Første masters underveis
Handelshøyskolen BI leder foreløpig kappløpet om å komme i gang med omleggingen. I høst ble det tatt opp 270 masterstudenter, for øvrig etter en rekrutteringssvikt på ti prosent til økonomiske fag.
Norges Handelshøyskole i Bergen tar opp sin første masterstudenter etter nyordningen neste år. De som ble tatt opp i høst vil også kunne kalle seg masters når de blir ferdige, men studiet vil ha en annen profil enn nykommeren.
- Omleggingen er nok noe enklere hos oss, som fra før har hatt en tre-årig bachelor-utdanning, sier førsteamanuensis Ragnhild Kvålshaugen som leder masterprogrammet ved BI.
Største utfordring, forteller hennes kollega professor Geir Gripsrud, er samordning av en femårig utdanning for sivilmarkedsførere med en tilsvarende fireårig utdanning for siviløkonomer.
- Det er to forskjellige løp som vi må samordne til ett. Men det blir ikke veldige vesensforskjeller hos oss etter omleggingen, sier Gripsrud som er ansvarlig for bachelor-utdanningen ved BI.
Strukturell samordning
Parallelt med andre norske høyere utdanninger går økonomi- og revisorstudiene gjennom sin mest omfattende omlegging siden statsråd Gudmund Hernes (Ap) på 1990-tallet tok initiativet til og etablerte Norges-nettet.
Fra et utdanningssystem for økonomer bygd over tradisjonelle europeiske modeller, kombinert med elementer fra amerikanske business-schools, skal vi få en mer enhetlig udanning basert på anglo-amerikanske modeller.
Reformen har bakgrunn i Bologna-erklæringen fra 1999 - et utspill fra europeiske utdanningsministrer for å strukturell samkjøre høyere utdanning i Europa.
Stortinget vedtok en norsk variant - kvalitetsreformen - i fjor. Den har blitt en fanesak for statsråd Kristin Clemet (H). Det innføres et felles karaktersystem fra A (fremragende) til F (ikke bestått).
Kvaliteten og grunnlaget for karakterbedømming vil imidlertid fortsatt kunne variere i og mellom land.
- Vi vil aldri få en ensartet kvalitetsbedømming, sier assisterende direktør Kurt Petersen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.
Stortinget opphevet siviløkonomene lovbeskyttede yrkesstatus i fjor. Ingen Økonomisk Rapport har snakket med tror at siviløkonomene vil miste status etter hvert som vi får flere mastere.
- Diplomet har en markedsverdi i seg selv, sier Kvålshaugen.
Ingen revolusjon
Endringen er, i følge Petersen ved NHH, lite kjent i næringslivet. Konsekvensene blir imidlertid ikke revolusjonerende.
- Vi får et større antall kandidater med en noe lengre utdanning enn dagens siviløkonomer, sier Petersen.
Det nye studieopplegget bygger på en tre-årig bachelorgrad, som kan videreføres med en to-årig mastergrad.
Det er ikke noe i veien for å hoppe av studiet etter en bachelor. De fleste som hopper av på dette nivået, vil antakelig kombinere med andre fag.
Reformen kan føre til at vi får flere humanister, sosiologer, realister, ingeniører, statsvitere og andre faggrupper med økonomisk kompetanse - noe som er et absolutt pre for næringslivet.
Flere med høyere utdanning
Petersen regner med at 90 prosent av studentene som tar en bachelor-grad ved BI, NHH eller en av landets høyskoler vil fortsette med en mastergrad i Norge eller i utlandet.
Det viser erfaring fra Danmark, som har hatt den nye europeiske modellen i mange år.
Kandidatene vil gjennomgående få lengre utdanning og en bredere og dypere økonomisk kompetanse som følge av reformen, ifølge Petersen.
- Vi får endelig håpe at grunnutdanningen blir bedre. Studentene får mer dybdekunnskaper og blir mer spesialiserte, for eksempel i finans med flere kurs og mer utfyllende oppgaver, sier Kvålshaugen ved BI.
Kandidatene forsvinner
I dag har NHH en fire-årig siviløkonomutdanning. I tillegg kommer en to-årig spesialistutdanning cand.merc. (bedriføkonomisk analyse og administrative fag) og cand.oceon. (samfunnnsøkonomi). De faller ut.
Tradisjonelt har de aller fleste tatt den fire-årige utdanningen, ca. 370 studenter hvert år. Mellom 25 eller 30 studenter har hvert år fortsatt med kandidatutdanningen. Ti eller elleve forskerstudenter tar doktorgraden hvert år.
Ved BI uteksaminerer de rundt 300 siviløkonomer i året med en fireårig utdannelse, i tillegg til diplomøkonomer og markedsførere med en tre-årig «bachelorutdanning».
- Det blir langt flere med en femårig utdanning enn de som har en seksårig utdanning i dag, sier Petersen ved NHH.
