Portrettet - Stasmeteorologen
For ni år etter at hun invaderte stuene våre er det jo fortsatt like stas med Siri Kalvig - denne heilnorske hybrid av Claudia Schiffer og Vidar Theisen som knuste det statlige værgubbemonopolet og siden tok oss med Storm.
I dag er hun millionær på vær. Storm Weather Center, firmaet hun startet i 1995 og fortsatt er medeier i, varsler ikke bare været i TV 2, men også til 50 av de største energiselskapene og kraftmeglerne i Norge. Siri Kalvigs vær og værgrafikk er blitt eksportvare ikke bare til VG, TV Norge og Lokal-TV, men også til greske og portugisiske fjernsynsskjermer.
Her hjemme er det bare på mandager Vær-Siri fortsatt kan nytes blant høytrykk og lavtrykk på TV-skjermen. Men hun er daglig å finne som baksideværpike i VG. Mot klekkelig betaling selvsagt. Og har du Internett, så kan du når som helst klikke henne frem på din egen PC også. Hente henne ut i all slags vær og i ulike positurer. På femten forskjellige bilder eller «live» på video.
Forretningsidéen om at værpresentørene (som hun kaller det blonde stjernelaget) skal ha egne hjemmesider og dermed få en bit av inntektene når folk klikker seg inn for å glo på dem, er for øvrig den samme som en annen siddis-blondine som kan dette her med markedsføring bruker. Nemlig Mia Gundersen.
- Poenget er at i stedet for stadig å stille gratis opp for alle bladene og avisene som påstår at vi selger så godt, så kan vi jo stille opp for oss selv og få litt av inntekten tilbake, sier hun forretningsmessig.
Etter ni år i gamet er hun et av landets mest profilerte mediefjes og kan plusse på den kommersielle verdien av glamouren.
Etter at datteren Sara (1 1/2) ble født har hun overlatt topplederjobben i Storm til andre. Selv bor hun i Stavanger, ukependler til Bergen og er nesten ukentlig enten i Oslo eller i utlandet. Hun er salgs- og markedsdirektør. Når hun ikke er på jobb i TV2 i Bergen, bruker hun hjemmekontoret i Stavanger og kombinerer barne- og mannepass med reising, salg- og markedsføring.
Dessuten eier hun - eller er medeier i - tre firmaer, er regjeringsoppnevnt medlem i et rådgivende utvalg som skal gi miljøråd til næringsminister Grethe Knutsen, og debuterte som forfatter sist høst. Boken hennes «Vær og Uvær» har solgt like mange eksemplarer som Ari Behns «Trist som faen». Og Siri Kalvig fikk også terningkast 6 i VG for sin bok.
- Men i motsetning til visse andre vil ikke jeg vise frem hvor på kroppen terningkastet er tatovert, flirer forfatteren.
Hun tillater seg å fleipe nå. Er ikke lenger redd for bimbo-stempelet. Nå tør hun til og med innrømme at kjendiseffekten både er nyttig og innbringende.
- Jeg spiller jo på utseende når jeg legger inn fine bilder av meg på hjemmesiden. Men det er noen stygge der også. Det har hele tiden vært en hårfin balansegang det der. Jeg stilte meg jo lagelig til for hogg da jeg for ni år siden var en av de tre jentene som begynte med værpresentasjon i TV2. Jeg var 21 år og meteorologistudent. Og alle så jo bare på oss som dumme og deilige, meteorologene i NRK var de seriøse.
Dessuten vet jeg at jeg gjorde en slett jobb på skjermen de første gangene. Jo, jeg gjorde det. Men det inntrykket har jeg snudd, og det er jeg litt stolt av.
Jeg har tenkt at hvis jeg en gang har klart å snu et førsteinntrykk foran en million TV-seere, da skal jeg jammen klare å snu det andre ganger også. Det har vært en fin lærdom. At folk ikke husker så lenge, og at det går an å bygge seg opp en ny image.
Og etter hvert blir du jo mer etablert. Da blir det lettere å tøye den strikken. Nå syns jeg at vi har fått det til. OK, vi er jenter, vi er unge, vi har finslipt presentasjonsrollen. Men jeg tror ikke at noen lengre mistenker oss for å være dummere av den grunn. Jeg vet jo at det har vært seerundersøkelser som viser at NRK-været oppfattes å være mer troverdig. Men det gjelder særlig gamle folk. Den oppvoksende slekt anser TV 2 værmeldingen som like troverdig. Det syns jeg er bra at vi har fått til.
- Er været er bedre på TV2 enn på NRK?
