Gutten på strømbørsen
HØYSPENT BØRS
For vel halvannet år siden ble Orkla Enskilda Securities invitert til å være med i en «beauty contest» hos Nord Pool ASA, som var i markedet for å kjøpe dyre råd.
Meglerhuset vant anbudskonkurransen, og ass. direktør og partner Erik F. Villum tok hånd om Nord Pool som kunde.
Og rådene kan ikke ha vært så hakkende gærne, sett fra Nord Pools side. Over en kopp kaffe meldte Nord Pools adm. direktør Torger Lien at de var ute etter en person av Villums kaliber til å overta ansvaret for Nord Pools finansielle marked med futures, terminkontrakter og opsjoner knyttet til kraft.
Nord Pool hadde allerede sendt hodejegeren Per Inge Hjertaker ut i felten. Villum kom sent inn i prosessen, men fikk jobben.
Villum rykket inn i Nord Pools toppledelse 5. august i år, og begrunner sin interesse for elbørsen slik: - Nord Pool er en norskbasert nordisk aktør med stort internasjonalt potensial. Det er verdens ledende varebørs for kraftkontrakter.
Overgangen fra meglerkarusellen til elbørsen betyr etter alt å dømme mindre i lønningsposen. - Jeg gikk ikke akkurat opp i lønn, nei. Etter 10 morsomme år som konsulent og rådgiver var jeg kommet til et veivalg. Jeg følte at jeg kunne lære mer og ha det vel så gøy i et mer «industrielt» miljø.
LANDSBYGDA I WALES
Erik Villum vokste opp i Larvik, og fikk tidlig lyst til å reise ut.
Han tok sin artium på Atlantic College ute på landsbygda i Wales, et sted der det etter sigende bor flere sauer enn folk.
Skolen ble etablert tidlig på 1960-tallet som et fredsskapende prosjekt. «Skal vi unngå krig og konflikter, må unge mennesker fra hele verden komme sammen», er en av grunntankene.
Villum bodde på firemannsrom sammen med en japaner, en namibier og en øyboer fra Guernsey, og fulgte undervisningen i et gammelt, og iskaldt steinslott fra 1200-tallet.
- Faglig sett var det utrolig inspirerende. Atlantic College er en virkelig internasjonal skole, og du blir tvunget til å finne ut av hvem du er og hvor du kommer fra.
Som Collegestudent i Wales har Villum også tjenestegjort i den lokale kystvakt og redningstjenesten, som elevene ved Atlantic College opererte.
VEIVALGET
I 1985 fikk Villum sin International Baccalaureate fra Atlantic College. Han reiste fra firemannsrommet i Wales til et firmannsrom i det norske forsvar på Porsangermoen i Finnmark.
Han funderte over hva han skulle studere videre, og led valgets kval mellom økonomi, politisk filosofi i England eller også jusstudiet.
Erik Villum ble født inn i en juristfamilie, der både far, to brødre og en onkel har gjort jurister av seg.
- Jeg følte nok et visst press i retning av jusen. Men det var nok mer selvopplevd enn reelt, mener Villum i dag. Det var i hvert fall ingen der hjemme som la ned veto da han valgte seg økonomi og Norges Handelshøyskole i Bergen.
Etter halvannet år på Handelshøyskolen følte Villum behov for et klimaskifte, og tok grunnfag i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
- Krysningen mellom økonomi og politikk er spennende. I Norge er det en ubetinget fordel å ha en forståelse for politikk i tillegg til økonomi.
Villum fullførte siviløkonomutdanningen, og skrev sin avhandling med den sexy tittelen «Momenter ved det norske aksjemarkedet 1980-1990».
KOFFERTBÆRER
Da Erik Villum i 1990 forlot Sandviken i Bergen med kurs for norsk næringsliv, var det tynt med jobber. Med noen få unntak, spesielt i revisjon, var det jobbtørke i fedrelandet. Ikke så for Villum.
Han fikk to jobbtilbud, et fra EFTA-hovedkvarteret i Genève og et fra det anerkjente konsulentfirmaet BCG (Boston Consulting Group). Og fikk i pose og sekk. Han takket ja til EFTA-engasjementet, og fikk også en såkalt deferred entry, utsatt inntreden i BCG.
