Norsk PR-kupp i kokke-VM
I neste uke møtes 24 av verdens beste kokker for å konkurrere om gull i Bocuse dOr 2003, som er kokkenes individuelle verdensmesterskap (VM). De har fem timer på seg til å trylle frem de lekeste retter av norsk fjordørret (!) og indrefilet av okse (Boeuf de race bouchère).
Bocuse dOr er oppkalt etter Paul Bocuse, som er en av verdens mest kjente kjøkkensjefer (hvis vi ser bort fra de medieskapte kokkejyplingene Jamie Oliver og Nigella Lawson).
Kokke-VM arrangeres hvert annet år i en av gastronomiens virkelig store byer, i Lyon i Frankrike.
Talentfulle Charles Tjessem skal forsvare de norske fargene i årets konkurranse, og han har ligget i hardtrening gjennom snart et år. Tjessem har mye å forsvare.
Utrolig nok har Norge ved siden av vertslandet Frankrike vunnet mest i Bocuse dOr siden starten i 1987. Norge har tatt gull to ganger. Bent Stiansen vant i 1993. I 1999 fulgte Terje Ness opp, og kokte hjem Norges andre gullstatue. Og vi kan plusse på med både sølv, bronse og flere andre pene plasseringer.
Sandneskokken Tjessem håper på en plass blant de seks beste, men drømmer selvsagt om en medalje. Og Tjessem har i det minste en fordel i sine forberedelser, lett tilgang til norsk oppdrettsørret. Verre er det å få tak i indrefilet som holder mål.
BOCUSE VELGER NORSK
Eksportutvalget For Fisk (EFF) har jobbet aktivt med å få norske medier til å kringkaste og skrive at selveste Paul Bocuse velger å bruke norske råvarer i kokke-VM. Det skulle jo borge for kvaliteten på norsk sjømat.
I 1997 fikk deltakerne brynt seg på norsk skrei, «Le Skrei» i Bocuse dOr. To år senere sto norske kamskjell og sei på konkurransemenyen. I år er det tredje gang VM-arrangørene setter frem en norske råvare. Valget falt på norsk oppdrettsfisk, regnbueørret, som markedsføres som «fjordørret», som klinger bedre i våre viktigste eksportmarkeder.
Nå er det ikke slik at fjordørreten har funnet veien til Bocuses bord helt på egen hånd.
Økonomisk Rapport kan avsløre at det norske Eksportutvalget For Fisk (EFF) har betalt 40.000 euro (vel 300.000 kroner) for å få plassert norsk fjordørret i årets utgave av det prestisjetunge kokkemesterskapet. I tillegg leverer eksportutvalget råvarene til fiskerettkonkurransen. I praksis har eksportutvalget inngått en sponsoravtale med VM-arrangørene.
Det bekrefter direktør Hans Petter Næs i EFF overfor Økonomisk Rapport.
- Men vi må bevise overfor Paul Bocuse at råvaren tilfredsstiller kvalitetsmessige krav, og kan by på tilstrekkelige utfordringer for mesterskapskokkene, understreker Næs, som har ansvar for markedsadgang, PR og informasjon i Eksportutvalget For Fisk.
Eksportutvalget har også tidligere betalt for å få plassert norske råvarer i konkurransen.
For å få full PR-uttelling, investerer Eksportrådet for fisk ytterligere 1,7 mill. kroner før, under og etter Bocuse dOr 2003, slik at totalbudsjettet for satsingen beløper seg til to millioner kroner.
- Det er vel anvendte penger, og vi har fått «pay-back» for satsingen allerede før konkurransen starter, hevder Hans Petter Næs, og tenker på medieoppslag både i Norge og ute i våre viktigste eksportmarkeder for fjordørret.
ØRRET I VEKST
Eksporten av norsk ørret har vist en pen utvikling gjennom de siste to årene. I perioden 1998-2000 eksporterte vi årlig rundt 30.000 tonn ørret, med Japan som vårt viktigste eksportmarked. I 2001 økte eksporten til 43.750 tonn, og passerte i fjor 60.000 tonn. Det er en dobling i løpet av ørreteksporten i løpet av bare to år.
Og nå skal produktplasseringen i Bocuse dOr brukes for alt hva den er verd.
- Hva har dere fått igjen for tidligere års sponsoravtaler med Bocuse dOr? Hvor mye mer har dere solgt av sei og skrei?
- Det er vanskelig å si hvor mye det gir i ekstra salg. Men vi har hatt som mål å øke kjennskap og preferanser til norsk sjømat i viktige eksportmarkeder. Det har vi lykkes med, hevder Næs, som ikke er i tvil om at dette er en lønnsom markedsinvestering.
EFF-direktør Hans Petter Næs heier selvfølgelig på Norges deltaker Charles Tjessem, men lurer på om ikke det hadde vært enda bedre for eksporten om Japan tok hjem gullmedaljen.