skal sjekkes hver halve time. Hun flyr mest langflyginger, og sier at det ikke er uvanlig at folk besvimer eller får akutte sykdommer om bord.

På kjøkkenet skal SAS-maten utvikles videre. I dag kokkelerer de som skal bli stewarder - altså ha ansvaret for maten i kabinen. 12 personer fra Norge, Sverige og Danmark i SAS-forklær er fordelt på tre lag. Lagene har fått utdelt de samme råvarene med beskjed om å eksperimentere frem en treretters lunsj på 40 minutter.

Det nye opplæringssenteret skal på sikt betjene hele Skandinavia med ledertrening, opplæring av pursere og kabinansatte og separate kurs. Da er det ingen ulempe at området rundt Gardermoen Næringspark allerede har hoteller og McDonalds-restaurant, og at det om kort tid kommer svømmeanlegg og golfbane.
Impuls-kurs til ansatte
Denne måneden starter Kompetansesenteret opp med ulike kurs for de 1400 kabinansatte i SAS på fritiden.

- Selv om vi nå er i en situasjon hvor vi må stoppe rekrutteringen av nye kabinansatte, vil vi i årene fremover ha behov for nye. Antallet vil bli lavere enn først antatt. I år har vi rekruttert 400 nye cabinansatte. Rekrutteringen skjer ofte fra lærer- og sykepleieryrket, i tillegg til fra hotell- og restaurantbransjen. Vi uteksaminerer tyve nye kabinansatte hver eneste uke, sier Gry Mølleskog.