Forretningsidé: Kreativitet

Publisert: 30. juli 2002 kl 11.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

De to gründerne er i gang med å fylle opp kundelisten på sitt alternative treningssenter, Kreativitetshuset Konkret på Grünerløkka i Oslo. Huset skal, ifølge planen, bli møteplass for travle og kreative urbane sjeler med liten plass til egne aktivitetsrom hjemme i sine egne leiligheter. Og konseptet skal ifølge de to ivrige kvinnene realiseres over hele Skandinavia.
TRENER TOPPEN
I det drøyt 500 kvadratmeter store og luftige lokalet finnes egne rom med blant annet sløydbenk, tegnebord, dreieskiver for keramikk, datamaskiner og designprogrammer. I stedet for å svette på spinningsykler eller sparke i lufta kickpulstimer på vanlige treningsstudioer, kan medlemmene her male sine egne bilder eller lage sin egen keramikk, scanne bilder av kunsten inn på data - og for eksempel selge det via egen hjemmeside, eller maile bildene til venner. På treskjærerrommet kan man snekre sine egne rammer til bildene, eller skjære ut mønster i tre.

Konkret tilbyr et medlemskonsept, omtrent som på treningssenteret SATS, men er ellers svært forskjellig. Treningsapparatene er byttet ut med dreieskiver, staffelier og tegneprogrammer. På SATS blir man sprek, her er tanken at man skal bli kreativ. Her trener man ikke kroppen, men toppen. Medlemmene betaler en månedlig avgift som varierer fra noen hundrelapper til over tusen kroner avhengig av om når på døgnet de ønsker tilgang til lokalene, og om de ønsker å bruke avanserte dataprogram eller ikke.
MÅ HA 200 MEDLEMMER
For å få hjulene til å gå rundt, trenger gründerne mellom 200 og 400 betalende medlemmer før sommerferien. Og innen et par år håper gründerne Eldri Dahlen og Vibeke Jensen å ha åpnet flere titall franchiseavdelinger av Kreativitetshuset Konkret. Og de tenker utover Norges grenser.

- Storbyer i andre skandinaviske land er aktuelle steder å etablere seg. Men i første omgang skal vi få dette kreativitetshuset til å gå i balanse. Deretter håper vi at investorene melder seg, sier Eldri entusiastisk.

Bedriftsfilosofien kan oppsummeres i én setning, og den er det første medlemmene møter når de kommer til resepsjonen: «Konkretiser dine dtanker og ideer i form og farge på papir, lerret, i leire, tre eller i den digitale verden.»

- Medlemmene kan bruke oss så mye de ønsker, hele dagen. To kvelder i uka tilbyr vi dem veiledning fra en kunstmaler, en keramiker, en treskjærer og en dataekspert. Det blir som et slags kurs hvis man møter opp disse kveldene, sier Vibeke. I tillegg rommer huset en kafé, et barnerom og et stille rom med bøker til å finne inspirasjon i.
NYTT I NORGE
Tilbudet om et senter der man betaler en månedsavgift og får lov til å utfolde seg kreativt, er ny i Norge. De to gründerne kjenner heller ikke til lignende konsepter i utlandet. I etterkant har de to møtt mange som synes idéen er så god at de er sinte fordi de ikke kom på den selv.

Eldri og Vibeke fikk idéen til et kreativt treningssenter hver for seg. For ett år siden møttes de for første gang gjennom Kompetansesenteret for idé- og forretningsutvikling i Oslo der de begge hadde gjennomført et etablererkurs. En veileder førte dem sammen fordi det viste seg at deres idéer var nærmest identiske. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond sponset en markedsundersøkelse med 25.000 kroner som viste at det var liv laga for idéen.

Eldri kommer fra en håndverksfamilie i Folldal, og savnet et sted å holde på med ulike aktiviteter i Oslo. Hennes egen leilighet var for liten til å få plass til alle aktivitetene hun hadde lyst til å pusle med på fritiden.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er jo treningssentre for sport over alt. Det var sånn jeg fikk idéen om å bruke treningssenteret på en litt annen måte. En slags åndelig trening. Vi ville kombinere moderne, digital formgivning med gamle håndverkstradisjoner. Det skal være et sted å være for mennesker i alle aldre, et sted der folk ikke trenger å prestere noe, sier Eldri. Vibeke har jobbet som dekorasjonsmaler i NRK og Eldri har jobbet med markedsføring, økonomi og ledelse blant annet i Postgiro.

Etter en måneds drift har senteret 50 medlemmer i alderen 18 til 65 år.
INVESTERTE SELV
Foreløpig har de to kvinnene stått på egne bein, også finansielt. Lønn har de ikke sett snurten av på over ett år. De siste ni månedene før åpningen, har de fått dagpenger for å jobbe med etableringen. De har investert i programvare til datamaskinene til over 100.000 kroner, datamaskiner til omtrent den samme summen, en ovn til brenning av keramikk, digitale kameraer, scannere og diverse annet utstyr. Å skaffe seg investorer viste seg nemlig vanskelig, og dermed satset de flere hundre tusen kroner hver i oppsparte og lånte penger. Før åpningen av neste kreativitetshus, jakter de på investorer.

- Vi har satset mye. Ryker dette prosjektet, så ryker leiligheten. Men det er jo bare en ting. Dessuten har vi stor tro på at det finnes et marked der ute, sier Vibeke.

De siste to månedene før åpningen i mars, jobbet de 15 timer i døgnet begge to.

- Det har vært tøft. Jeg vil ikke fraråde andre å følge sin drøm, men de må vite hva de går til og ha det økonomiske klart, sier Eldri. Hun sier at det største hinderet foreløpig har vært tilgang til kapital. De skulle gjerne ha delt den økonomiske risikoen med flere. I dag er selskapet et aksjeselskap med venner og familie som medeiere i tillegg til de to gründerne. Ingen har noe imot å eventuelt bli millionærer på kreativitet.