Johan H. Andresen jr. Valgte seg Rotterdam
Han syntes at en MBA var en meget god og naturlig etterfølger av en Bachelor of Arts, som han tok på amerikanske Dartmouth College. Valget av studiested falt på Rotterdam School of Management, (RSM) i Nederland, et svært internasjonalt lærested. Bare fire prosent av studentene er hollendere.
- Et MBA-studium gir et fundament for å forstå det mest elementære innen økonomi og administrasjon, men som all læring er det viktigste å lære seg å lære, sier Andresen, som til daglig leder et kombinert investerings- og eierselskap, Ferd. Selskapet har fem forretningsområder; Elopak, Ferd Private Equity, Ferd Venture, Ferd Invest og Ferd Eiendom. Mest kjent for folk flest er nok produkter som skismøringen Swix og kartongene vi heller melk og juice fra. Andresen er også stor i fisk, og han besitter fremdeles en betydelig eierandel i tobakksindustrien.
INTERNASJONALT
- RSM har antakeligvis et av de mest internasjonale MBA-program i verden, sier Andresen.
I kullet 2004 er det for eksempel flere fra Asia enn fra Amerika, og flere fra Sør- enn fra Nord-Amerika, samt meget god representasjon fra Sentral- og Øst-Europa.
Andresen sier at det internasjonale miljøet var en av grunnene til at han valgte RSM.
- Undervisningsspråket er engelsk, og det er en befrielse da mange studenter ikke har lyst til å bli tvangsforet med et nytt språk sammen med en MBA, sier Andresen.
Kvinner vil heller ikke føle seg ensomme i den nye RSM-bygningen på campusen et steinkast fra sentrum av storbyen. Hver femte medstudent er kvinne, og det er en høy andel i internasjonalt perspektiv.
Andresen ser på universitetets meget internasjonale studentmiljø som et klart pre. Det samme er lærestedets solide forankring i næringslivet. Blant annet er relasjonene til Unilever og Shell gode.
STERKE SIDER
- Det faglige miljøet er meget godt, spesielt fordi de som underviser ofte har en jobb utenfor skolen og dermed kan se faget i sammenheng med virkeligheten, sier han.
Andresen trekker også frem undervisningsformen som en av de sterke sidene ved hans gamle studiested i Nederland.
- Det er en god miks av gruppeoppgaver (cases) og mindre forelesninger, i motsetning til enten eller, sier han.
Andresen fikk merke den praktiske relevansen allerede i studieperioden:
- Jeg tok et kurs i forhandlinger. Samtidig reiste jeg relativt hyppig til Norge og deltok i reforhandlinger av en avtale. Teknikker fra det kurset betalte hele studiet mange ganger, - for å si det forsiktig.
FANTASTISK
Du kan ta en dobbel master på RSM hvis du vil, MBA (Master of Business Administration) + MBI (Master of Business Informatics). Det koster deg omtrent to måneder lenger studietid. Men hvis du har lyst til å skifte miljø mens du fremdels er under skolens paraply, er uvekslingsprogrammet fantastisk, ifølge Andresen.
- Du kan velge et semester på de beste MBA-programmene hvor som helst i verden, fastslår han.
Du må ha en bachelor eller tilsvarende (dvs. treårig høyere utdannelse) pluss minst tre-fire års arbeidserfaring for å komme inn på MBA-studiet til RSM. Vekten på erfaring er økende fordi en økende del av læringen foregår i interaksjon med andre elever.
- Faktisk legger skolen også vekt på at kandidatene har sans for humor, sier Andresen.
GODT MILJØ
Miljøet er ikke så røft som ved mange andre læresteder for MBA fordi skolen legger vekt på samarbeid, og det er nødvendig fordi man hele tiden jobber med folk med ulik bakgrunn og kultur, mener Andresen.
Nærmiljøet til universitetet, Rotterdam by, ble bombet i grus under 2. verdenskrig, så byen er ikke den mest sjarmerende by i Europa.
- Likevel er den meget hyggelig da det ikke mangler på steder med godt belgisk øl. Dessuten er det meget kort vei til Amsterdam og Utrecht og til resten av Europa for øvrig. I likhet med alle andre steder så er Rotterdam hva man gjør den til, sier Andresen.
Han anbefaler kommende studenter å kjøpe en brukt sykkel i Rotterdam. Bakker er et fremmedord og snø og kuldegrader er sjeldne gjester.
- Byen er en fornøyelse å sykle i, sier han.
NETTVERK
Johan H. Andresen jr. holder fremdeles kontakt med en god del av klassekameratene fra tiden i Rotterdam.
- Vi treffes når vi er i nærheten. Jeg er også gudfar til en gutt som ble født i Rotterdam, mens hans far gikk i min klasse og familiene har tilbrakt en uke hver sommer sammen siden den gang, sier han.
Etter hvert har det også blitt slik i Europa at ethvert universitet med respekt for seg selv, skal ha et nettverksopplegg for sine tidligere studenter (alumni), slik skikken lenge har vært i USA. Andresen mener at alumni-opplegget er godt, men ikke så etablert som ved skoler som har eldre program. Elever som begynner nå vil imidlertid ha den fordel at man umiddelbart er på Internett og kan følge opp alumni-kontakter elektronisk. Det var ikke tilfelle da Andresen gikk der i begynnelsen av nittiårene.
- Når det gjelder bruk av slike nettverk, har vi mye å lære av amerikanere som eksellerer i å utnytte sine kontakter, sier Andresen.
Men ville ikke han selv ha fått et mer relevant nettverk ved å velge et lærested med flere norske studenter?
- Tja, det er ikke godt å si, mener han. - Hvis man vil være sikker på det så får man ta utdannelsen i Norge. Det å dra til utlandet for å omgås nordmenn er å skusle bort en unik mulighet til å lære andre kulturer og tenkemåter. Med referanse til den meget internasjonale student-body, er det her muligheter for å bygge nettverk med folk i land hvor det faktisk er økonomisk vekst! Jeg tok både bachelor-graden og MBA utenfor Norge og sånn sett kunne jeg nok fra et nettverkssynspunkt tatt den første delen i Norge.