138429268_anne_.jpg
Anne Kristin Sydnes, bekrefter at erfaring med håndtering av hest gir svært viktig kunnskap som er relevant i arbeidlivet.

Hestejenter blir gode ledere

Publisert: 14. januar 2010 kl 09.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Mange kvinnelige ledere har drevet med hest som ung.

Intervjuer med kvinner i ledende posisjoner i samfunnet bekrefter at stallmiljøet har utviklet deres lederegenskaper og påvirket deres karrierevalg. I stallen må jentene vise både handlingskraft og ansvarsfølelse. Forskningsresultatene fra denne studien ble presentert i Manimalisrapporten som ble publisert 1. juni.

- Samspillet med hesten og oppgavene i stallen trener jentene i kommunikasjon og det å ta lederrollen. Det skiller ridning fra andre fritidsaktiviteter og utfordrer jentene på områder som er identitetsskapende, sier Anne-Grethe T. Berg, veterinær og talsperson for Manimalis.

Stallen er en arena der jentene møter andre normer enn ellers i samfunnet. Der kreves det annen kompetanse enn utseende og ytre attributter for å oppnå status. Å være en god leder for hesten og et forbilde for de yngre jentene er noe som gir status i stallen.

Studien, utført av Lena Forsberg ved Luleå tekniske universitet, er en etnografisk studie om det sosiale og kulturelle miljøet som stallen utgjør for jenter. Den beskriver stallmiljøets betydning for jenters utvikling av egen kjønnsidentitet. En gruppe jenter ble fulgt i et drøyt år, og data ble innhentet ved hjelp av personlige intervjuer i kombinasjon med observasjoner. I tillegg ble en gruppe voksne kvinner i ulik alder intervjuet om sine erfaringer med å være stalljente og hvordan dette har påvirket deres yrkesvalg.

Kombinasjon av viktige lederegenskaper

Studien viser at ridning gir jenter mulighet til å utvikle en kombinasjon av maskuline og feminine trekk som er ansett som verdifulle i en lederrolle.

Saken fortsetter under annonsen

- Jenter som driver med hest tilegner seg såkalte maskuline personlighetstrekk, det å være selvsikker, ambisiøs og uavhengig. I tillegg utvikles de feminine personlighetstrekkene som går på kommunikasjon, omsorg og samarbeid, sier Berg.

Resultater fra en norsk studie gjennomført ved Tromsø Rideskole i 2003 bekrefter at omgang med hest er med på å trene lederegenskaper hos jenter. I denne studien, som baserer seg på dybdeintervjuer med jenter ved rideskolen, konkluderte man blant annet med at stallmiljøet er en arena der jentene opplever følelse av mestring, lærer å sette grenser og oppdra, se andres behov og tolke ikke-verbale signaler, alle viktige lederegenskaper.

Lærer å samarbeide

Tidligere bistandsminister og nåværende utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes, bekrefter at erfaring med håndtering av hest gir svært viktig kunnskap som er relevant i arbeidlivet. Hun har selv vært aktiv i hestemiljøet store deler av sitt liv. Tålmodighet, omsorg for andre og viktigheten av å følge opp systematisk og konsekvent, er noen av egenskapene man får øvet opp når man omgåes hester.

- I stallen lærer man samarbeid med både dyr og mennesker. Man lærer seg å ta i et tak. I tillegg lærer man seg lagarbeid - det skal et stort og sammensatt team til for å få en stall til å fungere godt, sier hun.