Forsikring i utlandet
Nordmenn som arbeider i utlandet må tenke på flere ting enn å finne spennende arbeid. Det er mange ting som kan skje, og som kanskje krever en ekstra forsikring via et privat forsikringsselskap eller at arbeidsgiver forsikrer arbeidstakeren gjennom Folketrygdkontoret For Utenlandssaker (FFU).
Skulle du bli rammet av en alvorlig ulykke, bli ufør eller plutselig stå uten arbeid ved hjemkomsten til Norge, kan det oppstå økonomiske vanskeligheter. Om man på forhånd vet at oppholdet i utlandet vil vare kortere enn ett år, og at vedkommende lønnes fra Norge, er det ikke nødvendig å melde vedkommende ut av Folketrygden.
INNTIL FEM ÅR
- Dersom utenlandsoppholdet varer inntil fem år, skal arbeidstaker meldes ut av Folketrygden. Da er det «tap» av ytelser i Folketrygden som det er nødvendig å dekke opp for, pluss karenstid, sier avdelingsdirektør Einar Akselsen i Gjensidige NOR. Han sier at den utstasjonerte fortsatt kan være medlem i bedriftens Kollektive Pensjonsordning i inntil fem år.
- Bedriften kan, når en ansatt skal jobbe ute mellom ett og fem år, søke FFU om et frivillig medlemskap i Folketrygden for å hindre tap av ytelser som kan oppstå, sier Akselsen. Han legger til at dette er kostbart, ca. 35 prosent av brutto inntekt dersom man er utstasjonert i et ikke-konvensjonsland. En slik ordning dekker da både helsedelen og pensjonsdelen av Folketrygden for den som jobber ute og vedkommendes familie.
Mange bedrifter synes at en slik ordning er dyr, og etablerer en forsikringsordning i et forsikringsselskap for å dekke de tap som måtte oppstå. Det kan blant annet løses ved at bedriften lager en avtale med arbeidstakeren der lønn og forsikringer fremkommer, samt hvordan tapte ytelser i folketrygden løses (både for den ansatte og ektefellen).
- Dersom bedriften velger denne ordningen, kommer vedkommende tilbake til Norge og blir fullt medlem av Folketrygden igjen. Men man har en karensperiode på tre år da forsikringspremien må betales etter hjemkomst, sier Einar Akselsen. Sistnevnte ordning dekker for eksempel ikke arbeidsløshet og attføring, i motsetning til FFU.
MER ENN FEM ÅR
Jobber man i utlandet i mer enn fem år sammenlagt, faller retten til uførepensjon og etterlattepensjon fra Folketrygden bort og man må meldes ut av den kollektive pensjonsordningen i bedriften. Tap i Folketrygden og tap i den kollektive pensjonsordningen dekkes via et Off-Shore selskap som tilbyr løsninger for den som jobber i utlandet. Dersom man flytter tilbake til Norge opparbeides ikke retten til pensjon før etter tre år.
- Det er viktig å finne ut hva slags policy arbeidsgiver har fordi det varierer veldig fra bedrift til bedrift. Sjekk også om arbeidsgiver dekker ektefellens tap av pensjonspoeng dersom han eller hun skal være med til utlandet uten å ha fast arbeid der, sier Akselsen.