Hva betyr stillingsannonsene?
Å lese bak og mellom linjene kan være en nødvendig egenskap når man skal skjønne hva som står i stillingsannonsene. Mange av formuleringene er intetsigende, og umulig å tolke for søkeren. Og ofte kan den viktigste informasjonen om hva stillingen innebærer og krever av egenskaper være det som ikke står i annonsen.
Språket i stillingsannonsene sier selvfølgelig mye om bransjen. Annonser for stillinger i statsadministrasjonen har et mer formelt språk enn annonser om ledige stillinger i reklame- og IT-bransjen. En formell språkbruk og annonseutforming tyder ofte på at søkeren kan vente seg et mer hierarkisk og mindre fleksibelt arbeidsklima. Nye stillingstitler og spreke annonser kommuniserer det motsatte. Likevel er stillingsannonsene ofte mistenkelig like, og ofte intetsigende. I de mest ekstreme tilfellene vet søkeren nesten ikke hva slags jobb han eller hun har søkt på. Det er ikke bestandig like lett å skjønne hva slags person arbeidsgiveren vil ha, fordi annonsene er «feige» og sier at selskapet er interessert i både-og.
Enkelte selskaper anser seg selv som så attraktive, at de ikke gidder å skrive hva de tilbyr en nyansatt. I stedet beskriver de bare hva de krever av kandidatene.
MÅ HA STOPP-EFFEKT
- Norske stillingsannonser er veldig standardiserte. Åtte av ti er omtrent like i utformingen. Annonsene retter seg mot hjernen, ikke mot hjertet. Utfordringen til norske bedrifter er å formulere kreative stillingsannonser, sier markedssjef Eva Bredesen i nettrekrutteringsselskapet Jobline. Hun sier at stillingsannonser har, på samme måte som en annonse for et produkt eller en tjeneste, et mål - nemlig å selge.
- Salg av et attraktivt arbeidsmiljø, spennende arbeidsoppgaver og en plass der dyktige mennesker utvikler seg og har det moro. Begreper som «dynamisk arbeidsmiljø» og «godt samarbeidsklima» tror ikke arbeidssøkere på. Mindre selskaper har en større utfordring enn store, kjente selskaper. De skal ikke bare selge stillingen. De skal også selge selskapet. Derfor må budskapene være klart og introduksjonen til selskapet innbydende. Det snakkes mye om historiefortelling som en genre innenfor reklame. Jeg har enda til gode å se et selskap fortelle en god historie i en stillingsannonse. Og når så du sist en rund eller trekantet stillingsannonse, spør Eva Bredesen.
Hun mener at Internett er en viktig kanal for å søke etter nye medarbeidere. Likevel er stillingsannonsene i denne kanalen preget av formatet til stillingsannonser i aviser og blader.
- Stillingsannonsen på nettet må ha en stopp-effekt som er enda sterkere enn på papir. Bedriften skal få surferen til å ta hånden bort fra tastaturet, lese, bli fascinert og motivert til å søke på jobben, sier Bredesen.
LATTERLIGE
SITUASJONER
- En stillingsannonse er offentlig tilgjengelig og må derfor kunne tåle å vises frem seks måneder etter at den nye medarbeideren er begynt i jobben. Annonsen må avspeile realitetene og balansere hårfint mellom å markedsføre og være sannferdig, sier hodejeger Lars Esholdt, gründer og partner i firmaet Human Capital Group.
- Hvis en annonse er litt for markedsførende, kan resultatet bli skjebnesvangert og en arbeidstaker kan påberope sig bristende forutsetninger for sitt arbeidsforhold. I Norge er dette en meget kostbar og alvorlig sak. Her er vernet for arbeidstakere sterkt sammenlignet med praktiseringen i for eksempel Danmark. Derfor kan resultatet ofte være at annonsene forsøker å favne bredt uten å være for konkrete. Dette sammen med en ofte mangelfull formuleringsevne fra forfatteren, kan fremkalle morsomme og tidvis latterlige situasjoner.
Esholdt lurer på hva det betyr når det i annonsen står at arbeidstakeren blir del av et «hektisk miljø». - Mener selskapet at det her arbeides det 19 timer i døgnet og at weekend-fri er utopi? Når arbeidstakeren rammes av tretthetssyndromet og sykmeldes så kan jo arbeidsgiveren vise til formuleringen i annonsen, sier han.
«Erfaring en fordel - men ikke betingelse». - Det er et spennende ønske og i hvert fall et vidtfavnende. Alle som er fra 16 til skinndød kan følgelig være søkere.
I en tid med mange interessenter til stillinger vil mange feige personalekonsulenter også kunne gjemme seg bak en tvetydig formulering.
- Annonseformuleringer skyldes følgelig ofte dårlig forfatterskap. En direkte konsekvens av arbeidsmiljølovens tidvis altfor sterke beskyttelse, sier Lars Esholdt.