- Den påstanden stammer fra en gammel undersøkelse fra før Storm, fra tiden hvor vi fortsatt brukte Meteorologisk institutt som kilde.
I TV 2 har - og hadde vi - som policy å presentere det været som er mest representativt for neste dag, NRK hadde en mer pessimistisk angrepsvinkel. Midt på sommeren ble gjerne symbolet for regnbyger satt inn hvis det var muligheter for ettermiddagsbyger. Vi bruker heller en sol, men vi sier at det kan være utrygt for regnbyger. Men fordi det visuelle inntrykket er sterkest oppfatter folk at det er finere vær på TV 2. Så det er nok noe sannhet i den myten. Men det skyldes ulik policy, det er ikke noe vi gjør for å pynte på været.
Siri Kalvig gjør et flatterende kast med hodet for å få skikk på sitt blonde varemerke. Stiller frekt og fargerikt i turkis strikkegenser, sjokkrosa høyvannsbukser, brune høyhælte støvletter og lodden kåpe. In natura - smilet er like mildt og avvæpnende til servitøren som til et skravlende kobbel av fruer som inntar lunsjen ved sidebordet. Og logrer hengivent når hun snakker til en av dem.
Hun ser ut som hun er oppflasket på melk og honning, produsert etter designermål, bare blir klappet med hårene og aldri har hatt annet enn godværsdager i hele sitt liv. Det er ikke helt riktig. Noen skjønnhetsfeil finnes. Hun vet godt hvordan Janteloven fungerer på Vestlandet. Og seks års universitetsutdannelse til tross, så har hun alltid hatt lese- og skrivevansker.
Bortsett fra det så er hun såre fornøyd:
- Jeg har aldri følt meg undervurdert. Jeg ser jo - og hører - at det skjer mye urett. Men selv har jeg ikke opplevd forskjellsbehandling. Bortsett kanskje fra da jeg ble gravid.
Men jeg har en søster som er glødende feminist. Og noen ganger tenker jeg - hva er det søsteren min har forstått som jeg ikke forstår?
For jeg har alltid gått i miniskjørt og hatt langt lyst hår, og jeg har aldri problematisert å være kvinne i mannsdominerte miljøer. For jeg likte best fysikk og matte, gikk alltid i klasser hvor det bare var gutter. På universitetet tok jeg først fysikk hvor det var 200 gutter og to jenter, på meteorologi har det alltid vært mest menn, og jeg har aldri følt at jeg måtte gjøre noe annet. Jeg føler vel at jeg bærer med meg en slags trygghet.
- Naturlig autoritet, kanskje?
- Ja - eller hva det nå er. Og jeg husker at da guttene spurte - hva studerer du da? Så kom det «Åååååja» og «hmmm» fra dem da jeg svarte fysikk. Men akkurat det syns jeg alltid var litt deilig jeg. Fordelen med å være jente i mannsdominert miljø er jo at da blir du litt spesiell.
Etter hvert begynte jeg å utvikle mer bevisst det der å finne meg nisjer. Før danset jeg mye på fritiden. Så ble det veldig dyrt og altfor mange holdt på med det. Da tenkte jeg at nei, la meg heller velge noe som få holder på med. Så begynte jeg med fekting. Da kom jeg veldig tidlig med på juniorlandslaget i fekting. Og der ble jeg tatt godt hånd om. Jeg valgte meg en liten nisje innenfor sport hvor jeg fort kunne gjøre meg bemerket.
Dette med realfag, det gjorde jeg ikke bevisst, for jeg er så dårlig i språk at det heller ble en dyd av nødvendighet. Jeg ble jo tatt ut av klassen til spesialundervisning, nå ja...jeg så iallfall at mindre miljøer bare var positive for meg. Og siden det samme med studiene, jeg begynte først å studere fysikk i Oslo. Men der var det dårlig miljø og altfor stort, derfor valgte jeg heller geofysikk i Bergen. Et knøttlite miljø hvor det er lett å gjøre seg bemerket. Det tror jeg er viktig. Jeg har forresten også engasjert meg litt i dette i forhold til at det er så få jenter som tar realfag. Da har jeg sagt: du må se det som positivt å være jente i mannsdominert miljø. For da blir du plutselig spesiell. Du blir lagt merke til. Og sånn er det blitt, enten vi liker det eller ikke, at det å bli lagt merke til blir stadig viktigere. Du er nødt til å selge deg sjøl. Og det blir lettere hvis du velger deg nisjer som jeg har gjort.
Siris store rolle ble å kommersialisere været i konkurranse med Meteorologisk institutt.
