Reddet av GAMP
11 september 2001: Terrorattakk i New York. World Trade Center blir historie. Business as usual, sier folk. Men hva skjer?
20 september 2001: Markedet stuper. Hele verden er handlingslammet. Kundene kryper opp på gjerdet og blir sittende der. Avventende. Oppdragsmengden i reklame- og kommunikasjonsbyråene har allerede vært nedadgående en stund. Nå reduseres den kraftig.
1 oktober 2001: Ledelsen i kommunikasjonshuset Gazette i Oslo innkaller samtlige ansatte til allmøte i sine lokaler på Youngstorget. Det varsles om permitteringer. Det er ingen vei utenom. Dessverre. Seks medarbeidere må settes på gress. Om femten dager.
2 oktober 2001: Gazette-aksjonen mot permitteringer (GAMP) etableres.
En bevegelse som handler om mobilisering.
Og fremfor alt - om solidaritet.
KOLLEKTIV REDNINGSAKSJON
Gazette ble etablert for elleve år siden og teller 85 ansatte - kommunikasjonsrådgivere, tekstforfattere, webdesignere og grafiske designere i hovedsak. De siste to, tre årene har selskapet hatt en solid vekst på rundt 20 prosent, og omsatte i fjor for 70 millioner kroner. Fjorårets siste kvartal var beintøft for hele bransjen, men Gazette opplevde en omsetningsøkning i perioden. Ikke fordi de permitterte folk - det ble det aldri noe av. Men fordi de ansatte etablerte GAMP-gruppa, og viste verden hva humankapital egentlig dreier seg om.
- Permitteringsvarslene gikk til dem som ikke hadde nok kundeoppdrag. Altså var det hver enkelt medarbeiders funksjon i forhold til oppdragsmengden i byrået - for å unngå at kundene ble skadelidende -, og ikke ansiennitet som var avgjørende. Sånn sett var det tilfeldig hvem som ble valgt. Det var en ærlig, redelig sak fra ledelsens side - vi hadde ingen skjult agenda, sier administrerende direktør Leiv Kreyberg.
- Og vi var åpne med hele situasjonen fra første stund. Hadde informasjonsmøte om hva som var i vente, og la frem alle alternative løsninger som hadde vært oppe til vurdering underveis. Kollektivt lønnskutt var en av dem, men vi var redde for at en slik løsning skulle skremme bort folk vi virkelig trengte på plass - derfor forkastet vi det, innrømmer han. Men åpnet for en kollektiv dialog om hvordan situasjonen best kunne løses.
Og kollektivt lønnskutt ble det.
For GAMP-gruppa iverksatte en mobilisering bransjen neppe har sett maken til.
Kollegenes arbeidsplasser skulle reddes.
OMSETNINGSREKORD
- Det var utrolig sterkt, sier en av de seks som fikk permitteringsvarsel, og som av naturlige årsaker ønsker å være anonym.
- Selv om man innerst inne vet at man ikke skal ta en slik beskjed personlig, så gjør man det. Det går ut over selvtilliten. Og i en slik vond situasjon er det bare fantastisk å føle at kollektivet stiller opp for deg, fortsetter hun.
- Det skulle bare mangle, sier tekstforfatter Marius Revold - en av «gaperne».
- Vi opplevde en kollektiv frustrasjon. Flere av dem som skulle permitteres var unge folk, med store huslån og små unger. Vi jobber tett her - er avhengige av hverandre for å få jobbene i havn. Kolleger er mer enn bare kolleger. Det er klart vi stiller opp for hverandre.
Revold og resten av GAMP-gruppa tok kvelder og helger til hjelp i en intensiv fjortendagersperiode - fra permitteringsvarslene ble kunngjort til de skulle effektueres. Menneskeskjebner sto på spill - det sydet og kokte på Youngstorget 3. Hva kunne gjøres?
Så, en mandag, ble samtlige av Gazettes medarbeidere innkalt til allmøte igjen - på initiativ fra GAMP-gruppa denne gangen. Møtet startet med en videosnutt der ord og fraser som «det er nå vi skal vise verden hva human kapital er», «vi skal fylle ordreboka» og «vi taper aldri» føk over skjermen akkompagnert av heftige rytmer.
- Snakk om kollektivfølelse. Vi fikk jo gåsehud hele gjengen, skyter direktør Kreyberg inn.
- Mobiliseringen førte med seg en vanvittig kampvilje. Vi ble proaktive, og fikk inn en hel del nye oppdrag fra kundene våre. Resultatet ble rekord i både ordreinngang og omsetning for fjerde kvartal i fjor. Og det er i grunnen ganske utrolig, fastslår Kreyberg. Som, i midten av oktober, trakk samtlige permitteringsvarsler tilbake. Og kollektivt lønnskutt ble bortimot enstemmig vedtatt - fem prosent mindre lønn over hele linja i november måned.
Grei skuring.
NYTTIG LÆRING
- Det kom mye bra ut av dette. Vi reddet seks arbeidsplasser - det er det viktigste. Men hele prosessen hadde noe for seg. I slike situasjoner reagerer man, som ansatt, ofte med frykt - man søker andre jobber, blir redd og kanskje handlingslammet. Slike spirer fikk ikke gro her fordi alle var engasjert i kampen om å få skuta på rett kjøl igjen. Dessuten etablerte vi en side på intranettet der folks meninger fikk flyte fritt og usensurert. Debattene derfra ble oppsummert og snakket om på allmøter innimellom. Det gjorde at alle fikk utløp for sine frustrasjoner underveis, forteller Revold.
Som er glad for å jobbe i en bedrift som har rom for åpenhet og kommunikasjon. Men samtidig tror det har mye med sammensetningen av mennesker i Gazette-miljøet å gjøre:
- De fleste som jobber her er opptatt av å drive med noe meningsfylt - vi er opptatt av å kunne stå for det vi gjør og velger å bruke livene våre på. Dessuten består denne organisasjonen stort sett av folk som liker meningsbrytning og diskusjon. Det hjelper jo, konstaterer han. Og bekrefter, på vegne av hele bedriften, at alle er stolte av at det gikk som det gikk. Og sammenligner det hele med en ekteskapskrise:
- Man må jobbe for at forholdet skal leve. Det gjelder faktisk i jobben også.
Her kommer Kreyberg kjapt på banen:
- Denne mobiliseringen representerer en utrolig verdifull kollektiv læring. Den stadfester solidaritet og samhold internt. Men fastslår samtidig at det forretningsmessige faktisk styrer. Konsekvensene av manglende oppdrag ble svært tydelige og synlige for alle. Det har vært smertefullt, ja. Men også en nyttig og effektiv læring for alle som jobber her, poengterer han.
Og bekrefter at stormen er ridd av for denne gang.
- Jeg ser med forsiktig optimisme på fremtiden, og har ingen nye permitteringsvarsler i ermet, lover han.
For ordens skyld: ingen av Kreybergs ansatte er kollektivt fagorganisert. Det er ikke vanlig i en bransje der trynefaktoren er relativt høy og lønningsposen særdeles privat.
Men kanskje blir man inspirert av å ha kontoradresse Youngstorget 3?