Påskevin

Publisert: 31. juli 2002 kl 12.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Vinprodusenten St. Peter's Wines holder til i Australia, og har sikret seg listeføring på det norske Vinmonopolet med en drueblanding av Shiraz og Mourvedre-druer; 11986 St. Peter's Shiraz Mourvedre 99, strategisk priset til kroner 99,90.

Vi har ikke fått bekreftet om St. Peter selv har gitt sin velsignelse til bruk av det guddommelige navnet på den australske vinen. Det vi vet er at den norske kunstneren Elling Reitan har levert kunst til etiketten som brukes i det norske markedet, en svært fargesterk utgave av «The Peacock Woman». Bak den relativt vulgære etiketten skjuler det seg faktisk en ganske all right vin, med god duft og smak til en rimelig fornuftig pris.

KJØPEGUIDEN

Økonomisk Rapport har i samarbeid med vår faste vinekspert Remi Madsen plukket frem et knippe viner som egner seg spesielt godt for årets påskeferie, enten du drar til fjells eller nyter ferien hjemme.

Husk Økonomisk Rapports fjellvettregel: Legg ikke ut på langtur uten velvalgt påskevin, enten på papp eller flaske!

Vi har vært opptatt av å finne frem til drikkeklare viner som også tåler en reise uten å komme i smaksmessig ubalanse. Vi har også lagt vekt på at påskevinene skal være rike på smak, og kjøpetipsene spenner over et hele prisregisteret. Vinene kan kjøpes i fullsortimentsbutikker om vi ikke har angitt noe annet.

Vi har, mest for kuriositetens skyld, krydret fremstillingen med et knippe viner, som har valgt å spille på navn som kan gi assosiasjoner til påskehøytidens religiøse budskap. Disse er valgt mer for det ytre, det vil si navnet, enn for flaskens innhold.

Saken fortsetter under annonsen

Australia kan by på mer enn St. Peter, herfra kommer også en vinen som påstås å komme fra kirkebakken; 3562 Church Hill 1997/99 (kr. 112,90).

PAPP I SÆRKLASSE

Det finnes fortsatt nordmenn som nøyer seg med spartanske forhold i påskefjellet. De parkerer bilen, spenner på seg skiene, bærer provianten på ryggen, og legger i vei en kilometer eller så før de kommer til hytta oppe i knausen. Her spiller vekten en kritisk rolle. Et hensyn som ikke blir mindre om man nå skulle ha med seg små barn.

Heldigvis finnes det utmerket vin også på papp (såkalt bag-in-box).

Vi har plukket ut polets fire desidert beste pappviner; to røde og to hvite. Dette er smakfulle viner som holder god kvalitet. Du kan trygt skjenke våre pappfavoritter i glassene uten å skjemmes. Flaskeprisen blir også sympatisk. Du kan fint lage varmende rødvinstoddy av pappvinen.

30904 Moestue Selection Syrah fra Frankrike (kr. 309,90 for 3 liter, som tilsvarer 77,50 pr flaske). - Klassisk Syrah-preg. Mest røde bær i duft og smak, men også litt mørke bær og krydder. Saftig stil. Egner seg både som kosevin og til mat.

32668 Campuget Cuvée Jean-Lin Dalle fra Costières de Nîmes i Frankrike (kr. 299,90 for 3 liter, tilsvare 75 kroner flasken). - Veldig bra. Innsmigrende vin. Godt og rent bærpreg. Fylde, og også litt tanniner. Behagelig ettersmak.

Saken fortsetter under annonsen

Før vi går over til hvitvin på papp, minner vi om du også kan få Messias rødvin i glasset. Klassikeren 1388 Messias Bairrada får du nå i en moden 1995-årgang til sympatiske kroner 79,30. Ingen stor vin, men moden, imøtekommende og lett å like.

31908 Tariquet fra Côtes de Gascogne i Frankrike (kr. 289,90 for 3 liter, tilsvarer 72,50 per flaske). - Polets desidert beste hvite pappvin. Tørr, men med bra innslag av tropisk frukt, som gjør at det kan likes av dem som foretrekker litt sødme i smaken.

13027 Bocelli Moscato fra Puglia i Italia (kr. 251 for 3 liter, tilsvarer 62,75 per flaske). - Vår halvtørre favoritt. Fint smaksinnslag av tropisk frukt. Mangler litt syresnert, men det kan du kompensere for ved å servere den godt nedkjølt.

Før vi setter over til våre hvite og røde flaskefavoritter henter vi frem ytterligere et par klassikere som låner navn fra den religiøse sfære. Vi kommer liksom ikke utenom 795 Madonna Liebfraumilch (kr. 73) og 791 Blue Nun (kr. 77). - Dette er rimelige halvtørre drikkeviner som fortsatt har en stor menighet her til lands. Må serveres godt avkjølt.

