Gudmunds helseråd: Bestemor visste bedre
Historien om det 20. århundre er historien om bedre helse og lengre liv. En hovedgrunn er at færre dør av infeksjoner. Nå for tiden holder vi oss gjerne til den tanke at hvis vi blir smittet, er det gjerne av andre, for eksempel direkte via hoste eller indirekte via insektbitt.
Det som er lett å overse, er at vi ofte smitter oss selv, fordi vi ikke gjør det vi lærte som barn. Da sa både mor og bestemor at vi måtte vaske hendene, godt og ofte. For hendene er håndlangere av både bakterier og virus. Via hendene kan du derfor få for eksempel både influensa og forkjølelse, salmonella og hepatitt A.
Et av de viktigste midler til å begrense smitte er derfor noe så enkelt som å vaske hendene. Det bør du gjøre etter bruk av toalett, før og etter at du lager mat, berører kjøtt, kylling eller fisk, etter at du har besøkt syke, etter at du har vært sammen med mange mennesker, eller har kastet søppel. Ikke minst bør du gjøre det i land med varmt klima
En viktig del av oppdragelsen er derfor å lære ungene å vaske hendene grundig med såpe, under rennende varmt vann. Men ikke bare unger trenger å vaske hendene bedre det samme gjør helsepersonell. Mange mener at hygienen på våre sykehus har forfalt. Det skjer faktisk ikke så sjelden at helsepersonell sprer sykdommer til sine pasienter på grunn av dårlig håndvask.
Den klassiske demonstrasjon ble gjort av Ignaz Semmelweiss. Han viste i 1847 at fødselsleger som ikke vasket hendene spredte barselfeber mellom kvinner. Påvisningen førte i første omgang til at han mistet jobben. Men etter noen tid ble lærdommene trukket og spredt.
Våre bestemødre kjente dem godt. Derfor ble de blant det 20. århundres viktigste helsearbeidere.