Høyt nivå
Produsentene og de internasjonale selskapene er hele tiden på jakt etter det geniale, det unike. Sjansen for at utlendingene skal finne det de leter etter blant norske designere og deres produkter, blir stadig større. Det mener informasjonsdirektør Grete Kobro i Norsk Designråd. Hun tror at norske designere kan bli en ettertraktet eksportartikkel i årene fremover.
- Mange norske designere tar utdanningen sin i et annet land. Flere av disse jobber ute før de kommer hjem. De siste årene har det skjedd store endringer. Nå merker vi at norske designere med internasjonal utdanning også ønsker å jobbe med base i Norge. Norske designere holder et meget høyt nivå, og de blir lagt merke til i utlandet, sier Kobro. Hun mener at designere som vil jobbe ute, i større grad enn i dag må synliggjøre seg og være representert på de store designmessene i utlandet. Det er ofte der de blir oppdaget. De må vise verden hva de kan, sier Kobro.
Norsk Designråd har også fått henvendelser fra utenlandske selskap som ønsker norsk designhjelp.
UTENLANDSKE KUNDER
Mens norske designere søker seg til internasjonale selskaper, registrerer også norske selskaper en økt interesse for norsk design fra utlandet. Halvparten av omsetningen til Scandinavian Design Group (SDG) kom i fjor fra kunder utenfor Norge.
- Vårt største marked er uten tvil i Norden. Det gjenspeiler at norske bedrifter naturlig nok ser sitt hjemmemarked som Skandinavia i økende grad. Men vi har også oppdrag i land utenfor Norden. Eksempelvis hadde vi en kunde på Wall Street, Capco, som i 2000 som trengte ny grafisk profil. Selskapet driver med rådgivning til finansielle institusjoner verden over. For dem var Skandinavisk Design et begrep, sier direktør Anne Gro Gulla i SDG. I fjor vant SDG den internasjonale prisen i Merket for God design for Capco-arbeidet.
Gulla tror at vi vil se en økende del norske designere i utenlandske selskaper om kort tid.
- Skandinavisk og norsk design er etterspurt, og veldig mange norske designere studere også i utlandet. 95 prosent av våre ansatte har enten studert eller jobbet i utlandet - eller er fra et annet land.
Forhandler Robert Tandberg i Robert Tandberg møbler AS har ved flere anledninger koblet norske designere med utenlandske produsenter, blant annet i Danmark.
- Foreløpig er det få norske designere som får produsert sin produkter i utlandet i forhold til våre skandinaviske naboer. Det som er viktig med å få produkter produsert i utlandet er at man kommer inn hos de veletablerte som har et stort salgsapparat og sterkt internasjonalt navn, sier Tandberg. Han tror at interessen for å arbeide utenlands er økende, blant annet fordi norske designere har tatt saken i egen hånd og stiller selv ut på internasjonale messer.