Hernes helseråd: Bøy og tøy

Publisert: 4. september 2002 kl 14.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

De fleste liker å vise sin biceps og triceps – at det ikke bare er fett som dingler rundt skjelettet, men at det faktisk holdes oppe synlig og merkbart av rødt kjøtt, altså av muskler. Muskler styrkes ved bruk - ved å utsette dem for en anstrengelse i yttersonen av det de vanligvis må tåle. Det betyr stort sett å trekke dem sammen under motstand - for eksempel ved å løfte vekter. Muskelarbeid er motkraft ganger arm.

Men det interessante er at de som virkelig er eksperter i å bruke muskler, ikke bare er i stand til å trekke dem sammen, men i å strekke dem ut. For eksempel har en rimelig god sprinter i full fart en steglengde på et par meter. Carl Lewis hadde hele tre. Verdens raskeste sprinter, geparden, har en steglengde på nesten syv. Eksperter øker farten ikke bare ved å bevege bena raskere, men også ved å øke steglengden.

Men for å få det til, må musklene ikke bare kunne trekkes sammen – de må tøyes. Men gjør man det for brått, kan skader oppstå.

Så for ikke å overrumples musklene, må de oppvarmes. Er du en allrounder - og det er du om du ikke driver en spesialsport – begynn rolig, men få med deg alle muskelgrupper. Det som trengs er å utsette dem for litt lett påkjenning, det som gjør at hjertet begynner å slå raskere og kroppstemperaturen går opp. Alt fra lett jogging til svinging av armene og bøying av knærne kan gjøre nytten - men alle må med.

Når alt er varmt, kan du begynne strekk og tøy. Det enkleste er å starte nedenfra, med akilles, leggmusklene foran og bak, lår foran og bak og på innsiden, hofter, og videre oppover til rygg, bryst, skuldre og nakke. Ikke glem ryggen ved å vri overkroppen.

Begynn med statisk strekking - ikke brå tøyning av uforberedte sener og muskler.

Selvsagt gjelder det å holde tanken elastisk og organisasjonen fleksibel. Men skal du klare det, må du være smidig i din egen kropp.

Saken fortsetter under annonsen