Med verden som showrom
SStadig flere norske designere får sine produkter produsert og lansert av utenlandske firmaer. Stadig flere norske designere utdanner seg i utlandet, og blir værende der. Men som oftest er designerne anonyme, selv om produktene er verdenskjente. For ikke alle de store, internasjonale selskapene vil røpe navnene på formgiverne bak produktene,
Mennesker verden over går i klær fra Hennes & Mauritz, sitter i IKEA-stoler og spiser med et IKEA-bestikk. Og ganske mange kjører rundt i en Saab som er designet av en nordmann.
NORSK MAGASINHOLDER
Blant de utvalgte designerne til møbelgiganten IKEA, finner vi ett norsk designnavn. I det svenske varehuset er i dag flere titalls produkter signert norske Per Ivar Ledang (39) som har vært IKEA-designer i seks år. 70 av hans produkter er kommet i produksjon, og er utstilt og solgt i IKEA-varehus i flere verdensdeler. Magasinhylla Skrissel er blant annet hans verk. Det samme er glasskapet Bertby og hattehylla Svaeng, alle kjent fra norske hjem. I dag har den norske designeren eget designbyrå i København der han utvikler møbler og andre produkter som skal pryde hjem i rundt 30 land. Nordmannen tegner det meste; alt fra bestikk, arkitektlamper, barstoler, sofaer til magasinholdere.
I 1989 fant møbelselgeren fra Kristiansand ut at drømmejobben fantes i Sverige. I et brev til IKEA tilbød hans seg å jobbe ulønnet med produktutvikling i et halvt år slik at de kunne bedømme om de ville ha glede av hans arbeidskraft.
- Etter en intervjurunde i landsbyen Älmhult i Sverige fikk jeg jobb som møbelkonstruktør. Selvfølgelig fikk jeg lønn fra første dag, legger han til. Nordmannen avanserte etter to år til produktutvikler. Hans ambisjon var hele tiden å gå i retning av formgivning. Tre år senere fikk han tilbud om ett års designpraksis i København. Der begynte han å tegne produkter på heltid. Hans første møbel var Lobby multimøbel, et møbel man kunne sitte på og oppbevare ting i.
I 1996 fikk han en fast frilanskontrakt med IKEA og etablerte seg med eget designbyråbyrå i København.
Det er IKEA som leverer en bestilling på en vare til Ledang. Og kriteriene er mange: De ønsker for eksempel en spisestuestol i en bestemt prisklasse som skal ligge i en bestemt stilgruppe. Hver 14. dag reiser han til IKEA of Sweden for å ha møter, og han følger sine produkter tett på ferden mot varehusene.
Etter at det foreligger en arbeidstegning, går det slag i slag med møter før Produktrådet skal se om produktet holder mål etter IKEAs kriterier. Etter alt fra et halvt år til to år er produktet i varehuset.
- Hvilke kriterier stiller IKEA til deg?
- Jeg utfører designet etter flere kriterier, blant annet at produktet skal plasseres i en spesiell stilgruppe. Produktet skal ikke bli for dyrt, det skal kunne flatpakkes og transporteres på paller. Og ikke minst skal kunden kunne montere det enkelt på egen hånd. IKEA stiller også krav til at materialene jeg bruker og konstruksjon skal være miljøvennlige og sikre, sier Ledang.
- Hva krever du av IKEA?
- Jeg forventer at de respekterer mitt arbeid og den tiden jeg behøver for hvert oppdrag. Da kan jeg ta stilling til om jeg vil godkjenne endringen eller ikke. Jeg har aldri trukket tilbake et produkt, men jeg har krevd å få navnet mitt fjernet fordi jeg synes at produktet ikke ble slik jeg hadde tenkt meg det.
VERDEN SOM SHOWROM
Per Ivar Ledangs produkter er spredt over hele verden. I Kina, Russland og på Island sitter det folk på hans stoler og spiser med hans bestikk. Det er det han synes er så fascinerende med å jobbe for IKEA.
- Fordi vi er et internasjonalt selskap, er showrommet over hele verden. Det er morsomt når et produkt havner både i private hjem og på offentlige steder sånn som for eksempel magasinstativet. Vitrineskapet mitt ser jeg igjen både i private hjem, i kafeer og hos gullsmeder.
- Hvordan er det å jobbe for et internasjonalt selskap?
- Det føles fint at produktene spres over hele verden til en rimelig penge. Og i et internasjonalt selskap er det rikelig med interne karrieremuligheter. IKEA er et populært firma å jobbe for. Derfor må jeg hele tiden være i forkant og tilby god kvalitet på mitt arbeide, følge trender og holde meg oppdatert på det som skjer i verden.
Pr- og informasjonsjef Camilla Lindemann i IKEA sier at design blir viktigere og viktigere for IKEA.
- Vi blir mer og mer bevisste på å profilere designerne i katalogen og i varehusene. Det er viktig å fronte «hjernene» bak produktene også, sier Lindemann.
