Gudmunds helseråd: What - me worry?

Publisert: 20. september 2002 kl 11.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Det sier ikke så mye, siden det første tilfelle ble oppdaget først i 1999. Det første året var tilfellene begrenset til New York og statene rundt. Året etter spredte infeksjonene seg mot nord, sør og vest. Foreløpig er Rocky Mountains en barriere, men California står for fall.

Viruset spres av mygg, og kan infisere fugler, som står for mye av langtransporten. Men det kan også infisere andre dyr – og altså mennesker. Ved slutten av august 2002 er om lag 400 tilfeller registrert. Antallet døde er 18. Symptomene kan ligne på influensa, og den store faren er at man kan få en form for hjernebetennelse. Spredningen har skapt stor medieomtale og mye frykt.

Det er all grunn til å være oppmerksom når sykdommer spres til nye områder (HIV/AIDS er et viktig eksempel, det er nå om lag 60 millioner som er infisert og en tredjedel av dem alt er døde). Men hvor engstelig skal man være for Vest-Nile-viruset?

De fleste som blir infisert, har enten ingen eller bare milde symptomer. Sykdom som følge av infeksjonen er altså liten, selv i områder der viruset finnes. Men folk er altså redde.

Derfor kan det være opplysende å minne om at de årlige influensaepidemiene infiserer mellom 10 og 20 prosent av befolkningen. I USA er det årlig knyttet om lag 20.000 dødsfall og 114.000 innleggelser på sykehus til influensa. Faren ved influensa er altså 1000 ganger større enn Nile-viruset.

Så når man skal vurdere risiko, er det nødvendig å bevare sansen for proporsjoner. For det ukjente virker skumlere enn det vi kjenner fra før.

Saken fortsetter under annonsen