Hver 10. facebooker misbrukt
Ukritisk bruk av sosiale medier fører til at flere opplever at profilen deres misbrukes. Undersøkelser viser at over halvparten av brukere av sosiale nettverk deler risikabel informasjon.
Funnene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av det amerikanske forbrukertidsskriftet Consumer Reports, og viser at nettbrukere ikke hører på advarsler om farer knyttet til sosiale medier.
I undersøkelsen oppgir 56 prosent av respondentene at de deler sensitiv informasjon på nettsamfunnet Facebook.
Administrerende direktør Knut Øyvind Blystad-Dammen i det norske it-sikkerhetsselskapet Protego er ikke overrasket. Han tror bedrifter og privatpersoner i større grad vil utsettes for cyberangrep i årene fremover.
- Facebook og Twitter samler daglig et stort antall millioner av mennesker, og tiltrekker seg derfor en god del kriminelle. Mange er fortsatt ukritiske til hvordan de bruker sosiale medier, og med økt bruk vil vi derfor få stadig mer misbruk, svindel og infiserte maskiner, sier han.
Profesjonelle nettkriminelle
I undersøkelsen svarer 39 prosent at de laster ned og benytter nye applikasjoner på Facebook. Blystad-Dammen mener vi burde være mye mer kritiske til å laste ned denne typen programvare.
- Vi advarer gang på gang om at kan være risikabelt å klikke på applikasjoner du ikke vet er sikre. Dette er i en del tilfeller en kamuflert måte å spre virus, spyware og trojanere, noe du ikke vil ha på PC-en din, understreker han.
Et økende problem er at antall profesjonelle cyberkriminelle vokser i takt med nye brukere av sosiale medier.
- Denne gruppen har penger og kompetanse, og utvikler stadig mer avanserte angrep. Det lages kontinuerlig nye applikasjoner som kartlegger alt du gjør, stjeler informasjon og forplanter seg videre ved å infisere andre brukere, sier Blystad-Dammen.
Lettsindige arbeidsplasser
Protego-sjefen er mest overrasket over hvor mange arbeidsplasser som tillater sine ansatte å laste ned alle slags applikasjoner på selskapets jobbmaskiner.
- De kriminelle vet at brukerne elsker å klikke "aksept" på applikasjoner og lenker. Det mange ikke tenker på, er at man ved å akseptere ofte gir utvikleren tilgang til informasjon som kan brukes til å fange opp betalingstransaksjoner, ID-opplysninger og annen viktig informasjon, advarer Blystad-Dammen.
I tillegg kan maskinen blottstille hele organisasjonen for hackerangrep, og det finnes mange tilfeller der intetanende bedrifter har fått sine servere og datamaskiner brukt som mellomlagringssted for kriminelle aktiviteter.
- Dette kan få alvorlige konsekvenser for bedriften, legger han til.
Slik løser du sikkerhetsproblemet
Blystad-Dammen mener løsningen for arbeidsgiver kan være å avgrense internettilgangen, slik at usikrede områder gjøres utilgjengelige.
- Sikkerhetsråd er i prinsippet enkle å følge, men kan for noen være kompliserte å gjennomføre i praksis, sier han.
Som et resultat av at Facebook flere ganger har høstet skarp kritikk for sine dårlige personvern- og sikkerhetsinnstillinger, er det nå mulig å gå inn og forandre på flere sikkerhetsinnstillinger i egen profil.
- Det har også kommet en funksjon som forteller deg om en applikasjon du ikke har godkjent har fått tilgang til din private informasjon. I tillegg vil jeg anbefale å bruke godkjente sikkerhetsprodukter for sikker surfing, og en programvare for foreldrekontroll, slik at det er mulig å kontrollere barnas internettbruk også, sier Blystad-Dammen