Norsk oljebransje i utforbakke: Tusenvis må gå

Publisert: 15. september 2003 kl 16.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

På det meste på slutten av 1990-tallet jobbet det rundt 100.000 mennesker i norsk olje- og gassvirksomhet. I dag er de oppunder 80.000 ansatte.

Nå begynner den store nedtellingen. I verste fall ender vi opp med 50.000 arbeidsplasser om tyve år. Uansett blir det store svingninger i sysselsettingstallene.

Det viser nye beregninger fra Rogalandsforskning i Stavanger. Nedturen blir størst hvis oljeprisen blir høy kombinert med få funn. Norsk Hydro ser for seg en forholdsvis dramatisk reduksjon av aktiviteten i Norge.

Selv det mest dystre scenariet krever betydelige teknologisk utvikling og vilje til å a økonomisk risiko, konkluderer forskningsstiftelsen i en rapport.

OPPSIGELSESBØLGE

Situasjonen i olje- og gassektoren er usikker. Det blir en mindre nedskalering av arbeidsstokken de neste fem årene. Deretter begynner den store avskallingen, mener forskningsleder Einar Leknes ved Rogalandsforskning.

- Vi må regne med litt nedgang i bemanningen de neste årene, men våre beregninger tyder på at det ikke blir noen dramatisk nedgang de første årene, sier Leknes.

Saken fortsetter under annonsen

Informasjonsdirektør Tor Steinum i Norsk Hydro mener situasjonen er mer dramatisk. Årsaken er enkel: Mindre produksjon, mindre leteaktivitet og større effektivitet gir lavere bemanningsbehov.

- Nedskaleringen i norsk offshorevirksomhet vil gå raskt. Bemanningen skal ned. Nyrekrutteringen er og vil være på et minimum de neste årene. Problemet nå er for mye, ikke for lite, sier han.

GENERASJONSSKIFTE

Samtidig er det nå et generasjonsskifte på sokkelen. Sjøfolk og fagarbeidere fra oljealderens barndom er på full fart inn i pensjonistenes rekker - som de senest gjør ved fylte 62 år.

- For bransjen er det en stor utfordring å legge forholdene til rette slik at flere medarbeidere står løpet lengt mulig, sier personalpolitisk fagsjef Carsten Bovits i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Han sikter til at det i dag er mange medarbeidere som av helse- og sikkerhetsmessige grunner må gå fra plattform, rigger eller boreskip før de faller for aldersgrensen.

Til tross for nedbygging kan det derfor bli en del ledig arbeid i Nordsjøen i årene som kommer, men de plassene kan bli vanskelige å fylle. Den annonserte nedskaleringen kan innebære at bransjen får problemer med å rekruttere nye unge arbeidstakere når det blir behov for det.

Saken fortsetter under annonsen

SKREMMER UNGDOMMEN

De lite optimistiske fremtidsutsiktene skremmer unge vekk fra en olje- og gassrelatert yrkeskarriere.

- Hvem har lyst til å utdanne seg eller gå inn i en bransje der utsikten til å miste jobben om ikke alt for lang tid er stor, spør Steinum.

Administrerende direktør Finn Roar Aamodt i Oljebransjens Landsforening (OLF) er også pessimist.

- Med slike fremtidsperspektiver er det vanskelig å fri til ungdommen, sier Aamodt som mener at myndighetene må legge forholdene til rette for ny vekst.

- Arbeidsplasser står absolutt i fare hvis det ikke blir flere prosjekter, sier Aamodt.

I slutten av august overrakte Aamodt og hans bransjekollegaer den lite optimistiske Kon-Kraft-rapporten til oljeministeren. Næringen hevder at de kan skape tilleggsverdier for samfunnet på mellom 2.000 og 4.000 milliarder kroner innen år 2050.

Saken fortsetter under annonsen

Men et for høyt skattenivå og mangel på leteprosjekter hemmer utviklingen, sier bransjen som ber om skattelemping og nye konsesjoner.

- Dermed kan vi også skape nye arbeidsplasser, sier Aamodt.

SAVNER INITIATIV

I forbindelse med en bebudet NOU om regional utvikling har Leknes ved Rogalandsforskning skrevet en rapport til Kommunal- og arbeidsdepartementet. Der drøfter han utviklingen av sysselsettingen i olje- og gassrelatert industri. Beregningene er gjort på grunnlag av Oljedepartementets (OD) oversikter over oppdagede og ikke-oppdagede felt.

I et perspektiv på 20 år er utviklingen dramatisk negativ hvis ODs scenarier blir stående ved lag. Leknes ser for seg en nedskalering fra dagens nivå på rundt 80.000 ansatte til 60.000 om tyve år.

- Den manglende viljen til å satse maksimalt på teknologiutvikling gjør at det langsiktige perspektivet blir bekymringsfullt, sier han.

For få år siden ble produksjonsnedgangen på enkelte felt og installasjoner kompensert med nye funn. De tre til fire siste årene har det vært færre funn, og de som har vært har ikke kompensert for produksjonsnedgangen.

Saken fortsetter under annonsen

Produksjonen er på topp nå. Fremover blir det en årlig reduksjon på rundt tre prosent. Investeringene vil holde seg konstante to år til, deretter mer enn halveres de til rundt 30 milliarder kroner i 2010.

De neste tyve årene reduseres oljeressursene med 35 prosent til et årlig volum på 175 millioner kubikkmeter.