HVIT PÅSKE

Fra Italia henter vi musserende 13786 Fontanafredda Asti (kr. 86), spretter korken, og tryller frem litt god, gammeldags påskefeststemning. - Ren duft av frukt og muscat. Lett søtlig smaksanslag. God friskhet. Flott alkoholsvak aperitiff som også går bra til lettere desserter.

Vi er klar for Burgund og Chablis, og utsteder kjøpsanbefaling på 30262 Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999 (kr. 117). - Flott all round matvin. Behagelig priset i forhold til kvalitet. Saftig vin. God friskhet. Mineralsk ettersmak. Og så kan vi jo alltids utbringe en skål for Sainte-Claire!

Saken fortsetter under annonsen

Vi skjenker også i en rimelig spansk hvitvin: 2894 Marqués de Cáceres 1999/2000 fra Rioja (kr. 79,90). - Frisk, ren duft av epler, sitrus og innslag av tropisk duft. Bløt smak med fin fruktfedme. Sitter godt i munnen. Fin lengde. Fin smakslengde. Balansert vin som matcher de fete og kraftige fiskerettene.

Ny helgen og mer Burgund i glasset: 13720 Saint-Véran 1998 fra Burgund i Frankrike (kr. 129,90). - Behagelig frisk og ren duft. Fin smak av mineraler og litt fet chardonnay frukt. Friske syrer. Leskende stil.

I påsken kan vi også tenke oss smaken av noe virkelig stort. Kanskje har du noe ekstra å feire? I så fall kan du bestille deg en flaske 31346 Ch. Grenouille Grand Cru 1996 fra Burgund i Frankrike (kr. 449,90). Bestillingsutvalg. - Chablis på sitt beste. Her er det i grunnen ikke så mye å si: Dette er stort, flott og mektig! Og dyrt så det svir i lommeboka!

Mens vi er på dette nivået, kan vi også sende våre tanker til den franske munken Dom Perignon, som var med på å skjenke oss de magiske champagneboblene. Vi er på øverste hylle på Polet når vi minner om 2321 Dom Perignon 1992/93 (kr. 805).

RØDT MOT KULDE

Når kuldegradene melder seg, varmer det godt med noe rødt i glasset.

Vi starter ut med 45146 Cuvée Christer Berens Abruzzo 1999 fra Italia (kr. 81,20). NB! Bestillingsutvalg. - Flott, fruktig duft av røde bær (kirsebær og krydder). Saftig smak. Leskende stil. Innsmigrende. Ypperlig kosevin foran hyttepeisen.

Saken fortsetter under annonsen

Nå vil vi ha litt mer trøkk i glasset, og går for 14123 Crozes-Hermitage Silène 1999 fra superprodusenten J. L. Chave i Rhône (kr. 141). - Ung, mørk rød, nesten svart farge. Tett duft av røde og mørke bær, pepper og eik. Flott saftig og bløtt anslag som strammer seg godt inn og ender i en overraskende elegant avslutning. Meget vellaget vin som går utmerket til vilt og kraftige kjøttretter. Og prisen? Her får du masse smak for pengene.

Nordmenn setter pris på spansk rødvin. Vi anbefaler gjerne 13259 Lar de Lares Reserva 1997 (kr. 119,80). NB! Partivare, fås kun i 7 utvalgte polutsalg, men kan bestilles fra de øvrige utsalgene. - Flott duft av røde bær, syltetøy, krydder og fataromaer. Fin balansert smak. Middels fylde. God fasthet. Lang ettersmak med innslag av skogbunn. All round matvin.

Vi minner om at vinlandene Argentina og Chile gir deg en solid knippe helgener å skåle for. For å nevne noen få utvalgte; Santa Julia, Santa Florentina, Santa Ana, Santa Carolina, Santa Ines og Santa Rita.

Ingen påske uten en velvalgt Bordeaux: Vi åpner gjerne 13193 Ch. la Tuilerie 1997 (kr. 121). - Klar rød farge med lys kant. Saftig nese med bær, krydder og fat. Saftig og søtlig smaksanslag. Flott struktur og gode modne tanniner. Dette er et kjempekjøp. Drikkes nå, gjerne til grillet kjøtt.

Vi startet med St. Peter, og har vært innom både Kirkebakken, Madonna og Messias. Så hvorfor ikke også tenke litt på Moses; Fra Australia kommer Moses Rock 1998 (kr. 141). Klipp ut, og legg grunnlaget for en velsignet god påske!