Røtter: Øyvind Thomassen

Publisert: 29. mai 2002 kl 16.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
  • Hvilke bøker og forfattere har hatt størst innflytelse på din politiske oppfatning?
    Det er vanskelig å peke på en konkret bok eller forfatter som har påvirket mitt syn i stor grad. Vi preges hele tiden av de inntrykk vi får, enten i form av det vi leser eller de mennesker vi møter. Jeg kan derfor ikke trekke frem noen spesielle.
  • Nevn en film, en bok, et skuespill og en sang som du ønsker at andre skal lese, se eller høre
    Film: «Conducting Business» av Benjamin Zander. Handler om «passion» i forhold til det man driver med. «Passion» kan være det som skiller den som lykkes og den som ikke lykkes helt.

Bok: Jeg setter pris på Henning Mankell som i tillegg til selve krimhistorien også beskriver interessante sider ved vår tid - og sentrale samfunnsmessige spørsmål.

Skuespill: Det måtte være skuespill som ble spilt av mine barn!

Musikk: Musikken til Peer Gynt av Edvard Grieg er kraftfull.

  • Hvilken nasjonal begivenhet har i de årene du har levd hatt størst betydning for ditt samfunnssyn?
    Det er vanskelig å peke på en enkeltstående begivenhet, men Alta-demonstrantene som la seg i lenker på slutten av -70 tallet gjorde inntrykk. Engasjementet og det at de kjempet så hardt for det de mente var rett og tok konsekvensene av det gjorde inntrykk. Jeg beundrer mennesker som «brenner» for saker og jobber for det de tror på!
  • Hvilken internasjonal begivenhet?
    Ingen konkrete. Jeg vokste opp i Oslo på -70 tallet, da det kom en del innvandrere til landet og spesielt til Oslo. Møtet med andre kulturer åpnet øynene mine for at vi som nasjon bare var en liten del av verdenssamfunnet og ikke verdens navle. Siden den tid har vi sett mange eksempler på internasjonale hendelser som handler om motsetninger og utfordringer mellom ulike kulturer.
Saken fortsetter under annonsen
  • Hvilken nålevende eller død person i det offentlige liv beundrer du mest?
    Det må være Mor Teresa som dedikerte sitt liv til å jobbe for andre.
  • Hvis du kunne oppsøke hvilket som helst tidspunkt i historien i 24 timer, hvilket ville du velge?
    Det er vanskelig å plukke ut ett tidspunkt, men jeg har noen ganger undret meg over hva som kan ha foregått av diskusjoner og tanker i timene før den amerikanske presidenten tok beslutningen om bombingen av Hiroshima og Nagasaki under den annen verdenskrig. Det står for meg som en forferdelig hendelse der uskyldige mennesker ble rammet.
  • Hvis du ble sittende fast i heisen, hvilke tre personer vil du helst bli stengt inne sammen med?
    Spørs jo litt hvor lenge vi ble sittende fast, men jeg tror det måtte bli min kone og mine barn!
  • Hvem stoler du mest på i viktige spørsmål?
    Definitivt min kone!
  • Hvis du skulle vedta en ny lov, hvilken ville det bli?
    Jeg synes vi alt har et for komplisert og omfattende lovverk, så i utgangspunktet er jeg skeptisk til enda en lov... Men det måtte i så fall være en lov som forenkler ting og reduserer byråkratiet. Utviklingen i samfunnet har på flere omtråder løpt fra lovgivningen. En konkret sak vil være å gjøre ting lettere for våre kunder – f.eks. elektronisk tinglysing av sikkerheter for lån....

  • Hvem burde vært statsminister i Norge?
    Spørsmålet burde vært: hvilke egenskaper bør en statsminister ha? Når man er enig om det bør noen finne den kandidaten som er best egnet.
Saken fortsetter under annonsen