Møblerer norske luksushjem
Kundene er stort sett svenske og norske mangemillionærer som er bosatt i de to landene eller i resten av verden. Firmaet Jordansson & Nytén AB innreder hele millionærhjem, restauranter og hotell. Oppdragene fører dem til London, Sveits og Kina, Oslo og Stockholm. Stockholmsparet Lena Nytén og Peter Jordanssons første kunde da de startet for ti år siden var en nordmann, og i dag er en tredjedel av kundene norske. Totalt har Stockholmsfirmaet omkring 15 privatpersoner og deres familier som faste kunder i tillegg til enkeltoppdrag. Noen flere er det ikke tid til. For tiden innreder paret tre hoteller og en restaurant i Stockholm ved siden av.
De norske familiene som paret jobber for, ønsker å være anonyme. Men det svenske selskapet bekrefter at de norske kundene befinner seg i Oslo, i London og i Sveits. Ingen av nordmennene er arvinger, men mennesker som på egen hånd har tjent gode penger.
- Noen av nordmennene er kanskje kjente navn, andre er helt ukjente for allmennheten, sier Lena Nytén. Paret jobber i en tilbakeholden og hemmelig millionærverden der de fleste kundene ikke vil stå frem med navn eller være til stede på auksjonene. Det skyldes ikke skattesnyteri eller at de er sjenerte. De rike vil unngå å lokke til seg tyver.
Men ikke alle Jordanssons og Nyténs kunder krever absolutt diskresjon. De har for eksempel innredet for Geab-eier Bob Erixons hotell Kullaberg i Mölle - og hans nye hotell i Provence - med kunst fra århundreskiftet. Enda mer kjent er resultatet i de eksklusive Stockholmshotellene Victory och Lady Hamilton.
FASTE KUNDER
På parets visittkort står det «Brokers in fine art», som på norsk betyr omtrent «meglere av kvalitetskunst». De to konkurrerer med ledende kunsthandlere og storsamlere om godbitene på de ledende auksjonshusene i Stockholm og i London. De er også to av auksjonshuset Bukowski og Stockholms Auktionsverks største kunder.
De foretrekker faste kunder som de jobber for over tid, og har også for flere norske familier innredet hele huset. De fleste oppdragene løper til kunden - ofte en samler - er fornøyd.
Blant de norske kundene finnes det ulike ønsker om hva innrederne trenger hjelp til. En nordmann bosatt i London sparer for eksempel på barokksølv.
- Hvorfor velger disse millionærene å overlate innkjøp av kunst og innredning til dere?
- Markedet for antikviteter er jo mye bedre i Sverige enn i Norge. I Sverige var det jo høykonjunktur for slott og gårder på 1500 og 1600-tallet. Det var mange storsamlere i Sverige på 1800-tallet. Og på 1900-tallet ble det importert store mengder tepper hit til landet. Vi overvåker ulike kunst- og antikvitetsauksjoner i Sverige og i utlandet, gjør verdivurderinger, kjøper og restaurerer dersom det er nødvendig. Mange av markedene er vanskelig å følge på egen hånd. Som privatperson er dette en stor jobb som krever mange kontakter, sier Peter Jordansson. - I tillegg tar vi hånd om objektet, ordner med transport etc.
Lena Nytén og Peter Jordansson understreker at de ikke er kundens smakspoliti. De vil ikke fortelle kunden om gustaviansk er en bedre epoke enn barokken.
- Er det dyrt å kjøpe via dere?
- Ikke nødvendigvis. Det kan ofte hende at vi kommer over en spesiell 1700-tallssofa som er billigere enn å kjøpe en ny. Vi forhandler jo tepper fra 2000 kroner og oppover, sier Jordansson.
Forretningsideen er å hjelpe kundene til å skaffe det rette produktet til lavest mulig pris. De har vært nødt til å lære seg ikke å bli irriterte dersom en kunde tjener millioner på noe som de har kjøpt til vedkommende. Selv lever de av provisjon.
Jordansson & Nytén AB omsetter for mellom 10 og 18 millioner kroner i året. De handler årlig på auksjon for seks-åtte millioner kroner. Det dyreste produktet de har kjøpt hittil er et Isaac Grünewald maleri til 3,2 millioner svenske kroner til en familie som samler på Matisseelever - og et par svenske barokklysestaker i sølv til 1,2 millioner kroner. Det kan også være greit å vite at kvaliteten på gamle møbler frem til 1950-tallet, som kan kjøpes for 5.000-10.000 kroner, kan koste opptil 100.000 kroner å bestille nye i dag.
LEVER AV KUNNSKAP
De har en eksakt og markedsorientert detaljkunnskap som gjør det mulig for kundene å bli rike eller få et hjem innredet av kunst og antikviteter. Ut fra et mylder av tusentals objekter på auksjonene skal de kapre verdifulle gjenstander og gjenstander med stort potensial til alle slags innredningsformål: eldre og moderne kunst, antikke møbler, tepper, speil, lysestaker, klokker, lamper og stadig mer fotokunst.
- Trikset er å kjenne til prisbildet. Auksjonshusene selv savner ofte tilstrekkelig kompetanse og ressurser til å sette en utropspris som er korrekt i forhold til markedsprisen. Noen ganger er vårt beste råd til kunden ikke å kjøpe fordi tidspunktet eller kvaliteten er feil, sier Nytén.
Selve innkjøpene er bare en liten del av arbeidet. For å kunne gjøre en god jobb, må de lese og fordype seg. For kundene kjøper deres kunnskap om hvilke objekt som er tilgjengelige til det spesielle miljøet, hvor man kan kjøpe objektene, hvordan og om de kan renoveres og om det er potensial for en verdiøkning. Mye av tiden går også med til å foredle de fallende verdiene som blir kjøpt inn. Ved hjelp av underleverandører som møbelsnekkere, konservatorer, rammemakere, forgyllere og mange andre blir objektene pusset opp. Ofte koster renoveringsarbeidet mer enn innkjøpet.
- Men i samme øyeblikk det er gjort, kan objektet være verdt mer enn det kostet å kjøpe inn og restaurere til sammen, sier Lena Nytén.
Kundene kommer ofte til Stockholm for å snakke om innredning. Og paret er ofte i London der de har flere kunder. Og kundene kan enten hente sine objekter på Söder i Stockholm, eller de kan få alt levert og ferdig installert i sitt hus uansett om det er i de sveitsiske Alpene eller på øye Mustique i Vestindia. Håndverkerne flys inn fra Stockholm.