Positive takter i Kina
Kinas rolle på verdensmarkedet er i ferd med å ta en ny dimensjon. Landet inntok nylig posisjonen som verdens fjerde største industrimakt. Mer enn halvparten av verdens kameraer, 30 prosent av alle vaskemaskiner og knapt en femtedel av alle kjøleskap, produseres i dag i Kina. I løpet av de siste årene har Kinas andel på verdens eksportmarked nesten fordoblet seg. Samtidig vokser for tiden økonomien langt raskere enn resten av verden. Økende velstand for landets 1,3 milliarder mennesker har i tillegg bidratt til økt innenlands etterspørsel for forbruksvarer.
Kinas lave produksjonskostnader har ført til at prisene på landets eksportvarer er vanskelig følge for andre nasjoner. I tillegg er etterspørselen etter å ta del i disse lave produksjonskostnadene økende, noe som har ført til en sterk økning i tilstrømningen av fremmed kapital til Kina.
For investorer som søker eksponering i aksjemarkedet har 2003 så langt vært lite oppløftende. Men investorer som den siste tiden har satset på aksjefond med eksponering i Kina kan være godt fornøyd med utviklingen hittil i år.
INVESCO GT PRC (Kina) er et godt eksempel på et av aksjefondene som den siste tiden har fått god uttelling for sin eksponering i Kina. I skrivende stund har fondet hittil i år steget med 15,7 prosent i norske kroner, noe som er helt i toppen blant aksjefondene som er tilgjengelige for norske fondssparere. Sammenlignet med andre aksjefond med eksponering i Asia, unntatt Japan, er dette en sterk prestasjon og langt bedre enn gjennomsnittet (se graf).
Ansvarlig forvalter for INVESCO GT PRC er Billy Chan. Han har forvaltet fondet siden januar 1993 og har lang erfaring i investeringsteamet for Asia.
INVESCO GT PRC investerer først og fremst i små og mellomstore selskaper. Fokuset rettes mot børsnoterte selskaper som søker å dra nytte av den voksende innenlandske etterspørselen i Kina og Hongkong. Samtidig har forvalteren valgt å unngå større statseide kinesiske selskaper. Fondets sterke utvikling, sammenlignet med andre fond i kategorien Asia eks. Japan, skyldes i første rekke en større aksjeeksponering i Kina. I følge porteføljeinformasjon Morningstars database, har fondet sin største eksponering innenfor selskaper i råvarer og industrisektoren. Eksponeringen i disse sektorene utgjør omkring halvparten av fondets totale forvaltningskapital. Videre er forvaltningskapitalen fordelt på selskaper innenfor servicenæringen (22 prosent) og kraftleverandører (13,5 prosent). Fondets relative styrke i løpet av siste treårs periode belønnes med fem stjerne av Morningstar.
Investeringer i kinafond har ikke vært risikofri og avkastningen har de siste årene variert mye. Av denne grunn er INVESCO GT PRC ikke å anbefale for mindre risikovillige fondssparere. I løpet av siste treårs periode har fondenes svingninger i denne kategorien medført et gjennomsnittlig standardavvik på 26,57 prosent. INVESCO GT PRC har i samme periode et standardavvik på 28 prosent.
Ulempen for kinafondene og utfordringen for forvalterne av disse, kan være at aksjene i mange av de børsnoterte selskapene ofte er mindre tilgjengelige for utenlandske investorer. Utlendinger har dessverre kun begrenset tilgang til enkelte aksjeklasser i kinesiske selskaper. I tillegge er flere av de mest dynamiske selskapene ofte lokale datterselskaper av større globale selskaper.
Kina har klart å vokse sterkt i en periode med lavkonjunktur i verdensøkonomien for øvrig. Denne positive tendensen har ført til økende interesse blant internasjonale fondsforvaltere som i økende grad ønsker eksponering i Kina.
INVESCO GT PRC kan være et godt alternativ for investorer som ønsker eksponering i denne regionen, men vær klar over den risikoen som følger med en slik smal eksponering. Kinas sterke veksttakt og posisjonen som en ledende produsent av konsumentvarer legger grunnlaget for fortsatt vekst i tiden fremover. Likevel anbefaler vi investorene å benytte kinafond som en supplerende investering, med den hensikt å øke diversifiseringen i sin portefølje.
Christian Klerck Nilssen er Analysesjef for Morningstar i Norge (www.morningstar.no). Han tar gjerne imot kommentarer, men kan ikke gi konkrete anbefalinger på aksjer eller fondsinvesteringer. Du treffer han ved å skrive til christian@morningstar.no. Morningstar kan ikke i noen juridisk forstand stå til ansvar for investeringsbeslutninger som er basert på informasjonen som finnes her.