SKAPER VERDENSMOTE
Flere hundre tusen kleskjøpere i 14 land møter sommeren i klær som er designet av nordmennene Anne Fagernaes (40) og Frank Remme (27). Begge jobber i Hennes & Mauritz-konsernet. De to er eksklusivt utvalgte designere som er med på å skape mote over hele Europa og i USA. Begge har sin arbeidsplass ved hovedkontoret for alle H & Ms 770 butikker i Stockholm. Herfra sendes det ut trendimpulser til en verden av shoppere uten fete lommebøker. Som designer for Hennes & Mauritz føler Anne Fagernaes at hun har stor påvirkningskraft. Produksjonstempoet er høyt, og hver designer leverer hvert år fra seg mange kolleksjoner med til sammen flere hundre plagg.
Anne Fagernaes er designutdannet i England, og har en fortid som moteskaper for Ricco Vero, Bik Bok og Poco Loco før hun kom gjennom nåløyet til H & M. Hun jobber i dag som arbeidsleder med tre andre designere under seg som alle jobber med klær til trend-delen av Hennes.
Designjobbene i selskapet er svært ettertraktede. Designerstillinger blir aldri utlyst. Det påstås at konsernet kunne ha åpnet et vikarbyrå og formidlet dyktige designere, for ukentlig får designavdelingen flere brev og telefonsamtaler fra unge, lovende som gjerne blir en del av selskapets team på håndplukkede 80 designere.
- Hvilke krav stiller konsernet til sine designere?
- At de har designutdanning, er dyktige og at personen passer inn i teamet, sier informasjonsansvarlig Anna Sandberg i Hennes & Mauritz.
Akkurat nå er begge nordmennene i gang med sommer- og høstkolleksjonen 2003.
- Det aller morsomste med jobben er å se at folk på gata i Oslo, Paris og London går med klærne mine på seg. Det gir inspirasjon å se at kundene liker og bruker det jeg lager, sier Anne Fagernaes.
- Jeg føler at våre plagg dekker nesten alles behov, og jeg liker tanken på at dette ikke er plagg bare for noen få, utvalgte som har råd. Plaggene er ikke statusvare eller one of a kind, det er noe av det jeg liker med å jobbe her.
Frank Remme føler at det er et stort ansvar å designe herreklær for menn i 14 land. Konsernet og ikke minst en variert kundekrets krever sitt.
- Jeg har en stor kundekrets å tenke på. Ikke bare én enkelt person som skal ha et skreddersydd plagg, sier han. I løpet av ett år, er han involvert i nærmere 400 plagg. Frank er opprinnelig fra Stokmarknes, med utdanning fra Milano og Paris. Etter fire år i Frankrike søkte jeg om jobb i Hennes & Mauritz. Jeg ville til et selskap som produserte for massene, sier Frank.
- Hvilke rammer setter H & M for din design?
- Vi har jo vår egen code of conduct. Vi må selvfølgelig alltid tenke på kunden, og plaggene våre skal både være moteriktige og prisgunstige. At plaggene skal brukes av mange, er bare en ekstra utfordring, ikke noe hinder for å være kreativ.
- Går du ofte i selvdesignede klær?
- Nei. Når klærne endelig kommer i butikken, har jeg ofte jobbet med dem i kanskje over ett år. Jeg ser ikke hvor fine de egentlig er før andre har dem på seg, sier Anne Fagernaes. Hun tror at det jobber mange norske designere internasjonalt, men at navnene på designerne sjelden blir markedsført.
Mange nordmenn søker ut for å få nye impulser. Norge blir for smått for dem. Det finnes dessverre ikke ennå et stort nok miljø for designere i Norge.
Om noen av H & M-designerne kunne tenke seg å komme hjem igjen for å jobbe for et norsk selskap?
Nei, egentlig ikke.
FÅR ERFARING
Ålesunderen Einar Hareide, som i 12 år var sjefdesigner hos den svenske bilprodusenten SAAB og to år hos tyske Mercedes, er overbevist om at flere norske industridesignere kommer til å jobbe i internasjonale selskap fordi markedet for industridesign i Norge fremdeles er relativt lite. Internasjonal erfaring blir også sett på som attraktivt her hjemme.
For et par år tilbake vendte sjefdesigneren hjem fra Sverige og startet sitt eget designfirma, Hareide Design Mill i Moss. Hareide er trolig en av Norges mest kjente industridesignere, og i mange år hadde han Saabs fremtid i sine hender. Han har blant annet hatt ansvaret for designen av Saab-modellene 9-3, 9-5 og Saab Cabriolet. Han har også hatt en finger med i spillet på flere Mercedes-modeller som A-klasse, E-klasse og SLK.
- Om det er prestisje i å jobbe i et internasjonalt selskap er nok veldig individuelt, men det gir et viktig perspektiv, og man kan få erfaring som kan være vanskelig å få i mindre selskaper, sier Einar Hareide.