I Genève var Villum assistent for sjefforhandleren på finans og telekom-sektoren under EØS-forhandlingene mellom EFTA og EU. Villum observerte forhandlingene på nært hold, og fikk lov til å bære dokumenter og kofferter for de store eurokratgutta.
Etter hvert oppdaget forhandlerne at Villums bærbare PC var utstyrt med regneark, og han kunne gjøre nytte for seg som en kjapp regnemester på bakerste benk.
På slutten av engasjementet, ble Villum tilbudt fortsatt jobb i Genève. Lønnen var bra, men møtene fryktelig lange. - Jeg så at jeg måtte ha noe mer håndfast å drive med.
I BCGS TJENESTE
Erik Villum benyttet seg av sin opsjon til å gå inn i BCGs tjeneste ved selskapets Stockholms-kontor. - Det var litt kult. BCG er flinke til å selge seg. BCG gir deg en bred eksponering, og du blir kjent med en rekke forskjellige industrier. Du blir tidlig kastet ut på dypt vann, og får en jobb med internasjonal vinkling, sier Villum.
Med base i Stockholm deltok Villum også på prosjekter i Tyskland, Finland og Norge. Etter noen års konsulentpraksis fikk Villum tilbud om å fylle på med en MBA-utdanning ved anerkjente INSEAD utenfor Paris, betalt av arbeidsgiver BCG. Da måtte han binde seg til to års BCG-tjeneste etter studiene.
INSEAD er kjent for et tøft og arbeidskrevende MBA-program, men akkurat det er ikke noen overgang for en BCG-rekrutt.
På INSEAD fordypet Villum seg i finans og asiatisk økonomi. Etter at MBAen var i boks la Villum ut på en studietur til ASIA med fokus på pengestrømmer fra investorer i Taiwan og Hongkong til etableringer i Vietnam og Kina.
Etter INSEAD fant Villum og kona Tiril, som han hadde truffet på lesesalen i Bergen, ut at det var på tide å reise hjem igjen, og etablere seg i Norge.
FINANS OG BØRS
Erik Villum flyttet tilbake til Norge og Oslo, og dag- og ukependlet til Stockholm og ellers der BCGs prosjekter måtte føre ham. Han var også med på å dra i gang et eget BCG-kontor i Karl Johans gate i Oslo.
Men etter pliktårene i BCG skiftet Villum beite. Han tok initiativ til et møte med Bjørge Gretland og Petter Bakken som i 1996 var «hot shots» i Orkla Finans (som senere er blitt til Orkla Enskilda Securities).
- Orkla finans var et sted med bra standing, masse oppdrag og posisjoner. Og så fant vi tonen. Det var spikeren rett på hodet.
Erik Villum gikk gradene i Orkla Finans, og ble tatt opp i meglerforetakets «indre selskap», partnerklubben. Han har vært med på mye av det som har rørt seg i det norske næringslivslandskapet de siste årene, enten det har vært snakk om oppkjøp, fusjoner eller børsintroduksjoner.
Orkla Enskilda var også med på å introdusere Oslo Børs ASA for aksjemarkedet, og det ga en mersmak til å se på andre typer børser. Det var da Villum kom i kontakt med Nord Pool ASA. Først som ekstern rådgiver, og nå altså som nyansatt leder av selskapets finansielle markedsplass.
Erik Foyn Villum
Direktør og leder for finansiell handel i Nord Pool ASA.
Født: 17. februar 1966 i Oslo. Vokste opp i Larvik.
Utdanning: MBA (Master of Business Administration) fra INSEAD, Fontainebleau utenfor Paris, 1994. Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, 1990.
Fritid: Padler og dykker med utgangspunkt i hytte i Nevlunghavn. Går og står på ski. Trener på SATS. Leser. Interessert i kunst og teater. Pusler med halvparten av en tomannsbolig fra 1923, med originalt bad og kjøkken fra 20-tallet(!).
Sivil status: Gift med Tiril, ingen barn.
Aktuell: Nyansatt direktør for finansiell handel i Nord Pool ASA, den nordiske elektrisitetsbørsen.