Jobben med på ferie gjennom mobil og bredbånd
Over 800.000 nordmenn regner med å måtte jobbe regelmessig eller av og til i ferien sin. Det er i særlig grad de som har tilrettelagt for å kunne gjøre jobben sin fra andre steder enn arbeidsplassen som regner med å måtte jobbe i ferien, viser en undersøkelse utført av InFact for bemanningsselskapet Xtra personell.
I undersøkelsen svarer en av tre at de forventer å jobbe enten regelmessig (10 prosent) eller av og til (23,2 prosent) i ferien sin.
Nye arbeidsformer
- Det er stort søkelys på nye mobile arbeidsformer. Undersøkelsen avslører at det nok er mange mobile bredbånd som vil være i hektisk aktivitet fra hytta i sommer. Ifølge undersøkelsen innebærer arbeidsgivers tilrettelegging for å kunne utføre arbeidet andre steder enn på arbeidsplassen til at svært mange jobber mer enn før, og de som har muligheten til dette også forventer å måtte jobbe i ferien sin, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.
Blant dem som svarer at arbeidsgiver i svært stor grad har tilrettelagt for å utføre arbeidet på andre steder enn arbeidsplassen, sier nesten halvparten (46,8 prosent) at de forventer å måtte jobbe i ferien sin. Blant dem som ikke har en arbeidsgiver som tilrettelegger for dette, svarer 20,1 prosent det samme.
Påvirker familie
I en Fafo-undersøkelse publisert tidligere denne uken kommer det fram at
andelen arbeidstakere med hjemmekontor er doblet siden forrige undersøkelse, fra 2001. 2007-undersøkelsen viser at rundt 30 prosent av arbeidstakerne ofte eller svært ofte må gjøre jobbrelaterte oppgaver som å lese dokumenter og svare på e-post og telefoner når de egentlig har fri. Den samme undersøkelsen viser at en av tre mener dette går ut over deres forhold til familie og venner.
Fafo-forsker Mona Bråten mener dette såkalte grenseløse arbeidslivet er en medvirkende årsak til at så mange mener at jobben går ut over det sosiale livet.
- Når du har en laptop og mobilnett betalt av arbeidsgiveren, gjør nok det at det blir en høyere terskel for å faktisk logge helt ut når du har fri. Teknologien gjør at både kolleger og kunder forventer at du skal være tilgjengelig hele tida, sa Fafo-forskeren tidligere i uka til NTB.