138429631_bilde.jpg
Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital sier mange kom seg ut av et økonomisk uføre i løpet av høsten. Andre skylder mer enn før.

Flere gjør opp for seg

Publisert: 19. januar 2010 kl 09.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
196 736 personer var registrert med betalingsanmerkning den første uka i januar i år. Det er 2438 færre enn for tre måneder siden, viser tall fra kredittopplysningsbyrået Experian.

- Toppen kan være nådd, men til sammen utgjør kravene 24,6 milliarder kroner, 1,1 milliarder mer enn for tre måneder siden, sier direktør Gabor Molnar i Experian til Newswire.

Ved årsskiftet 2008-2009 hadde 184 000 betalingsanmerkning, og de skyldte til sammen 19,8 milliarder kroner.

Mange i uføret

Ifølge inkassoselskapet Aktiv Kapital var det unormalt mange som fikk problemer med å gjøre opp for seg da finanskrisen slo til for et år siden. Resultatet var en kraftig økning i antall betalingsanmerkninger utover våren, sommeren og høsten 2009.

- I fjor høst var det mange som kom seg ut av uføret. Etter sommeren i fjor har vi registrert en gradvis nedgang i antall inkassosaker, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Like fullt er det flere som har betalingsvansker nå enn det som har vært vanlig de siste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Den gjennomsnittlige dårlige betaleren er en 41 år gammel mann. Han har i gjennomsnitt uoppgjorte krav på 125 286 kroner. Men det er store forskjeller.

- Mange skylder langt mindre beløp, kanskje noen få tusenlapper, mens de med veldig store krav drar opp gjennomsnittet, sier Wilhelmsen.

Mediankravet er på 19 317 kroner, viser analysen fra Experian.

Bra desember

- Prosentandelen nordmenn med betalingsanmerkning holder seg ganske stabilt. Det er nå på 4,8 prosent. En årsak til at antall personer med krav har økt i 2009, er at folketallet også har økt, sier Gabor Molnar.

Finnmark har den høyeste prosentandelen dårlige betalere med 7,3 prosent, fulgt av Østfold med 6,2 prosent.

Foreløpige tall viser at det ble registrert langt færre betalingsanmerkninger i desember enn de foregående månedene i 2009.

Saken fortsetter under annonsen

23 303 nye anmerkninger i desember er under halvparten av det som kom inn i oktober.

Dyr kulde

For Aktiv Kapital ser det heller ikke ut som julehandelen har ført til store problemer. Halv skatt hjelper godt på privatøkonomien i desember.

- Men hvis strømregningene blir ekstra store etter kuldebølgen, er det nok noen som kan få problemer fremover. Erfaringsmessig gjelder det særlig eldre, enslige og lavinntektsgrupper, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.