Motekjede med miljøsertifikat
KappAhl lar konkurrenten Hennes & Mauritz ta seg av tenåringene, erkjenner at snittalderen på kundene går oppover i hele Europa, og konsentrerer sin hovedsatsing - særlig her i Norge - på kjøpelystne kvinner mellom 30 og 50 år med en vanlig inntekt. Men klær for voksne menn og barn, kosmetikk og tilbehør er også viktige forretningsområder.
Totalt er 4000 mennesker ansatt i KappAhl-gruppen, som har hovedkontor i Göteborg. Med sine 126 butikker er Kappahl størst i Sverige, har 75 butikker i Norge, 25 i Finland og fire i Polen og har nettopp åpnet sin første butikk i Praha. I tillegg er Kicks kosmetikk-kjede og damebutikk-kjeden MacCoy (43 butikker) i Danmark inkludert i KappAhl-gruppen som i fjor hadde en omsetning på rundt 4 milliarder kroner. Omtrent like mye som den norske Varner-gruppen omsatte for i fjor.
FRA FAMILIEN AHL TIL COOP
Navnet KappAhl stammer fra familien Ahl som eide selskapet frem til 1990 da Coop Sverige kjøpte butikkjeden. Familien Ahl startet med å selge kapper, derav navnet. Coop Norge har ingenting med KappAhl å gjøre. Selv om Coop i hele Norden nå er blitt enige om å slå seg sammen, holdes faggruppene møbler og klær utenfor. Forbrukersamvirket i Norge (se tabellen) selger sine egne klær og har ingenting med KappAhl å gjøre.
KappAhl hadde 27 butikker i Norge da konsernet i fjor bestemte seg for å kjøpe Adelsten og ekspandere med ytterligere 61 butikker. Siden den tid er noen få butikker avviklet og hele konseptet modernisert.
«Velkledd, moteriktig og verdt prisen» er slagordene som skal selge til den jevne norske familie. Og selv om hovedmålgruppen er satt til mellom 30 til 50 år, erkjenner KappAhl som resten av bransjen at folk ikke lenger kjøper klær i forhold til «passende alder», om kunden kjøper handler mer om kvalitet, stil og farger.
REN SAMVITTIGHET
Siden begynnelsen av 90-tallet har KappAhl-gruppen pålagt seg et omfattende etisk og miljømessig engasjement som gjennomsyrer hele organisasjonen. Av tekstilene og konfeksjonen produseres de fleste i den tredje verden, 50 prosent i Asia og 50 prosent i Europa. KappAhl har begrenset tallet på leverandører for å sikre kontrollen av at arbeidsforholdene er tilfredsstillende hos produsentene. Gruppen arbeider også aktivt for å skape et uavhengig kontrollorgan gjennom kampanjen «Rene Klær».
Alle produksjonsarbeidere for KappAhl skal ha rimelig lønn og anstendige arbeidsforhold, ansatte skal ha rett til organisasjonsfrihet og forhandlinger, arbeidstid og fritid skal være regulert, og ingen under 14 år skal ansettes.
KappAhl samarbeider også aktivt med Unicef, gir prøvekolleksjoner til humanitære organisasjoner og er verdens første miljøsertifiserte motekjede. Butikkdriften i Sverige og Finland er allerede ISO 14001 sertifisert, og butikkene i Norge står for tur.