Kamp om de beste

Publisert: 31. juli 2002 kl 10.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Statoil Detaljhandel har store ambisjoner. Sammen med storeier Ahold/ICA har Statoil kastet seg over det norske dagligvaremarkedet gjennom salg i landets 500 Statoil-bensinstasjoner. Fjorårsomsetningen var 2,6 milliarder kroner i rene dagligvarer og kiosksalg, i år økes sortimentet.
- Til denne satsingen er vi avhengig av en gjeng dyktige medarbeidere. Det bruker vi betydelig ressurser og penger på å få til, sier administrerende direktør Jacob Schram. Siden starten i 1999 har selskapet opplevd en stor grad av gjennomtrekk, i tillegg har det gjennomført en drastisk nedbemanning for å rasjonalisere driften. Nå gjøres det mye for å få de resterende medarbeiderne til å bli.

RENDYRKER MEDARBEIDERE

Selskapet bruker store summer på å utvikle de 130 medarbeiderne bedriften har bruk for. Det skjer først og fremst gjennom en svært aktiv personalavdeling, som blant annet gjennomfører omfattende medarbeidersamtaler flere ganger i året.
- Her er det først og fremst den ansatte som skal få komme med synspunkter på hvordan han eller hun vil utvikle seg, om de for eksempel har lederegenskaper og bør flyttes oppover. Vi bruker mye tid på å finne den rette rollen og det som passer best for den enkeltes egenskaper, sier personalsjef Olav Haraldseid.
Med utgangspunkt i at det i øyeblikket er kamp om arbeidskraften, har Statoil Detaljhandel også laget en hel smørbrødliste med tilbud til de ansatte. Det er alt fra gratis utdanning inntil 40 vekttall, gratis trening på treningssenter, gratis hjemmehjelp til ansatte med småbarn og der begge er i arbeid, hjemmekontor, bonusordning og til gratis iskrem, frukt og kaffe. Siste nytt er gratis hjemme-PC med opplæringsprogram.
Det er personalavdelingen selv som står for utvikling av medarbeiderne. - Vi bruker ikke konsulenter utenfra, vi tror det er viktig at folk som er ansatte i bedriften står for det, sier personalsjef Haraldseid.

ALLE PÅ KLATREKURS

I tillegg bruker Statoil Detaljhandel betydelige summer på samlinger for de ansatte. Samtlige 130 deltar på samlinger fire ganger i året. Da leies det konferansesentre forskjellige steder i landet, for eksempel på en øy i Oslofjorden, der de ansatte deltar på alt fra klatrekurs til rollespill. I tillegg til informasjon om virksomheten, er det fest med innleid underholdning. Briskeby, Are Kalvø og Jo Nesbø har stått på programmet.
- Vi gjør det skikkelig og bruker bra med penger, sier Schram. Noen hundre tusen kroner går med hver gang, men ifølge sjefen får de mye igjen for arrangementene og de er svært populære.
- Det gjør kanskje slikt i stedet for å betale skikkelig lønn ?
- Det tror jeg ikke. En «trainee» får en begynnerlønn på 300.000 kroner, en mellomleder tjener fra 400.000 til 600.000 kroner, sier Haraldseid. Mens bonusen er lik for alle, bygger systemet på individuell avlønning.
Haraldseid mener personalgodene motiverer medarbeiderne til å gjøre sitt beste. - De trives, og da er vi fornøyd når vi vet hvilken kamp det er om de beste, sier han.

HØY MARKEDSVERDI

Markedsansvarlig Eline Gedde-Dahl og innkjøpsansvarlig Annette Riget sier de er svært fornøyd med alle personalgodene. Selv er de særlig begeistret for gratis treningsstudio og gratis frukt og kaffemaskin. - Det er kjempebra. Men vi vet at vi er attraktive på arbeidsmarkedet og at vi kan kreve forskjellige goder, sier de.

Saken fortsetter under annonsen