Kvalitetsreformen har ikke vært spesielt kontroversiell når det gjelder økonomiske fag. Kvålshaugen trekker kun opp praktiske ulemper i forbindelse med overgangsperioden frem til 2006.
NHH ønsket seg en ordning med fire pluss ett år, isteden for de tre pluss to årene det har endt opp med. Mellom det fjerde og det femte året ville NHH legge inn etter flere praksis-år.
- Vi mener at utdanningen ville ble bedre med en lang praksisperiode, men dette har langt fra vært noe absolutt krav fra vår side, sier Petersen.
De som i dag er tatt opp i fireårig utdanning, vil få anledning til å tilpasse seg et fem-årig hvis de vil.
Dybdestudier i utlandet
Både representanten for BI og for NHH mener at norsk økonomi-utdanning blir bedre. Ved NHH regner de med at flere studenter på høyere nivå vil reise utenlands for å ta supplerende fag.
I dag er det mer vanlig at studentene reiser ut på grunn-nivå for å tilegne seg generell kompetanse som de også ville kunnet finne i Norge. Det oppfatter representanter for institusjonene som mindre fruktbart.
- Det er bedre å reise ut senere for å tilegne seg spesialkompetanse de ellers ikke ville finne i Norge, sier Petersen.
Norge får et studieopplegg med internasjonalt felles og dermed gjenkjennelige grader. De er lette å kommunisere og enkle å innpasse i andre lands studiesystemer.
Fra neste år vil NHH ta opp sine første masterstudenter i økonomi og administrasjon. Noe engelsk kandidatnavn er fortsatt ikke bestemt, men det kan bli master of science in business.
NHH holder på å legge siste hånd på utforming av studieretninger- og planer. De skal vedtas av styret 16. oktober.
Sannsynligvis ender de opp med syv til ni profiler, blant annet i økonomisk styring, strategisk ledelse, international business, økonomisk politikk og fagspråklig kommunikasjon.
I høst tok NHH opp 450 bachelorstudenter. Samtidig tok de opp ett hundre studenter til omdøpte kandidatutdanninger i bedriftsøkonomisk analyse, samfunnsøkonomi og strategi og ledelse. Ordningen er ikke helt på plass før neste år.
Den nye studieordningen vil være implementert fra 2004. Ved BI har de allerede etablert ti fagområder. De siste siviløkonomer med fire-årig utdanning går ut i 2006.
Revisor litt etter
Det vil ennå gå noen år før det høyere revisorstudiet gjøres om til et masterstudium. Årsaken er at det fortsatt strides om hvilke tilspasninger som er nødvendig. Det sees imidlertid ikke på som noe problem.
- Vi regner med å ha en mastergrad på plass om to eller tre år. Vi har ingen krav mot oss, og dermed heller ingen hast, sier studierektor og fagansvarlig Tor S. Kildal ved Handelshøyskolen BI i Sandvik.
Norsk og nordisk revisorutdanning er i dag todelt. Det tar tre år å bli registrert revisor. En registrert revisor, rundt 4.500 i Norge, har ikke rett til å være ansvarlig revisor.
Seks regionale høyskoler foruten BI og Norges Handelshøyskole gir denne utdanningen, som i fremtiden blir omdannet til en bachelor-grad.
De statsautoriserte består
Den høyere revisorutdanningen er i dag to-årig med opptak av studenter blant ferdige jurister, siviløkonomer, samfunnsøkonomer og registrerte revisorer.
Av kullene - rundt 50 ved BI og 100 ved NHH - oppnår kun 40 prosent laud. Disse blir statsautoriserte revisorer med bevilgning fra Kredittilsynet. Av dem er det rundt 1.300 i Norge.
- Sammen med de andre nordiske land er vi enestående i verden med å ha så strenge krav for å bli ansvarlig revisor, sier Kildal.
Han karakteriserer eksamenen som Norges mest krevende med en strykprosent som i realiteten ligger på 40 prosent.
Statsautoriserte revisorer må fortsatt ha karakteren laud eller bedre etter omleggingen til master. Kildal regner med at flere land vil etablere en tilsvarende ordning med statsautoriserte og bedre utdannede revisorer
2. juli i fjor fastsatte Utdannings- og forskningsdepartementet forskrifter for den nye bachelor- og mastergraden som nå innføres (økonomer).
Utdanningen får tre nivåer med tre nye titler:
Bachelorgrad: tre årig grunnstudium
Mastergrad: to årig påbygging
Doktorgrad (ph.d): tre år
Det innføres seks karakternivåer, hvor tall erstattes av bokstaver
A: Fremragende
B: Meget god
C: God
D: Nokså god
E: Tilstrekkelig
F: Ikke bestått
Vekttall erstattes av studiepoeng
Krav til mastergrad: 120 studiepoeng
Mastergrad bygger på bachelor-grad, candmag-grad eller annen tre-årig grunnutdanning
Det blir bedre muligheter til å studere i utlandet (sammenlignbare studier og karaktersystem