138430216_istoc.jpg

Forsiktige optimister

Publisert: 28. januar 2010 kl 09.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

De varsler bemanningsvekst. Likevel skal et solid flertall fortsette å kutte kostnader i år, og det de frykter mest av alt er en vedvarende lavkonjunktur. Dét viser PricewaterhouseCoopers (PwC) topplederundersøkelse som ble offentlig gjort på World Economic Forum denne uken.

Undersøkelsen avdekker at finanskrisen kom overraskende på verdens toppledere. På grunn av svakheter i risikostyringen fikk krisen større konsekvenser enn nødvendig. De tror at en ny opptur står for døren, men denne gang er man imidlertid mer forsiktig og beredt på de farene som lurer.

- Toppledernes prognoser bærer preg av at de har fått en ny og sunnere innstilling til den risiko som alltid er forbundet med forretningsvirksomhet. Majoriteten tror at omslaget kommer i år, men samtidig er en forlenget nedgangsperiode det man frykter mest, sier adm. direktør Knut Grotli i PwC Norge i en pressemelding.

Forsiktigheten råder: Sju av ti sier de vil fortsette å kutte kostnader i året som kommer, og de har større tro på vekst i sine nåværende markeder enn gjennom produktutvikling, ekspansjon i nye markeder og fusjoner og oppkjøp.

Lederne i vår del av verden er de mest nøkterne optimistene: 37 prosent av europeiske toppledere tror vi de må vente til 2011 på oppgangen i eget lands økonomi, mens tilsvarende tall er 15 prosent blant asiatiske sjefer. Europeiske sjefer har også lavere tiltro til omsetningsvekst i eget selskap enn andre steder i verden, og prognosene for sysselsetting i eget selskap er betydelig lavere enn i for eksempel Brasil, Kina og India. Samtidig frykter europeiske ledere mindre enn andre, noe som sannsynligvis gjenspeiler stabile økonomier og solide styresett.

Én av lærdommene etter finanskrisen var at mange bedrifter hadde for høy gjeld i forhold til egenkapital. Da etterspørselen falt og lån skulle nedbetales befant mange seg i en likviditetskrise som tvang fram kostnads- og bemanningskutt.

Undersøkelsen er gjennomført blant 1198 ledere i til sammen 52 land, herunder Norge.

Saken fortsetter under annonsen