Rema slår Rimi

Publisert: 18. november 2002 kl 14.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Påstanden ble lagt frem av partner Ola Ronæss i MarkUp på konferansen om mangfold og verdiskaping. Han mener REMAs grunnfilosofi «enkelt, fort, billig», som skal være et symbol på folkelighet og ærlighet, gjør denne kjeden tydeligere enn konkurrenten som er eid av Ahold (og Stein Erik Hagen) og er mer i pakt med det fremtiden krever - den er mer intuitiv.

FRA IMAGE TIL VERDI

Ronæss mener vi beveger oss fra en periode der varer ble solgt og oppfattet som en del av et image; de var statussymboler og luksus bygd på økonomiske verdier - Hugo Boss, Rolls-Royce - til en verdiperiode:

- Nøkkelordene nå blir visjon og kultur i tillegg til marked.

Indre styrt verdiorientering er det han mener skal til for å selge produkter:

  • Folk bruker merker til å fortelle noe om hvem man egentlig er, hva en står for.
  • Realistisk og personlig tilnærming
Saken fortsetter under annonsen
  • Ny sosial innordning

Som eksempel på verdiorienterte «brands» trekker Ronæss frem Body Shop, Apple Mac, Nike, Max Havelaar og BP.

- Det er nå viktigere å levere en posisjon. Det går ikke an å markedsføre seg til en, er grunnsynet som gir følgende påstand: Det er ikke lenger nok å kjøpe en kampanje på TV2.

Bedriftene må altså handle, og et eksempel på det er den britiske kjeden Tesco, som for eksempel samler inn pc-er til lokale skoler. De erstatter de lokale myndighetene på en måte. Moral og etikk er Ronæss’ honnørord.

Han mener at Helge Midtuns avgang i Veritas er tidstypisk, og ikke minst at det var selskapets egen etikkekspert, Peter Wieland, som internt gikk ut med drepende kritikk av sin egen konsernsjef og styreformann Wilhelm Wilhelmsen.

KVINNENE BÆRER IDEENE

De kvalitetene og perspektivene som næringslivet kommer til å etterspørre mer, skal vi tro markedsforskeren, de bæres i dag i større grad av kvinner enn menn.

Saken fortsetter under annonsen

Dette knytter han blant annet til visjonen om en ny ledertype i bedriftene.

Kenning-skolens syn om at en leder er leder og kan styre hva som helst, mener han er historie. Den tradisjonelle lederen er truet med sine karaktertrekk som konform, konservativ og dominerende - type mann i alderen 40-65 år, hevder Ronæss:

- Fremtidens leder må kunne det han eller hun driver med. Moderne ledelse dreier seg om «follower-
ship», ikke «leadership». Begeistring blir et nøkkelord.

- Lederne må være synlige forbilder, enten faglig, forretningsmessig eller verdimessig.

Det viktigste er ikke lenger å ta beslutninger, men å gjøre seg forstått, «make sense».

En av grunnene til dette er at medarbeiderne nå søker helhet i tillegg til - og kanskje i stedet for - høyest mulig lønn.

- Det er en sammenheng mellom hvordan selskaper drives, hvordan ansatte behandles, og hvor mye av sin kreativitet og lojalitet man er villig til å gi.

Saken fortsetter under annonsen

Ronæss mener menn står over for mange utfordringer. Med det nye perspektivet på merkevarestrategi - med vekt på typiske kvinneverdier og lederne med helhetsperspektiv, blir det behov for en ny mann:

  • Som har korrigert for sine mangler
  • Som ser at de tradisjonelle kjønnsforskjellene har mer med kultur å gjøre enn biologi

  • Som opplever at det er like store forskjeller innen et kjønn som mellom menn og kvinner.