Gudmunds helseråd: Helkorn

Publisert: 2. mai 2002 kl 14.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Helseråd består gjerne i å fortelle folk at de ikke bør gjøre det de har lyst til, enten det er å spise store biffer, lempe på med iskrem, skjenke seg et glass for mye eller bli med noen på rommet. Da kan det til avveksling være verd å fortelle om noe som stort sett er bare bra.

Mennesket er en «omnivore» – en alteter. Vi kan spise både kjøtt og erter, flesk og salat. Hjørnetennene illustrerer at det er litt av kjøttetende villdyr i oss. De flate jekslene viser at vi har noe til felles med drøvtyggerne.

Det ideelle ville være å finne en mattype som både bidrar til å redusere sjansen for hjertesykdom, minke risikoen for diabetes, som kan redusere kolesterol og blodtrykk, holde vekten i sjakk og virke mot fettholdig kosthold.

Den gode nyheten er at dette universalmiddel finnes: i helkorn. Helkorn er rikt på både mineraler og vitaminer, fiber og jafett.

Og det er ikke nødvendig med svære endringer av spisevaner. For korn er av mange slag og de finnes i ulike matvarer, fra havregryn til grovbakst, frokostblandinger og joghurtfyll.

Rådet er derfor like enkelt å gi som å følge: Knask i vei!

Saken fortsetter under annonsen