- Jeg studerte jo meteorologi og fikk jobb i TV 2 i 1992. Jeg fikk en del ansvar etter hvert. Og da jeg var ferdig med studiene i 1995 ble jeg fast ansatt som prosjektleder med ansvar for været i TV2.
Men hele tiden hadde jeg hatt lyst til å starte et konkurrerende selskap til Meteorologisk institutt. Og så begynte jeg, av forskjellige grunner med permisjon fra TV2, å jobbe i et Metaphor System AS. Det er et software-selskap som selger værgrafikk, et veldig spennende selskap. Jeg var med der også fra starten av, kjenner veldig godt han som grunnla det, han heter Karl Henrik Eggestad. Han og jeg reiste rundt i verden sammen og solgte værgrafikk blant annet til CNN, TV2 Danmark, en fjernsynskanal i Frankrike og flere.
Det var helt bevisst, jeg ville skaffe meg en del kontakter sånn at jeg kanskje kunne realisere denne værselskaps-idéen min gjennom Metaphor. Og da jeg hadde jobbet med dette et år, brukte jeg fritiden til å formulere forretningsplanen for Storm. TV 2 tente også på den idéen, og etter en del viderverdigheter endte det altså opp med at jeg eier 9,5 prosent av Storm Weather Center, TV 2 eier 90,5 prosent.
- Du eide vel mer tidligere?
- Nei. TV2 har hatt kontrollen, jeg ble ansatt som administrerende direktør pluss eierandelen. Det har gått veldig bra. Jeg har jo ikke akkurat vært av de gründerne som har måttet sulte i tre år og latt være å ta ut lønn. Jeg har hatt full lønn og TV2 puttet inn startkapital i selskapet, så det har vært greit sånn. Selvfølgelig har det vært hard jobbing, men mange gründere har nok hatt det verre.
- Men TV 2 fikk jo også en ferdig pakke i fanget.
- Ja da. De er veldig fornøyd.
- Ti millioner i omsetning, 800.000 kroner i overskudd og 22 ansatte er da ikke verst det.
- Det stemmer for 1999, og det var jo veldig bra med overskudd alt i andre driftsår. Nå har vi ikke overskudd, for nå har vi virkelig satset. Vi har jo sett at markedet er veldig spennende, og vi har ansatt flere. Deriblant to unge knallflinke gutter med doktorgrad i meteorologi.
- Når kommer de på skjermen da?
Hun knegger på stavangersk. Og flirer.
- Han ene er litt spesiell, han har vært på skjermen. Men han ble ikke lagt så mye merke til. Hvorfor tok forresten ikke pressen fatt i det? Hvorfor tar pressen lettere fatt i ei jente med pent ansikt enn en attraktiv ung gutt, da? Det der er mekanismer som ikke er så lette å styre. Men han gjorde iallfall en kjempebra jobb. Nå er han tilbake som utviklingssjef i Storm, men han begynte som værgutt på God Morgen Norge.
Så legger hun ut om værvarslenes velsignelser, om hvordan oljebransjen og kraftbransjen er avhengig av skikkelige værmeldinger.
- Mange tror jo at vi ikke har så veldig bruk for værmeldinger lengre fordi de fleste sitter inne og jobber. Men værmeldingen er kanskje enda viktigere enn før, bare tenk på hvor mange millioner som står på spill i oljebransjen og på hva som skjer når oppblomstringen av algeinvasjoner tar til i oppdrettsnæringen.
Derfor er det kommet noe nytt på markedet: Weather Risk Management, hvor du kan kjøpe deg en slags forsikring mot dårlig vær. Det henger også sammen med værderivater.
Estimater viser at 70 prosent av all næring i Norge er avhengig av været på en eller annen måte. Mange bedrifter vet ikke engang om det. Dette kan være et potensielt spennende marked for Storm....
Hun har ikke akkurat problemer med språket når hun snakker fag, den gode Siri Kalvig. Hun snakker seg varm, men er stadig like duggfrisk:
- La oss ta noen eksempler: Tenk deg Tau Bryggeri, de selger selvsagt mer øl hvis det er fint vær om sommeren. Og frukt & grønt: du selger mer appelsiner hvis det er snø om vinteren..
- Gjør du det?
- Ja! Og klesforretninger, klart regnklær selger dårligere hvis det blir tørt vær. Og bikinisesongen er avhengig av fint vær.
Men været virker også inn på strømforsyning og strømforbruk, i Nordsjøen må store skip ligge og vente på været, fiskerinæringen, alle varer som transporteres fra et sted til et annet er avhengig av været. Og hvis du kan identifisere hvordan disse bedriftene er avhengige av vær, så kan du også forsikre deg mot det været du ikke vil ha. Slår det til med «feil» vær, så får du økonomisk kompensasjon.
