138428646_verkt.jpg

Lederverktøy 2009

Publisert: 21. desember 2009 kl 14.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Her er Linker til de andre lederverktøyene.

Konflikthåndtering

Konflikter som ikke blir løst opptar organisa­sjoner og enkelt­personer i lange tider, ødelegger arbeidsmiljøet og bremser utvikling. Mellomledere, lær dere god konflikthåndtering først som sist, er rådet fra psykolog Vigdis Kjær Galtung.

Konflikter på arbeidsplassen er det naturligste i verden. Har du ikke en konflikt å hanskes med allerede, venter det nok en bak neste kontordør.

En risikosport

På Confex-kurset «Mellomlederen» tok Galtung for seg ulike teknikker som kan benyttes ved konflikter og vanskelige samtaler. Hun holder til daglig til i et psykologfellesskap i Oslo, og arbeidet mest med samlivsproblemer, før ledelse etter hvert ble en del av arbeidsområdet.

- Du sier det ikke er så stor forskjell på parforhold og ansatte i en virksomhet, med hensyn til konflikter?

Saken fortsetter under annonsen

- Nei, vi finner nok en del av de samme mekanismene: Vi er alle ulike og kan aldri forstå hverandre helt og fullt. Ofte er det ikke selve problemet som er det største problemet, men hvordan partene håndterer problemet, altså hvordan de kommuniserer om problemet.

Kommunikasjon kan i høyeste grad være en risikosport, sier hun.

Meklingsmannen

- Som i parforhold kan konflikt på jobben fort ende med at partene går i skyttergraver. Så kommer gjerne kritikk, bebreidelser og motangrep eller tilbaketrekking. Dette fungerer like dårlig på en arbeidsplass som i et samliv. En del av lederrollen er å være mekler og konflikthåndterer. De viktigste verktøyet vil da være gode kommunikasjonsferdigheter.

Det er ingen heksekunst å lære god konflikthåndtering, de fleste kan antakelig få til det. Det er forståelig at mange benytter en ekstern «mekler» i vanskelige saker, men de fleste sakene bør kunne løses internt, av kvalifiserte mellomledere, mener Galtung.

Ulikhetsproblem

- De fleste av oss har lært at konflikter skal tas opp med en gang, før de får utvikle seg?

Saken fortsetter under annonsen

- Det er nok lurt å ikke vente for lenge, men det er ikke nødvendigvis slik at ting må tas opp akkurat når det skjer, som jeg har lest noen steder. Bruk heller litt tid på å tenke gjennom og forberede hvordan dette kan håndteres på en konstruktiv måte. Husk at alle ansatte er forskjellige. Når en konflikt har oppstått, skyldes det at de ulike menneskenes ulike interesser eller oppfatninger har blitt uforenlige. Forskjellen mellom folk har med andre ord blitt «brysom». Det skjer nå og da. Det er helt naturlig, det, fortsetter hun.

Konflikt på alvor

- Du mener det viktigste er først å kunne identifisere konflikter som er på gang, og deretter vise de impliserte at de blir tatt alvorlig?

- Skal mellomleder gjøre jobben sin, må konflikter tas alvorlig og løsningen av dem må tas seriøst. Det betyr igjen å benytte en fremgangsmåte som faktisk kan bidra til at partene løser konflikten, til i vite hvordan man skal opptre, hvilke ord man skal bruke eller avstå fra, hvordan lytte effektivt for å finne elementer som kan gjøre at konflikten kan løses, og så videre. Også leders kroppsholdning, sittestilling, blikkretning, mimikk og mye annet - som bruk av rom og plassering av en selv og partene, vil virke inn. Det er med andre ord en del å ta hensyn til i en konfliktløsningssituasjon, påpeker Galtung, som mener det er bra å få trent seg på nettopp dette.

Les de andre verktøyene her