Latterlig lønnsomt

Publisert: 29. mai 2006 kl 21.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
Elina Krantz har åpenbart funnet løsningen; i 2005 omsatte hennes to selskaper Stand Up Norge og Latter for 71 millioner, og nå styrer hun sitt lille imperium fra et storslagent hjørnekontor på Aker Brygge. Men som de fleste andre startet hun i det små.

- Jeg drev et utested i Bergen, og begynte med stand-up for å trekke folk. Det var en nisje som fremdeles ikke var tatt. Den første komikeren var en gammel klassekamerat, Dagfinn Lyngbø. Han fikk tre øl i honorar. I tillegg fikk han sende rundt hatten så publikum kunne legge i noen slanter. Det meste han fikk på en kveld, var 1200 kroner, ler Krantz.

BEHOV FOR HUMOR
Saken fortsetter under annonsen


Folk liker å le, og den bergenske baren gikk så bra at Krantz vurderte å starte for seg selv. Men da hadde hun allerede blitt kjent blant mange av Oslos komikere, som tryglet Krantz om å starte som agent. Slik ble Stand Up Norge født, som i dag teller 42 komikere.

- Mange håpefulle vil inn i stallen, men jeg tar bare dem som viser at de er gode over tid. Jeg må være sikker på at vi selger morsomme og bra produkter, sier Krantz, og legger til at de færreste når opp.
Saken fortsetter under annonsen

- Å være stand-up komiker er en form for selvpining. Man går inn i en sal hvor man ikke kjenner noen, trår opp på en scene og skal alene få publikum til å le. Det er ekstremt krevende, for usikkerhet synes med en gang. Hos Krantz får komikerne råd til å finne frem til sitt særpreg, og til mange jobber.

- Norske bedrifter er et stort og økende marked. Våre folk spiller rollen som konferansierer eller imitatorer, eller de kjører simpelthen et show. Også skjulte skuespillere er populært, særlig i fusjonsmarkeringer hvor folk ikke kjenner hverandre. Vi tilbyr 10-12 ulike løsninger, tilpasset selskapets økonomi, forklarer Krantz.

Saken fortsetter under annonsen
Det er mange typer humor som slår an, men Krantz mener at Otto Jespersen som vi kjenner ham fra TV ikke egner seg på en scene.

- Det er lov å sparke oppover, men ikke nedover. Når man går over den grensen, mister man sympati og løpet er kjørt. Den effekten kommer mye sterkere frem når folk sitter sammen i en sal, enn når de sitter hjemme foran tv-en.

I fjor besøkte 100.000 mennesker show-stedet Latter. Humor er i vinden. Krantz forklarer det slik:
Saken fortsetter under annonsen


- Alle ukeblader gir oppskriften på detox, og forteller deg at du skal drikke mindre, spise sunnere og stumpe røyken. Da får du et bedre liv. Selv tror jeg at latter er det beste. Det gir folk et pusterom fra det som kanskje er en trist hverdag. Og man føler seg veldig mye bedre etter en god latter.