- Hva sier forsikringsselskapene til dette da?
- Dette er et helt nytt forsikringsområde som vi er begynt å lukte litt på. Enron er for eksempel et selskap som driver med værderivater, det er vi blitt litt kjent med.
- Er det dette du driver markedsføring mot nå?
- Ja, blant annet.
- Mot hvem?
- Rent konkret så snakker vi blant annet om kraftbransjen. Våre tre store satsingsområder er media, kraft og offshore. Innenfor norske medier har vi jo TV2, TV Norge, VG, Lokal-TV og så videre, men ikke mange vet at Storm - i samarbeid med Metaphor - faktisk også leverer værmeldinger og grafikksystemer til greske og portugisiske fjernsynsstasjoner. Været er blitt norsk eksportvare gjennom oss, vi har flere utenlandske kunder enn Meteorologisk Intstitutt har. Og det er jo litt spennende.
Veldig mange tror også at Storm er et selskap som bare leverer vær til media. Men bak denne mediefasaden leverer vi også til andre næringer, blant annet til 50 av de største energiselskapene i Norge. Travle meglere som skal kjøpe og selge kraft gjør det basert på våre værmeldinger før de handler på energibørsen i Skandinavia. Kraft er et stort satsingsområde, vi har også kunder i Finland, England og Tyskland.
Vi laget en værportal til alle kraftaktørene før ordet portal var oppfunnet. Det er tre år siden. Vi brukte altså Internett til å samle all relevant værinformasjon til kraftbransjen. Vi selger abonnementer på denne tjenesten, og vi har hatt veldig bra salg. Og fordi kraftmarkedet i Norge er liberalisert og blitt et mønster for andre deler av verden, kan det hende at vi klarer å eksportere den erfaringen. Vi må tenke internasjonalt, markedet i Norge er lite.
I tillegg har vi offshoreindustrien. Vi varsler vær på BPs rigger i Nordsjøen. Men i offshorebransjen er det et problem at Meteorologisk institutt opererer med veldig lave priser. Vi har klagd til Konkurransetilsynet. For jeg mener jo at Meteorologisk institutt som offentlig forvaltningsorgan ikke skal drive kommersiell virksomhet. Og hvis de skal gjøre det, så får de iallfall gjøre det i et eget AS, ikke gjennom en avdeling som nå. Jeg mener jo at Meteorologisk institutt ikke operer etter sunne forretningsmessige prinsipper i Nordsjøen.
Den ellers så milde blonde ser nesten bisk ut, det er like før vi ber henne pakke inn et par kilo vær for å få frem solskinnet.
- Når er det skikkelig storm i kastene dine? Hva blir du mest sinna for?
- Jeg blir skikkelig forbanna når Meteorologisk institutt blander offentlig forvaltning og kommersiell aktivitet. Da blir jeg helt...
...og jeg blir skikkelig forbanna når vi taper anbudsrunder. Noen ganger tenker jeg at nå må jeg bli flinkere til å skille mellom privatliv og arbeidsliv, men jeg kan altså bli sittende der med tårer i øynene hvis vi ikke får kontrakten.
Og så blir jeg veldig fort påvirket av store ord, og jeg tar veldig innover meg sterke scener, spesielt hvis det er barn med. Sånn som den filmen «Livet er herlig», om den jødiske faren og sønnen som bodde i konsentrasjonsleir. Da reiste jeg meg opp og gikk i protest fra kinosalen, klarte ikke se mer. Jeg må faktisk beskytte meg selv, jeg klarer ikke se sånne filmer. «Breaking the waves» med Lars von Trier, den var nesten enda verre. Jeg må visst heller holde meg til lett amerikansk action, jeg.
- Du vil heller være Månestråle du?
Hun sperrer øynene opp.
- Har du lest det någe sted eller...?
Ja. For det er viden kjent i Stavangers gater at unge fr. Kalvig leste Sølvpilen og herjet rundt som nabolagets Månestråle i oppveksten. Men hun hadde aldri trodd at hun skulle ende opp med egen fanklubb, bli kåret til landets vakreste i Vi Menn eller at hun til de grader skulle bli så stor værgudinne at seriøst arbeidende kraftmeglere skulle bygge opp sine livsverk rundt henne.
Visste du forresten at Siri Kalvig har vært aktmodell? Og at hun har unike videosnutter om seg og sine attributter på Storms hjemmeside. En av dem heter magetrikset...
Prøv da vel! Da spytter du i kassen hennes også.